Hyppää sisältöön

Koronapassilla ei päässytkään ravintolaan – noin 360 ihmistä odottaa korjausta virheelliseen koronapassiin Etelä-Karjalassa

QR-koodin mukaan koronapassin omistaja oli saanut vain yhden koronarokotteen, joten häneltä evättiin pääsy ravintolaan.

Henkilö näyttää suoraan kameralle puhelintaan, jossa näkyy koronatodistus.
Ravintoloissa koronapassi tarkistetaan ennen kuin asiakas päästetään peremmälle. Kuva: Tiina Kokko / Yle
Ilona Pesu

Lappeenrantalaisen Henna Hellstenin ravintolailta päättyi viime viikonloppuna koronapassin tarkistukseen.

Koronapassin QR-koodin mukaan Hellsten oli saanut vain yhden koronarokotteen, joten häneltä evättiin pääsy ravintolaan puutteellisen rokotussuojan takia.

– Koronapassin tieto ei pitänyt paikkaansa. Olen molemmat rokotteet saanut, kakkosrokotteenkin jo syyskuussa, kertoo Hellsten.

Hellstenin ja puolison ei auttanut kuin palata kotiin. Onni tilanteessa oli, että ravintola antoi heidän illallislahjakortilleen jatkoa eikä lahjakortti pääse tilanteen takia vanhentumaan.

Passi luvattiin korjata avoimella aikataululla

Maanantaina Hellsten otti yhteyttä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten koronaneuvontaan. Koronapassin tiedot luvattiin korjata, mutta aikataulusta ei osattu sanoa sen tarkempaa.

Kaiken varalta Hellsten kävi hakemassa Armilan terveysasemalta koronatodistuksen.

Sairaanhoitajan allekirjoituksella ja Eksoten leimalla varustettu paperinen todistus on pätevä henkilöllisyystodistuksen kanssa. QR-koodi siitä kuitenkin puuttuu.

Viikonlopuksi suunniteltua konserttikäyntiä varten Hellsten on varmistanut, että todistuksella pääsee sisään keikkapaikalle.

– Hyvässä lykyssä koronapassini tiedot on siihen mennessä korjattu ja passin QR-koodi toimii, sanoo Hellsten.

covidintyg
Koronapassia tarkistetaan baaritiskillä. Kuva: Lehtikuva

Etelä-Karjalassa 360 odottaa korjausta passiinsa

Henna Hellstenin lailla noin 360 ihmistä odottaa Etelä-Karjalassa korjausta koronarokotustodistuksiinsa. Heidän rokotustietonsa ovat kirjautuneet Omakantaan väärin eikä koronapassi sen takia toimi.

– Väärän tai puutteellisen tiedon on aiheuttanut kirjaamisvaiheessa ollut katkeileva verkkoyhteys tai inhimillinen virhe. Myös kirjaaminen rokotuslehdelle on voitu tehdä virheellisesti, sanoo Eksoten rokotuksista vastaava hoitaja Sari Kuitto.

Eksotelle tulee rokotustietojen korjauspyyntöjä lisää joka viikko. Pyyntöjen määrä on kasvanut koronapassin käyttöönoton jälkeen. Ainoastaan kahdella henkilöllä on erityisoikeus rokotustietojen korjaamiseen.

Jonossa olevien ei-kiireellisten korjausten tekeminen kestää noin kaksi viikkoa.

Kiireellinen todistuksen korjaus voidaan tehdä esimerkiksi ulkomaan matkan takia. Koronapassi on kunnossa usein jo seuraavana päivänä.

– Ylipäätään ihmiset voisivat korjauspyyntöä tehdessään ilmoittaa, mihin mennessä he viimeistään koronapassia tarvitsevat, sanoo Kuitto.

Osa korjauspyynnöistä vanhenee saman tien, kun asiakas saa kolmannen rokotuksen.

– Kun kolmas rokotus on kirjattu oikein, myös rokotustodistus nousee Omakantaan oikein, sanoo Kuitto.

Lue myös: Uusimmat tiedot koronaviruksesta Etelä-Karjalassa

Suosittelemme sinulle