Hyppää sisältöön

Kemin uusi 15,4 miljoonan euron liikuntahalli toteutetaan leasing-sopimuksella – tilat soveltuvat monille lajeille ja yleisötapahtumille

Kemin uusi liikuntahalli toteutetaan leasingilla, koska siitä ei seuraa käyttötaloutta vaikeuttavia poistoja

Ammattiopisto Lappian sähköalan opiskelijat käyvät koulun liikuntatunnilla pelaamassa koripalloa Kemin Tervahallilla
Tällä hetkellä Kemin koululaiset voivat urheilla esimerkiksi Tervahallissa. Se kuitenkin puretaan Bilteman tieltä ja kaupunkiin rakennetaan uusi halli uimahallin viereen. Uusi halli tulee myös koulujen käyttöön. Kuva: Antti Ullakko / Yle
Jarno Tiihonen

Kemin kaupunginvaltuusto on hyväksynyt uuden liikuntahallin rakentamisen. Hankkeen toteutus edellyttää kuitenkin vielä sen, että Bilteman tonttikaupasta sovitaan sitovasti.

Hallissa huomioidaan esimerkiksi futsalin ja salibandyn pääsarjatason vaatimukset. Sinne siirretään myös nykyisen keilahallin vasta hankitut 12 rataa.

Myös voimistelun, tenniksen ja useiden palloilulajien sekä yleisurheilun harjoitteleminen mahdollistetaan.

Hallissa voidaan harjoitella myös jousiammuntaa sekä painia ja judoa.

Hallissa on tarkoitus toteuttaa myös yleisötapahtumia. Niiden toimivuus huomioidaan aula- ja kahviotilojen, kulkuväylien sekä wc- ja vaatesäilytystilojen suunnittelussa. Tavoitteellinen yleisökapasiteetti on 1 500 henkilöä.

Noin kahdenkymmenen miljoonan euron halli toteutetaan leasingsopimuksella, koska se on käyttötalouden tasapainottamisen kannalta järkevämpi vaihtoehto.

Leasingista ei seuraa käyttötaloutta vaikeuttavia poistoja

Leasingilla kustannukset kaupungille ovat 20 vuodessa 15,4 miljoonaa euroa. Summaan sisältyy 4,8 miljoonan euron jäännösarvon lunastus. Vaihtoehtona lunastukselle voitaisiin myös sopia leasingin jatkuminen.

Leasingin ensimmäisen vuoden maksu on noin 530 000 euroa, joka vaikuttaa kaupungin tulokseen, mutta siitä ei siis tulisi käyttötalouteen vaikuttavia poistoja.

Kaupungin omana lainana kokonaiskustannukseksi olisi tullut 20 vuodessa 15,1 miljoonaa euroa.

Ensimmäisen vuoden maksu olisi ollut noin 779 000 euroa. Lainan lyhennys ei vaikuta tulokseen, mutta korot vaikuttavat. Lisäksi kaupungille olisi tullut vuodessa noin 435 000 euron poistot, jotka olisivat vaikuttaneet käyttötalouteen.

Edt 15.12.2021 kello 10.37: Juttuun on korjattu Kemin kaupunginjohtajalta saatu virheellinen tieto hallin hinnasta. 4,8 miljoonan euron jäännösarvo sisältyykin 15,4 miljoonaan euroon.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle