Hyppää sisältöön

Huonekasvit hyötyvät pimeään aikaa tukivalosta, ja ledit ovat tehneet valaisemisesta aiempaa helpompaa

Kasveja ei kuitenkaan saa valaista hengiltä, sillä kasvi tarvitsee myös aikaa rauhoittua. Kaikki eivät tukivaloa edes tarvitse.

Mies seisoo kasvihuoneessa ja pitelee käsissään kahta lamppua.
Ledin hyöty on siinä, että valoa tulee wattia kohti enemmän kuin vanhalla tekniikalla. Lampun voi myös sijoittaa lähemmäs kasvia ilman pelkoa polttohaavoista, sanoo puutarhuri Fredrik Sandström. Kuva: Raila Paavola / Yle
Sari Möller,
Raila Paavola
Avaa Yle-sovelluksessa

Led-tekniikka on tullut myös kasvivaloihin, ja siitä on selvää hyötyä: lampun voi laittaa hyvin lähelle kasvia ilman pelkoa polttohaavoista.

– Vanhat lamput polttivat lehtiä, ja kun lampun siirtää kauemmas, hyöty pienenee, kuvaa puutarhuri Fredrik Sandström Pietarsaaresta.

Ledit myös tuottavat enemmän valoa wattia kohti kuin vanhat lamput.

Valon pitää läpäistä lehti, jotta kasvi saa siitä hyötyä. Tukivaloissa jokin sävy voi sopia toista paremmin, ja esimerkiksi siemenviljelyyn ja pistokkaiden kasvatukseen tarvitaan toinen sävy. Silmällä niitä ei aina erota, mutta tiedot löytyvät paketista.

Kasvivalon voi laittaa tavalliseen valaisimeen, jolloin samalla saa sekä valoa huoneeseen että tukea kasville. Hupun avulla valoa voi suunnata kasvia kohti katon sijasta. Myös tarkoitukseen tehtyä erikoislamppuja on markkinoilla, mutta niiden hinta on kovempi.

Kiskoissa valot voi sijoittaa jopa viiden sentin päähän kasvista ja kiertosokkelivalot 25 sentin päähän. Tavallinen hehkulamppu vaati metrin etäisyyden, ja putkilamputkin pitää laittaa vähintään 30 sentin päähän.

Ammattiviljelyyn led on jo tuonut uusia mahdollisuuksia Suomessa muutaman vuoden ajan. Ledletkuja voi vetää keskelle korketa talviviljelmiä valaisemaan esimerkiksi kurkkua.

Led myös leikkaa valoaaltoja, mikä auttaa pitämään ötökät loitolla.

– Se on tulossa ammattiviljelyyn ja myöhemmin toivottavasti myös koteihin. Pehmeää letkua voi vetää helposti, se kestää hyvin olosuhteita eikä lämpene, sanoo Sandström.

Lue seuraavaksi:Viherkasvivillitys pitää pintansa – nyt hankitaan myös kalliita harvinaisuuksia

Kasvi ei kestä liikaa valoa

Tukivalo on pimeään vuodenaikaan tärkeä erityisesti kasveille, joille vähäinen luonnonvalo ei riitä, kuten orkideoille ja arvokasveille.

Valon puutteen näkee siitä, että kasvu tyrehtyy. Lehdet voivat tippua tai alkaa roikkua surullisen näköisinä.

Kaikki kasvit eivät silti tarvitse lisävaloa talvellakaan, eikä kasvea pidä valaista hengiltä, muistuttaa puutarhuri Fredrik Sandström.

Valoa kaipaavat ne kasvit, jotka viihtyvät aurinkoisilla ikkunapaikoilla. Syvemmällä varjossa pärjäävät selviävät talvenkin, sillä myös tavallinen huonevalo auttaa.

– Tukivalo ei saa loimottaa koko vuorokautta, vaan maksimissaan 14–16 tuntia.

Varjossa viihtyville kasveille liiallinen lisävalo voi olla vahingollista. Suuri riski ei pimeänä aikana silti ole, kunhan valon muistaa sammuttaa osaksi vuorokautta.

– Kasvi stressaantuu, jos se ei ehdi rauhoittua. On tärkeää antaa kasville myös lepoa.

Kun valo lisääntyy keväällä, viherkasveille riittää 12–14 tuntia kirkasta päivänvaloa ilman lisävaloja. Esimerkiksi chilin taimet hyötyvät enemmästä.

Aiheesta voi keskustella maanantaihin 20. joulukuuta kello 23 asti.

Lue myös: Alle 30-vuotiaat rauhoittuvat kädet mullassa – puutarhoilla on käynyt yhtä kova sutina viimeksi 90-luvun lamavuosina

Suosittelemme sinulle