Hyppää sisältöön

Tämä mies antaa luvan varastaa kuusen omasta metsiköstään: "Kannattaa soittaa, niin ollaan kuin ei huomattaisi mitään"

Janakkalan Punkan kylällä asuva Heikki Hykkyrä halusi ilahduttaa adventtisohjossa kahlaavaa väkeä ilmoittamalla sosiaalisessa mediassa, että hänen metsikkönsä muotopuolia kuusia saa tulla poimimaan itse. Omistajan mukaan puut ovat "leveitä, laihoja, pitkiä, hentoja, lyhyitä, harvoja ja toispuoleisia".

Heikki Hykkyrä seisoo kuusikossa oranssi takki yllään ja katsoo ylöspäin kuusen latvaan.
Heikki Hykkyrä ei aikonut tänä jouluna ensin laittaakaan ilmoitustaan kuusten itsepoiminnasta, mutta innostui postaamaan, koska kylillä tutut sitä kysyivät. Kuva: Kati Turtola / Yle
Kati Turtola

Suomen lapinkoira Pyry pyörii jaloissa, kun janakkalalainen Heikki Hykkyrä johdattaa vieraan talonsa takana olevaan metsikköön. Reilut 30 vuotta vanhassa männikössä kasvaa sopivasti huoneen korkuisia kuusia.

Hykkyrä on jo viitenä jouluna postannut sosiaalisen median tililleen viestin, jossa kannustaa väkeä kuusten itsepoimintaan omalta palstaltaan. Luvalliseksi kuusivarkaudeksikin sitä voisi Hykkyrän mukaan kutsua. Jos kuusenhakija haluaa simuloida itselleen turvallisen ja luvallisen kuusivarkauskokemuksen, hakijan kannattaa soittaa etukäteen. Silloin Hykkyrät osaavat olla kuin eivät huomaisi mitään.

– Ajattelin, että pitää tarjota mahdollisuus, että ei tarvitse niin paljon pelätä ja voi tulla tänne kuusivarkaisiin, sanoo Hykkyrä virne kasvoillaan.

Muiden metsiin Hykkyrä ei kannusta ketään menemään, luvalliset vorot ovat tervetulleita ainoastaan tähän oman talon takana olevaan metsikköön.

Itsepoiminta-alueella mäntymetsikön pohjaan on kasvanut kuusikkko, jota Hykkyrän on jo useita vuosia ollut tarkoitus harventaa. Syystä tai toisesta harvennus on jäänyt väliin. Kuusten itsepoiminnalla saisi kenties myös apua harvennukseen. Muutama innokas on tilaisuuteen vuosien varrella tarttunut.

– Ei tässä hirveästi kantoja näy, että ei tämä ole kuusimarkkinoita kovasti vavisuttanut, sanoo Hykkyrä.

Kuusten markkinointitekstin mukaan puut ovat "leveitä, laihoja, pitkiä, hentoja, lyhyitä, harvoja ja toispuoleisia".

– Se karsii satunnaiset yrittäjät, jotka himoitsevat sitä kylän kauneinta kuusta, minkä saa jostain kaupan etupihalta ostaa, sanoo Hykkyrä.

Aiheesta kirjoitti ensimmäisenä Janakkalan Sanomat.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle