Hyppää sisältöön

Uuden akkumateriaalitehtaan rakentaminen alkaa Haminassa ensi kesänä – tehdas työllistäisi alkuun noin 150 ihmistä

Suomen Malmijalostus on suunnitellut Euroopan suurinta akkumateriaalitehtaiden keskittymää Kymenlaaksoon. Tehtaat tulisivat Kotkaan ja Haminaan. Yhdessä ne toisivat alueelle noin 400 uutta työpaikkaa.

Haminaan on tulossa 200 miljoonan euron akkumateriaalitehdas
Haminaan on tulossa 200 miljoonan euron akkumateriaalitehdas
Mirjam Tahkokorpi

Uuden akkumateriaalitehtaan rakentaminen Haminassa alkaa kesällä 2022, kertoo Suomen Malmijalostus.

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor järjesti tiistaina aiheesta tiedotustilaisuuden yhdessä Haminan kaupungin kanssa. Yle näytti tilaisuuden suorana Yle Areenassa.

Valtion omistama Suomen Malmijalostus suunnittelee Haminaan akkumateriaalitehdasta yhdessä kiinalaisen teknologiayhtiön CNGR:n kanssa. Ne perustavat yhteisyrityksen, josta CNGR omistaa 60 prosenttia ja Suomen Malmijalostus 40 prosenttia.

Kartta, joka näyttää Haminan tulevan akkumateriaalitehtaan sijainnin. Se tulee sataman läheisyyteen hieman kauemmas keskustasta.
Akkumateriaalitehtaalle on varattu tontti Haminan satama-alueen läheisyydestä. Kuva: Jasmina Kauta / Yle

Uusi tehdas aiotaan käynnistää vuonna 2024. Alkuun sen tuotanto olisi 20 000 tonnia vuodessa, mutta tuotantoa on tarkoitus lisätä seuraavina vuosina.

Ensivaiheessa tehdas työllistäisi suoraan noin 150 ihmistä.

Investointipäätös luvassa ensi vuonna

Investointi on noin 200–300 miljoonaa euroa. Aamun tiedotustilaisuudessa ei vielä kerrottu lopullisesta investointipäätöksestä, vaan siinä täsmennettiin hankkeen aikataulua.

Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtaja Matti Hietanen sanoo, että muodollinen ja lopullinen investointipäätös on odotettavissa noin yhdeksän kuukauden päästä. Teollisuustontilla ruvetaan kuitenkin jo pian tekemään tehtaan rakentamista valmistelevia töitä.

– Se tullaan katsomaan, onko lopullisessa investointipäätöksessä vaiheita vai meneekö se osissa. Rakentaminen pyritään aloittamaan kesällä, Matti Hietanen sanoo.

Tehdas vaatii vielä rakennusluvan.

Ympäristölupa valmisteilla

Haminaan rakennettavalle prekursoritehtaalle varatulla teollisuustontilla syväsataman lähettyvillä ovat alkamassa valmistelevat työt. Niillä pohjustetaan varsinaisia maanrakennustöitä sekä projekti-infrastruktuuria.

Uusi yhteisyritys valmistelee ympäristölupahakemusta, joka on tarkoitus jättää vuoden 2022 aikana. Suomen Malmijalostuksen akkutoimialan johtaja Vesa Koivisto arvioi, että lupavaihe kestää noin 6–9 kuukautta.

Tiedotustilaisuudessa kerrottiin Haminan akkumateriaalitehtaan hankkeen etenemisestä.

CNGR lupaa tuoda Suomeen uusinta teknologiaansa ja pitkälle automatisoidun tuotantolinjan.

– Suomalaisen kumppanimme avulla perustamme tehtaan, jonka hiilijalanjälki on maailman pienin, sanoo CNGR-yhtiön johtaja Tony Tao tiedotteessa.

Kehittämisyhtiö Cursorin myyntipäällikkö Harri Eela uskoo, että tämän päivän uutinen on vasta alkusoittoa.

– Tulemme näkemään Kotkan-Haminan seudulla ja Kaakkois-Suomessa tämäntyyppisiä investointeja ja tiedotustilaisuuksia myös jatkossa.

Suomen Malmijalostus on yhdessä kiinalaisten kumppaniensa kanssa suunnitellut Kymenlaaksoon Euoopan suurinta akkumateriaalitehtaiden keskittymää. Toinen tehtaista sijoittuisi Haminan naapurikaupunkiin Kotkaan.

Lue lisää: Kotkaan ja Haminaan suunnitellut akkumateriaalitehtaat tarvitsevat vielä ympäristöluvat – kysyimme, millaista haittaa tehtaista voisi olla

Euroopan suurin akkumateriaalitehdas on tulossa Kotkaan – tänne puolen miljardin euron laitos nousisi

Naapurikaupungit Kotka ja Hamina ovat molemmat saamassa omat akkumateriaalitehtaat – työllistävät satoja ihmisiä

Voit keskustella aiheesta 15.12.2021 kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle