Hyppää sisältöön

Ministeri Kiuru: Maahantulorajoitukset kiristyvät – kolmansiin rokotuksiin on pyydetty apua puolustusvoimilta

Tänään kokoontunut sote-ministeriryhmä on tehnyt hallitukselle esityksen rajatoimien kiristämisestä sekä lisäavusta kunnille rokotusten järjestämistä varten.

Ministeri Krista Kiuru (sd.) A-studiossa.
Eläkkeellä olevat terveydenhuollon ammattilaiset, opiskelijat ja puolustusvoimat pyydetään auttamaan rokotuksissa, kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru A-studiossa tiistaina.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoo, että Suomi ottaa käyttöön uusia rajoitustoimia koronavirustilanteen pahenemisen takia. Hallituksen sote-ministeriryhmä on keskustellut tänään rajaturvallisuudesta leviämään lähteneen omikronmuunnoksen myötä.

Kiurun mukaan sosiaali- ja terveysministeriö ja sisäministeriö ovat ehdottaneet maahantulorajoitusten kiristämistä.

– Olemme tehneet esityksen siitä, että ihmisillä pitäisi olla EU-Shengenin ulkopuolelta tultaessa alle 48 tuntia voimassa ollut ennakkotestitodistus. Olemme saaneet vastakaikua tälle ehdotukselle ja nyt keskustellaan enemmän siitä, minkälainen siirtymäaika tähän tulisi rakentaa.

Kiuru sanoo, että STM ja THL tekevät lisäksi suosituksen kaikille matkustajille siitä, että ennakkotesti tulisi tehdä jo etukäteen. Lisäksi jokaisen tulisi tehdä kotitesti heti maahantulon jälkeen. Suositus koskee myös suomalaisia ja eurooppalaisia matkustajia.

Kolmantena toimena terveysviranomaiset ovat Kiurun mukaan esittäneet aluehallintovirastoille terveysturvallisuustoimien ulottamista esimerkiksi Tanskasta, Norjasta ja Britanniasta saapuviin matkustajiin. Tämä tarkoittaisi käytännössä pakollisia terveystarkastuksia. Kyseisissä maissa koronavirustilanne on heikentynyt merkittävästi.

Kiuru toteaa, että koronavirustilanne voi kriisiytyä myös Suomessa.

– Me emme voi jäädä odottamaan, otammeko me tätä virusta rajoilla kiinni.

Kiuru vauhdittaisi rokotuksia

Kiuru pitää tärkeänä toimena myös rokotustahdin nopeuttamista. Tiistain A-studiossa hän moittii nykytahtia hitaaksi.

– Meidän täytyy tunnustaa se, että maailmalla on jo konkreettisia esimerkkejä siitä, minkälainen hyökyaalto tulee, jos me emme suojaudu.

Kiurun mukaan nimenomaan kolmas rokoteannos on olennainen, koska kahdesti rokotettujen henkilöiden suoja alkaa hiipua. Kiurun mielestä rokotusten täytyy edetä joulunkin aikaan. Jotta kuntien resurssit riittäisivät rokotusten toteuttamiseen, Kiuru painottaa työterveyshuollon mukaantuloa.

Tänään kokoontunut ministeriryhmä on Kiurun mukaan esittänyt myös, että eläkkeellä olevat terveydenhuollon ammattilaiset sekä alan opiskelijat kutsuttaisiin töihin rokotuksia varten.

– Meillä on paljon alan osaavaa väestöä, joka voisi tulla nyt talkoisiin mukaan, jos kysyttäisiin.

Selvityksessä on myös lähihoitajien perehdyttäminen tehtävää varten, ja lisäpua on pyydetty puolustusvoimilta sekä kansalaisjärjestöiltä.

– Se ei ole mahdollista, ettei rokotemasiina käynnisty. Nyt on kiire, Kiuru toteaa.

Tiistain A-studio on katsottavissa Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle