Terveyden ja hyvinvoinnin laitos edellyttäisi negatiivista koronatestiä kaikilta Suomeen tulevilta matkailijoilta riippumatta heidän rokotussuojastaan.
Omikronmuunnos on laitoksen arvion mukaan levinnyt todennäköisesti huomattavasti laajemmin kuin voisi päätellä.
THL esittää kireämpää linjaa rajojen terveystoimiksi kuin mitä peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) eilen tiistaina Ylen haastattelussa esitteli.
Kiuru kertoi eilen, että esimerkiksi Tanskasta, Norjasta ja Britanniasta tulevat saatetaan pian ohjata pakollisiin terveystarkastuksiin omikronmuunnoksen leviämisen estämiseksi.
Tämän lisäksi valtioneuvosto on päättämässä torstaina, että maahantulon edellytykseksi säädetään EU- ja Schengen-maiden ulkopuolelta se, että henkilöllä on tuore negatiivinen testitulos.
Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) kertoi keskiviikkona, että ministeriö esittää negatiivisen koronatestin vaatimista EU- ja Schengen- alueen ulkopuolelta tulevilta tiistaista alkaen.
Mikkonen: Olennaisimpia toimet rajojen sisällä
Rajanylityspaikkojen kuntia on neuvottu ohjaamaan matkailijoita tietyistä maista pakolliseen terveystarkastukseen. Jo aiemmin näin on toimittu esimerkiksi eteläisen Afrikan maiden suhteen.
Ylen saaman THL:n lausunnon mukaan listalle pitäisi lisätä ainakin Nigeria ja Tanska, sekä mahdollisesti myös Britannia ja Norja. Samalla listalle päätyisi Ruotsi, koska maan yhteys Tanskaan on niin tiivis, että muunnoksen voi olettaa leviävän myös sinne.
– Liikenne Tanskan ja Ruotsin eteläisen työssäkäyntialueen välillä on erittäin mittavaa eikä muunnoksen leviäminen Tanskasta Ruotsiin ole THL:n arvion mukaan estettävissä, lausunnossa perustellaan.
Mikkonen sanoo Ylelle, että Ruotsin lisäämisestä maalistalle ei ole päätetty. Hän painottaa, että tärkeää on ennen kaikkea huolehtia riittävistä rajoituksista rajojen sisällä, koska tartuntaluvut ovat jo nousseet.
– Oleellista on, että omikronia on täällä jo ja on tärkeä varmistaa, että se ei pääse rajojen sisällä leviämään agressiivisesti, Mikkonen korostaa.
Hallituksessa käydään keskustelua kuitenkin myös siitä, pitäisikö EU- ja Schengen-maiden sisäiset rajatarkastukset palauttaa, mutta tästä ei ole vielä päätöksiä.
– Keskustelua käydään, koska tautitilanne on kaikkialla pahentunut ja tiedetään, että uusi omikronmuunnos on nopeammin leviävä kuin muut, Mikkonen sanoo.
THL luopuisi yksittäisten maiden listaamisesta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos nostaa lausunnossaan esiin suuren kysymyksen: onko yksittäisistä maista tulevien tarkkailu enää järkevää.
Helsinki-Vantaalle saapuu THL:n mukaan 11–13 000 matkustajaa päivässä. Maalistan laajentaminen Nigeriasta, Tanskasta, Britanniasta, Norjasta ja Ruotsista tuleviin tarkoittaisi laitoksen mukaan käytännössä sitä, etteivät resurssit enää riitä.
Tämän takia THL luopuisi maalistasta ja korvaisi sen velvoittavan lainsäädännön puuttuessa kaikkia maahantulijoita koskevalla ennakkotestisuosituksella.
Kaikilta tulijoilta pyydettäisiin korkeintaan 48 tuntia vanha negatiivinen ennakkotesti. Lausunnon mukaan poikkeuksena olisivat pysyvästi Suomessa asuvat ja Suomen kansalaiset, jotka ohjattaisiin testiin maahan saapumisen jälkeen.
Mikkonen sanoo, että hallitus jatkaa keskustelua tarvitaanko rajoille lisää rajoituksia ja millaisia rajoituspäätöksiä ylipäätään tarvitaan.
THL:n arvio on, että omikronmuunnoksen saapumista Suomeen matkustajien mukana ei pystytä enää ennustamaan maakohtaisilla arvioilla, vaan riski on globaali.
– Suomessakin on jo todettu muutamia omikronmuunnokseen liittyviä tartuntaketjuja, joissa ei voida liittää tapauksia matkustamiseen ulkomailta, viitaten siihen, että meilläkin on jo mahdollista alkavaa endeemistä väestöleviämistä.
Mikkonen: Jokaisen kannattaa miettiä matkustamisen välttämättömyyttä
Krista Kiuru kertoi maahantulon rajoitusten kiristämisestä tiistaina Ylen haastattelussa. EU- ja Schengen-maiden ulkopuolelta tulevilta edellytetään vastaisuudessa negatiivista testitodistusta, vaikka tulijalla olisi jo rokotussuoja.
Toimilla pyritään varmistamaan myös se, että Lappiin tulevat joulunajan brittituristit eivät toisi virusta mukanaan.
Matkailu- ja ravintola-alaa edustavan MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että matkailun alkava joulusesonki ei kestä tiukkoja rajoituksia.
Lappi toivoi, ettei tiukkoja rajoituksia otettaisi käyttöön juuri joulusesongin kynnyksellä.
Mikkonen sanoo, että brittituristit ovat jo valmiiksi rajavalvonnan piirissä, koska he tulevat EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta. Heiltä tarkastetaan jatkossa rokotustodistuksen lisäksi negatiivinen koronatestitulos, joka on pitänyt ottaa ennen matkalle lähtöä.
Itärajalla tiistainen muutos ei välttämättä vaikuta paljoa. Mikkosen mukaan Venäjän rajalta ei tule tällä hetkellä juurikaan matkailijoita, koska rajalla vaaditaan todistusta kahdesta rokotuksesta ja harvalla venäläisellä on Suomen hyväksymä rokotus, koska Venäjällä on käytössä Sputnik-rokote, joka ei riitä Suomessa vaadittavaan rokotustodistukseen.
Mikkonen sanoo, että negatiivisen testituloksen vaatimisella EU:n ulkopuolelta tulevilta tavoitellaan myös sitä, että maahantuloa ei jouduttaisi rajoittamaan.
Suomalaisille matkustajille Mikkosen viesti on, että jokaisen kannattaa nyt miettiä matkustamisen välttämättömyyttä.