Hyppää sisältöön

Kirjailija Jukka Itkonen on kuollut

Runoilijana, sanoittajana, suomentajana ja lastenkirjailijana tunnetun Itkosen lämminhenkiset tekstit puhuttelevat niin lapsia kuin aikuisiakin. Monilahjakas Itkonen kirjoitti myös näytelmiä, kuvitti omia teoksiaan ja teki musiikkia.

Jukka Itkonen sai Savonia-palkinnon vuonna 2009 teoksestaan Laululinnun saarella.
Jukka Itkonen sai Savonia-palkinnon vuonna 2009 teoksestaan Laululinnun saarella. Kuva: YLE / Timo Heikura
Päivi Puukka
Avaa Yle-sovelluksessa

Kirjailija Jukka Itkonen on kuollut. Hän täytti 70 vuotta muutama kuukausi ennen kuolemaansa. Itkonen menehtyi tänään sairaalassa pitkän sairauden uuvuttamana.

Kirjailijana Itkonen heittäytyi moneen. Hänelle omimmat ilmaisumuodot olivat kuitenkin runous ja laulujen sanoitukset. Itkonen kirjoitti runoutta niin lapsille kuin aikuisillekin. Hänen runoteoksensa Laululinnun saarella voitti vuonna 2009 arvostetun Savonia-palkinnon. Itkosen teokset ovat olleet kolmasti ehdolla Finlandia Junior -palkinnon saajaksi.

Varkaudessa syntynyt, sittemmin helsinkiläistynyt, Itkonen on sanoittanut lukuisten suomalaisartistien kappaleita. Hänen sanoittamaansa musiikkia ovat esittäneet muun muassa Kari Tapio, Paula Koivuniemi ja Topi Sorsakoski & Agents. Hän on myös itse tehnyt musiikkia ja keikkaillut muun muassa lastenmusiikkia esittävän Z.Z. Topelius -bändinsä kanssa. Vuonna 2007 ilmestyi Itkosen sooloalbumi Joko teitä on rakastettu?

Kirjailija Jukka Itkonen 2021
Kirjailija Jukka Itkonen oli sananmukaisesti monilahjakkuus. Hänen kynästään lähti runoutta, proosaa, näytelmiä, sanoituksia ja suomennoksia. Hän teki myös musiikkia ja kuvataidetta. Kuva: Lasten Keskus

Itkosen runouden erityispiirre ovat loppusoinnut. Harva kirjailija enää kirjoittaa loppusoinnullista runoutta, mutta Itkonen koki tyylin omakseen, ehkä juuri musiikin ja sanoitusten vuoksi.

- Ehkä tämä nyt johtuu siitä, että olen ollut aika paljon tekemisissä musiikin, siis laulutekstien, kanssa. Riimi ei saa olla itsetarkoitus, vaan runossa kaiken kaikkiaan rytmi on tärkeä, Itkonen pohdiskeli Savonia-palkinnon jälkeisessä voittohaastattelussa.

Kirjailija Jukka Itkonen esittää oman runonsa Joulutähti, hyasintti, kaksi joulun kukkaa

Myös niin teatteri kuin oopperakin olivat Jukka Itkosen maastoa. Hän on kirjoittanut joukon näytelmiä sekä librettoja Kansallisoopperalle.

Lahden kaupunginteatterissa nähtiin Itkosen ja säveltäjä Jukka Linkolan musiikkinäytelmä Astoria vuonna 2003. Legendaarinen teatterikriitikko Jukka Kajava kirjoittaa lämmenneensä toisen maailmansodan aikaan sijoittuvalle esitykselle. Hänen mielestään liki kolmituntinen kokonaisuus miltei taikoo äärelleen, ehkä jopa järkyttymään maailman silloisesta ja nykyisestäkin pahuudesta.

Itkosen lastenkirjoja kustansi viime vuosina Lasten Keskus. Kultapöllö-teos jäi hänen viimeiseksi runokokoelmakseen. Lasten Keskus aikoo julkaista Itkosen uuden lasten seikkailuromaanin postuumisti vuonna 2022.

Millaisia muistoja sinulla on Itkosen kirjoista ja teksteistä? Voit osallistua keskusteluun 14.12. klo 23 asti.

Juttua päivitetty 13.12. kello 14.09: Juttuun lisätty Itkosen kuolinpäivä.

Lue myös:

Savonia-palkinto Jukka Itkoselle

Suosittelemme