Hyppää sisältöön

Nuutajärven lasikylä uudistuu ja aikoo tuplata kävijämäärän – yli kaksisataa vuotta jatkunut toiminta on jälleen turvattu

Alueen historia ja lasinpuhaltamisen jatkuminen ovat tärkeitä asioita lasikylän ostaneelle yrittäjälle.

Nuutajärven lasikylän tulevaisuus näyttää hyvältä uuden omistajan myötä. Videon toimittaja ja kuvaaja Miikka Varila / Yle
Anne Savin
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuodesta 1793 lähtien Nuutajärvellä Urjalassa toiminut lasikylä sai kesällä kiinnostuneita vieraita. Alueen historia, luonto ja lasikylää rakastava kyläyhteistö vakuuttivat Ari Salmen tekemään kauppoja hoivaa kaipaavasta kokonaisuudesta.

Suuri osa alueen rakennuksista on rakennettu 1800-luvulla. Lasikylässä muun muassa koulutetaan lasinpuhaltajia, siellä on hotelli- ja ravintolatoimintaa sekä käsityöyrittäjien myynti- ja työskentelytiloja.

Nuutajärven lasikylän kiinteistön uusi omistaja (Olderman Oy) ja uuden Nuutajärvi Pruuki Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ari Salmi Taustalla Lasimakasiini ja Nuutajärven galleria osuuskunnan myymälä talvisessa säässä joulukuussa 2021 Nuutajärven lasikylässä.
Ari Salmea ei pelota vanhojen rakennusten kunnostaminen. Hän kertoo tehneensä sitä paljon muuallakin. Kuva: Miikka Varila / Yle

Salmen johtama Olderman Oy lunasti joulukuun alussa solmitulla kaupalla koko Nuutajärven Pruukin Kiinteistö Oy:n osakekannan.

Korjausvelkaa on kertynyt

Vanhoille rakennuksille on kertynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, mutta lopullisia korjaustarpeita ei vielä tiedetä.

– Kyllähän se vähän jännittää. Vanhojen rakennusten kunto ei ole ennalta arvattavissa, Ari Salmi sanoo.

Yritys kartoitti rakennusten kuntoa ennen kaupantekoa. Apua antoi Antero Tammisto, joka on toiminut aiemman omistajan hallituksen puheenjohtajana.

– Hän on tehnyt pitkään töitä rakennusten kanssa ja toiminut oppaana asiantuntijoille, jotta kunnostamisen hinnasta saatiin oikeansuuntainen käsitys, Salmi kertoo.

Vanhat rakennukset ovat suojelukohteita ja se tuo oman haasteensa korjaamiseen. Museovirasto on jo tehnyt katselmuksen alueella, mutta sen on annettava vielä lausunto siitä, mitä rakennuksille voidaan tehdä ja mitä ei. Vasta sen jälkeen kunnan rakennustarkastus voi antaa luvan toimenpiteille.

Pruukin pajat ja opastekyltti talvisessa säässä joulukuussa 2021 Nuutajärven lasikylässä.
Alueella toimiva ravintola pääsee kokonaan saneerattuihin tiloihin korjaustöiden myötä. Kuva: Miikka Varila / Yle

Tavoitteena kävijämäärän tuplaaminen

Jo talven aikana työn alle pääsee hotelli, joka saa kolmannen kerroksen ja yksitoista uutta kahden hengen huonetta. Ravintolatilat tulevat muuttamaan kokonaan uusiin saneerattuihin tiloihin.

– Myös Lasimakasiinin myymäläkonsepti uudistuu. Siellä on useampi toimija, mutta kuljetaan yhden kassan kautta, kuvaa Salmi.

Lasimakasiini talvisessa säässä joulukuussa 2021 Nuutajärven lasikylässä.
Lasimakasiini muuttuu monipuolisemmaksi, kun mukaan tulee useita toimijoita. Kuva: Miikka Varila / Yle

Tavoitteena on tuplata alueen kävijämäärä. Tällä hetkellä vierailijoita käy vuoden aikana noin 25 000. Vierailut painottuvat kesäaikaan.

Salmen mukaan ravintola- ja majoitustoiminnan lisäksi kävijöitä houkutellaan entistä enemmän tapahtumilla. Painopiste säilyy lasitaiteessa ja entistä voimakkaammin myös käsityön tekemisessä.

Tulevaisuus näyttää taas hyvältä

Urjalassa iloitaan uuden toimijan suunnitelmista kehittää lasikylän aluetta ja toimintaa. Antero Tammiston mukaan lasinpuhaltamisella on suuri merkitys koko kylälle ja kunnossa olevat tilat varmistavat lasinpuhaltajien koulutuksen säilymisen.

– Nuutajärveä ei oikeastaan voi edes kuvitella ilman lasin tekemistä. Toiminta on jatkunut täällä jo yli 200 vuotta. Koko miljöö liittyy lasin tekemisen historiaan, hän kuvailee.

Nuutajärven lasikylän kulttuurisäätiön vaikuttaja ja uuden Nuutajärvi Pruuki Oy:n hallituksen jäsen Antero Tammisto Taustalla Lasimakasiini ja Nuutajärven galleria osuuskunnan myymälä talvisessa säässä joulukuussa 2021 Nuutajärven lasikylässä.
Antero Tammisto tuntee alueen rakennuskannan hyvin ja on auttanut asiantuntijoita kartoitustyössä. Kuva: Miikka Varila / Yle

Lasinpuhallus ja sen jatkuminen ovat tärkeitä asioita alueen ostaneelle Ari Salmellekin.

– Nuutajärjellä on iso vaikutus valtakunnallisesti, koska merkittävien lasitaiteilijoiden pajat ovat täällä. Lisäksi Ammattiopisto Tavastian

lasikoulu toimii yhteistyössä alueen taiteilijoiden kanssa.

Nuutajärven lasikylän tulevaisuus näyttää kaikkiaan valoisalta, kun se sai vielä joululahjan valtioltakin. Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan niin sanottuja joululahjarahoja ohjattiin Nuutajärven kulttuurisäätiölle 90 000 euroa.

Artikkelia päivitetty 14.12. klo 9.30: Korjattu Tavastia ammattikorkeakoulusta ammattiopistoksi.

Suosittelemme