Hyppää sisältöön

Uskomaton ja kiistelty loppuratkaisu Verstappenin ja Hamiltonin välillä jakaa mielipiteet – Yle Urheilun lukijat Hamiltonin puolella

Max Verstappen voitti ensimmäisen F1-maailmanmestaruutensa hurjan trillerin jälkeen. Kokosimme yhteen kommentteja kiistellystä loppuratkaisusta. 54 prosenttia Ylen kyselyyn vastanneista piti päätöstä vääränä.

Max Verstappen juhlii maailmanmestaruutta.
Max Verstappen tuuletti maailmanmestaruutta villisti. Kuva: ANP Sport via Getty Images
Joel Holma
Avaa Yle-sovelluksessa

Formula ykkösten kauden huipennus oli sunnuntaina draamaa täynnä, eikä Mercedes-talli ole vielä luovuttanut maailmanmestaruuden suhteen.

Red Bullin Max Verstappen voitti MM-sarjan viimeisellä kierroksella ohittamalla Mercedeksen Lewis Hamiltonin. Tyyli, jolla alankomaalainen voitti mestaruuden, on puhuttanut formulakansaa.

Katso kisan vaiheet vielä kerran läpi.

Tätä muistellaan vielä pitkään! Max Verstappen nousi F1-maailmanmestariksi yllättävän mahdollisuuden avulla – "Vihdoinkin minulla oli onnea"

Mercedes teki kisan jälkeen kaksi protestia, jotka hylättiin. Mercedes on kuitenkin ilmoittanut vielä valittavansa Kansainvälisen autoliiton valitustuomioistuimelle kisatuomariston päätöksestä hylätä tallin protesti.

Mercedes ei ole tyytyväinen, miten turva-autoprotokolla toimi kilpailun lopussa, kun Hamilton johti ja oli kiinni maailmanmestaruudessa. Tuomaristo päästi ennen viimeistä kierrosta kaksikon välissä olleet autot ohittamaan Hamiltonin, josta Verstappen hyötyi.

– Tämä on uskomatonta. En tiedä, mitä sanoa. Vihdoinkin minulla oli hieman onnea. Minun on myös kiitettävä Checoa (Sergio Perez). Hän ajoi tänään sydämellään, Verstappen iloitsi ratahaastattelussa.

Kysyimme tässä jutussa lukijoilta, olisiko Mercedeksen protestin pitänyt mennä läpi. Vastanneista 54,4 prosenttia oli sitä mieltä, että Mercedeksen protestin olisi pitänyt mennä läpi. 45,6 prosenttia oli sitä mieltä, ettei protestin olisi pitänyt mennä läpi. Kyselyyn tuli vuorokauden aikana noin 3 500 vastausta.

Yle Urheilun lukijat ovat siis niukasti sitä mieltä, että Lewis Hamiltonin olisi pitänyt voittaa maailmanmestaruus kisan jälkeen kabinettipäätöksellä.

Max Verstappen MM-pokaalin kanssa.
– Olen niin onnellinen. Tavoitteemme oli voittaa mestaruus, ja nyt olemme sen saavuttaneet, Verstappen iloitsi. Kuva: Getty Images

Mercedes-pomo Toto Wolff kritisoi voimakkaasti kilpailun loppuratkaisua, kilpailunjohtaja Michael Masin mukaan ratkaisu oli urheilullinen.

Red Bull -leirissä Wolffin kommentteja ei ymmärretä.

– Oli pettymys, että jouduimme käymään tämän läpi. On ollut uskomaton vuosi. Olen ylpeä Maxista ja koko tiimistä. Hän on maailmamestari ja ansaitsee olla maailmanmestari, Red Bull -tallin pomo Christian Horner kertoi Sky Sportsille.

Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh oli myös sitä mieltä, ettei kilpailun tulosta pitäisi muuttaa.

– Verstappen teki todella hienon työn ja hänelle täytyy nostaa hattua. Ei ole mitään sellaista, mitä Verstappenilta pitäisi ottaa pois. Turva-autot kuuluvat lajin luonteeseen.

– Tämä on kuljettajille raskas kilpailu ja on selvää, että näin voi tapahtua. Ja näissä tilanteissa datan laskeminen ja analysointi eivät riitä. Pitää tehdä myös maalaisjärjellä päätöksiä ja siinä Red Bull pääsi edelle.

Mildh silti ymmärtää, miksi Mercedes ei luovuta peliä.

– Mercedes totta kai taistelee. Se ei ole pelkästään rahakysymys, se on myös kunniakysymys. Nyt näkyy se, että kaikki viedään loppuun asti. Hänellä (Toto Wolffilla) on velvollisuus viedä tämä loppuun ja puolustaa joukkuettaan.

"Tätä ei voi hyväksyä!"

Mersu-leirissä tilanteesta ollaan luonnollisesti toista mieltä. Mercedes latasi vain lyhyen twiitin kisan jälkeen.

– There are no words (Ei ole sanoja), kirjoitti Mercedes kisan ratkettua.

Myös Hamiltonin tallikaveri Valtteri Bottas oli harmissaan.

– Minun mielestä... en tiedä... oliko se reilua. Lewis dominoi tätä kisaa, ja vain turva-auto antoi mahdollisuuden Maxille. Sellaista se on, välillä siitä hyötyy itse ja välillä toisinpäin. Mutta oli erikoinen loppu ja harmittaa Lewiksen puolesta, Bottas kommentoi C Morelle.

– Päällimmäisenä mielessä, että saatiin merkkimestaruus. Lewis olisi ansainnut voiton, kun kuitenkin kontrolloi kisaa alusta melkein loppuun. Oli huonoa tuuria sen turva-auton kanssa.

Kisan jälkeen Williamsin nuori brittikuski George Russell, Hamiltonin ensi kauden tallikaveri ei epäröinyt kommentoida tilannetta.

– Tätä ei voi hyväksyä! Max on absoluuttisen mahtava kuski, jolla on ollut hieno kausi, eikä minulla ole mitään häntä vastaan. Mutta se, mitä juuri tapahtui, ei ole millään tavalla hyväksyttävää. En voi uskoa, mitä olen juuri nähnyt, Russell kirjoitti Twitterissä.

7-kertainen maailmanmestari Hamilton kävi onnittelemassa kisan jälkeen Verstappenia.

– Ensinnäkin isot onnittelut Maxille ja hänen tiimilleen. Teimme mielestäni uskomatonta työtä tänä vuonna. Annoimme kaikkemme, emmekä koskaan luovuttaneet. Ja se on tärkein asia, Hamilton kommentoi.

Sky Sportsin mukaan Mercedeksellä on torstaihin asti aikaa jättää virallinen valitus.

Lisätty kysely juttuun 13.12.2021 klo 13.19.

Lisätty juttuun kyselyn tulokset 14.12.2021 klo 13.24.

Lue myös:

Jatkuuko F1-saippuaooppera? Mercedes aikoo valittaa mestaruusprotestien hylkäämisestä – Red Bull -pomo pettyi säätämiseen

Max Verstappenin "epäreilu" mestaruus kuumensi tunteet – Ylen F1-asiantuntija kertoo, miksi Mercedeksen protestin ei pitäisi mennä läpi

F1-mestaruudesta iso jälkipyykki: Mercedes jätti kaksi protestia Verstappenin voitosta – Valtteri Bottasta harmitti Hamiltonin kohtalo

Kommentti: Valtteri Bottas päätti yllättää avoimuudella synkimmistä hetkistään ja tarjosi sykäyttävän näkymän elämäänsä

Suosittelemme