Hyppää sisältöön

Kiinalaiset yritykset sopivat yli puolen miljoonan lahjoituksista Ähtärin eläinpuistoon – pandojen pysyminen Suomessa ei silti ole taattu

Isopandat Lumi ja Pyry ovat kalliita ylläpitää. Ähtärin eläinpuisto on kutsunut elinkeinoelämää apuun. Ähtäri Zoon toimitusjohtaja Arja Väliaho kertoo, että sopimuksia on allekirjoitettu jo puolen miljoonan euron edestä.

Ähtärin pandoille Pyrylle ja Lumille kerätystä rahasta kerrottiin tiistaina Helsingissä
Mirva Ekman,
Suvi Vesalainen,
Hanne Leiwo
Avaa Yle-sovelluksessa

Isopandat Lumi ja Pyry saapuivat Ähtärin eläinpuistoon Kiinasta tammikuussa 2018. Ne ovat osa pandojen suojeluohjelmaa ja vuokralla Suomessa 15 vuoden sopimuksella.

Lähes koko 3,5 vuoden ajan, minkä Lumi ja Pyry ovat olleet Suomessa, niiden ylläpidosta on keskusteltu julkisuudessa. Pandatuki on puhuttanut samoin kuin Ähtärin eläinpuiston kyky selviytyä pandojen aiheuttamista kustannuksista.

Ähtäri Zoon toimitusjohtaja Arja Väliaho kertoo, että kumppanuus- ja lahjoitussopimuksia on allekirjoitettu tiistaina jo yli puolen miljoonan euron edestä. Lahjoittaneita yrityksiä ovat ainakin COSCO Shipping ja lentoyhtiö Juneyaro Air.

Väliaho ei kommentoi vielä sitä, riittääkö tuo summa pitämään pandat Suomessa. Nyt tehdyt sopimukset ovat kertaluontoisia.

– Mutta työ on nyt alkanut, ja kovasti töitä teemme, että Pyry ja Lumi saavat jäädä Ähtäriin. Toivomme, että yhteistyöhön liittyy lisää yrityksiä. Lahjoitusrahoja tarvittaisiin 900 000 euroa per vuosi, että projekti etenee.

Lumi ja Pyry -pandojen ylläpidosta ja lajiensuojelumaksusta kertyy vuosittain noin puolentoista miljoonan euron kulut, joista eläinpuisto on kattanut lipputuloilla noin 600 000 euroa.

Väliahon mukaan Ähtärissä valmistellaan myös säätiön perustamista pandahankkeen ympärille, koska valtionavustusta ei ole voitu saada riittävästi.

Säätiöstä haetaan myös pitkän ajan helpotusta pandojen pitämiseksi, koska sopimus on kirjoitettu Kiinan kanssa 15 vuodeksi.

Valtion vuonna 2020 lupaamasta 1,5 miljoonan euron tuesta maa- ja metsätalousministeriö maksoi vain 200 000 euroa tämän vuoden heinäkuussa.

Lue seuraavaksi: Ähtärin kaupunginjohtaja: Pandojen palauttaminen Kiinaan mahdollista – eläinpuistoa ei päästetä konkurssiin

Lahjoituksia satojen tuhansien eurojen edestä

Ähtäri Zoo järjesti tänään Helsingissä kutsuvierastilaisuuden, jossa olivat läsnä muun muassa Kiinan Suomen suurlähettiläs Chen Li ja Kiinalaiset yritykset Suomessa ry:n puheenjohtaja Song Mingjun.

Aluksi tilaisuudessa kuultiin terveiset Suomen ensimmäiseltä pandahoitaja Anna Palmrothilta. Hän korosti terveisissään tutkimus- ja suojelutyön merkitystä ja kertoi terveisiä lumisesta Ähtäristä.

Kiinan Suomen suurlähettiläs Chen Li kertoi huolestuneensa siitä, että pandojen ylläpitämisessä on Ähtärissä haasteita. Siksi hän lähestyi kiinalaisia yrittäjiä sekä Kiinalaiset yritykset Suomessa ry:tä.

Chen Li kertoo suurlähetystön tehneen lahjoituksen eläinpuistolle ja paljastaa, että myös kiinalaiset yksityishenkilöt ovat tehneet lahjoituksia yritysten ohella.

Kiinalaiset yritykset Suomessa ry:n puheenjohtaja sekä Cosco Shippingin Suomen sivuliikkeen johtaja Song Mingjun kertoi ilahtuneensa siitä, että yhdistyksen jäsenyritykset ovat olleet valmiita osoittamaan tukeaan pandasuojeluhankkeelle.

– Cosco Shipping -konserni lahjoittaa pandaprojektille 300 000 euroa, Mingjun totesi.

Myös lentoyhtiö Juneyaro Air kertoi lahjoittaneensa eläinpuistolle ja mainitsi, että lahjoitus on vasta alkua erilaisille yhteistyöprojekteille.

Katso alta tallenne tilaisuudesta

Suora lähetys Hotelli Marskista Helsingistä alkoi kello 13.58. Toimittajana paikalla oli Suvi Vesalainen ja kuvaaja Antti Kolppo.

Tilaisuudessa puhui myös Ähtärin Eläinpuisto Oy:n hallituksen puheenjohtaja Risto Sivonen. Eläinpuistoyhtiön mukaan kiinalaisyritykset ovat lähteneet tukemaan Ähtärissä tehtävää pandatyötä vahvasti.

Katso alta tallenne suorasta lähetyksestä tiistaina 14.12.

Helsingissä järjestetään kutsuvierastilaisuus, jossa selvinnee kiinalaisyritysten tuki pandojen pitämiselle Suomessa. Tilaisuuden järjestää Ähtäri Zoo. Yle näyttää tilaisuuden suorana.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon 15. joulukuuta kello 23 asti.

Lue täältä Ylen uutisia Lumi ja Pyry -pandoista.

Suosittelemme