Hyppää sisältöön

Nelosluokkalaiset pääsivät Helsingissä viimein tanssiaisiinsa, paikka vain vaihtui: "Olisin kyllä halunnut nähdä, millainen se Finlandia-talo on"

Helsingin kaupungin perinteiset itsenäisyystanssit järjestettiin tänä vuonna kouluilla. Koska viime vuonna juhlat peruttiin kokonaan, tänään kouluissa tanssivat sekä 4.- että 5.-luokkalaiset.

Sabrina Hiisku, Erda Gubetini, Hasan Al-Mary,Leila Aliu, Latifa Niang, Ahmed Ali
Itäkeskuksen peruskoulun Sabrina Hiisku (vas.), Erda Gubetini, Hasan Al-Mary, Leila Aliu, Latifa Niang ja Ahmed Ali tykkäsivät tanssia myös koululla, mutta Finlandia-talolle olisi ollut vielä hauskempi päästä. Kuva: Matti Myller / Yle
Otso Karhu,
Reeta Cremin
Avaa Yle-sovelluksessa

Tätä on odotettu.

Hiuksia on laitettu aamusta asti. Kravattisolmuja on harjoiteltu. Vuosi sitten hankitut juhlamekot ovat odottaneet tätä hetkeä.

Helsingin peruskoulujen viime vuotiset 4.-luokkalaiset ovat joutuneet pettymään jo kolme kertaa. Perinteiset nelosten itsenäisyysjuhlat ja tanssit on siirretty tai peruttu vuodesta 2020 lähtien.

Vihdoin oppilaat pääsivät tanssin pyörteisiin.

– Kivaa kun päästiin vihdoin tanssimaan, sanoo Itäkeskuksen peruskoulun viidesluokkalainen Leila Aliu.

Sabrina Hiisku, ja Leila Alibu
Sabrina Hiisku (vas.) ja Leila Aliu odottivat tansseja vuoden. Kuva: Matti Myller / Yle

Aliu hankki juhlamekkonsa jo viime vuoden tansseihin. Vihdoin hän sai syyn laittaa sen päälle.

– Tykkään pukeutua hienosti ja prinsessamaisesti muutenkin, hän kertoo.

Sabrina Hiiskun mielestä tanssiminen oli aluksi haastavaa, mutta lopulta se sujui helposti.

– Kiva, kun päästiin tanssimaan. Olisin kyllä halunnut nähdä, millainen se Finlandia-talo on, Hiisku sanoo.

Neljäsluokkalaisten itsenäisyysjuhlat on järjestetty Finlandia-talolla vuodesta 1997 lähtien. Helsingin kaupungin pormestarin isännöimä juhla tunnetaan etenkin tanssiaisistaan, joissa tuhannet 9–10-vuotiaat oppilaat saavat ensikosketuksensa kikapoon ja kehruuvalssin saloihin.

Erda Gubetini
Nelosluokkalaiset Erda Crubetini (vas.), Kashaf Jatoi ja Hana Gidril Arrah olisivat halunneet näyttää pormestarille, kuinka hyvin he osaavat tanssia. Kuva: Matti Myller / Yle

Juhlat Finlandia-talolla peruttiin koronapandemian vuoksi. Viime vuoden juhlat siirrettiin aluksi kevääseen, mutta ne peruttiin. Juhlia yritettiin uudelleen nyt syksyllä, mutta nekin peruttiin.

Kaupunki päätti yhdistää tämän ja viime vuoden tanssit. Tänään Helsingin eri kouluissa tanssi siis sekä 4.- että 5. -luokkalaisia. Yhteensä juhlijoita on ollut noin 12 000.

Itäkeskuksen peruskoulussa tanssi 80 oppilasta

Itäkeskuksen peruskoulun 4.- ja 5.- luokkalaiset tanssivat tänään liikuntasalissaan. Tanssinumeroina nähtiin letkajenkka, kikapoo, kehruuvalssi, sekä molempien vuosiryhmien omat tanssit.

Viidesluokkalaiset Latifa Niang ja Ahmed Ali pääsivät vuoden odotuksen jälkeen vihdoin tanssimaan.

Ahmed Ali ja Letifa Niang
Ahmed Ali (vas.) ja Latifa Niang hankkivat asunsa pari viikkoa sitten. Kuva: Matti Myller / Yle

– Tuntuu hyvältä, että nyt on juhlat. Me on laulettu Maamme-laulu ja pidetty hauskaa, Ali sanoo.

– Harmi, kun ei päästy Finlandia-talolle. Mutta aion tänään pitää hauskaa, tanssia ja syödä, Niang sanoo.

Oppilaat olivat harjoitelleet tansseja syyskuusta lähtien.

– Tämä on tärkeä päivä lapsille, kertoo Itäkeskuksen peruskoulun apulaisrehtori Mia Merikukka.

Itäkeskuksen peruskoulun tanssiaiset.
Oppilaat olivat harjoitelleet tansseja syyskuusta asti. Kuva: Matti Myller / Yle

Tanssit järjestettiin koronan vuoksi niin, että neloset ja vitoset pysyivät liikuntasalissa omissa kulmissaan. Vanhempia tai muita oppilaita ei saatu yleisöön mukaan. Koulu mietti tanssien videotaltiointia, mutta kuvauslupa-asiat tulivat esteeksi.

– Aiemmin on menty Finlandia-talolle hienosti bussilla isolla lössillä. Sääli, että yleisöä ei saada mukaan ja he joutuvat tanssimaan toisilleen. Tästä huolimatta lapset ovat olleet innoissaan, Merikukka sanoo.

Koululaisia tansseissa.
Poikien suosikkitanssit olivat kikapoo ja letkajenkka. Kuvassa Sébastien Sigwo Sigwo (vas.), Jayden Minja, Zeid Al-Ani, Abdul Azizul Hakim Hossain ja Imraan Mohamud. Kuva: Matti Myller / Yle

Kaikissa Helsingin peruskouluissa nähtiin ainakin ennakkoon äänitetyt pormestari Juhana Vartiaisen ja apulaispormestari Nasima Razmyarin videotervehdykset. Itäkeskuksessa oli myös järjestetty cocktail-tilaisuus.

Itäkeskuksen peruskoulun tanssiaiset.
Sébastien Sigwo Sigwo veti letkajenkkaa Itäkeskuksen peruskoulun tanssiaisissa. Kuva: Matti Myller / Yle

Suosittelemme sinulle