Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Kunnon pakkaskelit nostavat sähkön hintaa juuri nyt, kun kotona pitäisi saada kinkku ja muut uuniruoat hautumaan. Vuoden taakse verrattuna sähkön hinta pörssissä on nyt huikeasti kalliimpaa kuin vuosi sitten.
Esimerkiksi tänään keskiviikkoaamuna kello 04 sähkö maksoi 37 kertaa enemmän kuin samalla hetkellä vuosi sitten. Hinta arvonlisäveroineen oli nyt 26,5 senttiä, kun se samana tuntina vuosi sitten oli vain 0,72 senttiä kilowattitunnilta.
Joulukuun alun hintapiikit sähkömarkkinoilla ehtivät jo välillä hellittää sään lauhduttua, mutta edelleen sähkön hinnanvaihtelut ovat suuria. Sillä on siis merkitystä milloin uunin tai saunan napsauttaa päälle, jos käytössä on pörssisähköön sidottu sähkösopimus.
Joulukuun alussa sähkön hinta hipoi ennätyksiä, kun sähköpörssissä hinta hyppäsi 124 senttiin kilowattitunnilta. Parin rauhallisemman viikon jälkeen hinnat ovat nyt uudessa nousussa ja ylittävät jälleen 70 sentin rajan.
Ylen hintalaskurilla voi seurata tunti tunnilta, paljonko kiukaan, uunin tai imurin käyttäminen tai sähköauton lataaminen tunnin ajan maksaa juuri tämänhetkisellä pörssisähkön hinnalla.
Kotitalouksista noin kahdeksalla prosentilla sähkösopimus on sidottu pörssisähköön. Pörssin kehitys vaikuttaa kuitenkin käytännössä kaikkiin sähkönkäyttäjiin, sillä pörssi ennakoi kiinteähintaisten sopimusten tulevaa kehitystä.
Joulupyhien aikaan sähkön kysynnällä on taipumus laskea, kun teollisuudessa laitetaan koneita pienemmälle tai kiinni.
Kotitalouksien joulusaunalla ja uuniruokien hauduttelulla ei ole ratkaisevaa merkitystä koko valtakunnan sähkön kulutuksen kannalta, sanoo kantaverkkoyhtiö Fingridin strategisen verkkosuunnittelun päällikkö Mikko Heikkilä.
Mutta miten käy hinnoille, kun pyhien jälkeen vuodenvaihteessa teollisuudessa koneet taas pyöräytetään käyntiin ja työpaikoilla alkaa tapahtua?
Ensi vuoden alun hinnat yli kaksinkertaistuivat hetkessä
Hintoja ennakoidaan sähkömarkkinoilla futuurikaupalla. Futuureilla sähkön ostajien ja myyjien on mahdollista suojautua sähkön hintavaihtelulta.
Fingridin Heikkilän mukaan yleensä futuurit ennustavat hintoja melko tarkasti jopa vuoden päähän.
Joulukuun alun hintapiikit säikäyttivät sähkömarkkina-ammattilaisetkin.
– Markkinan näkemys tulevaisuuden hintatasosta on muuttunut poikkeuksellisen nopeasti ja merkittävästi viimeisen parin kuukauden aikana, Heikkilä sanoo.
Vielä tämän vuoden lokakuun alussa tehtiin futuurikauppoja ensi vuoden tammi-maaliskuuksi vajaalla yhdeksällä sentillä kilowattitunnilta. Huhti-kesäkuulle kauppa kävi 5,4 sentin hinnalla.
Nyt laskelmat on pantu täysin uusiksi.
Joulukuun puolessa välissä markkina-arvio talven hinnasta oli yli kaksinkertaistunut ja noussut 20 senttiin. Kevään hintakin on noussut puolella eli 7,5 senttiin kilowattitunnilta.
Kun pörssihintaan lisätään kuluttajan maksettavaksi tuleva arvonlisävero se tarkoittaa kotitaloudelle hintahyppäystä runsaasta 11 sentistä lähes 25 senttiin kilowattitunnilta. Lisäksi kuluttajan laskussa näkyvät sähköyhtiön oma marginaali, sähkövero ja sähkön siirtohinta. Ne vaihtelevat yhtiöittäin ja alueittain huomattavasti.
Joulukuun alun harvinaisen rajut hyppäykset hinnoissa nostivat osaltaan koko lopputalven ja ensi kevään hintoja. Mutta koviin hintoihin reagoitiin myös kulutusta vähentämällä.
– Kyllä hintapiikin aikana sähkön käyttö on vähentynyt. Kysyntä on siis joustanut ja tarjonta kasvanut, kun kaikki tuottajat, joilla on säädettävää tuotantoa lisäsivät tuotantoaan varmasti.
Teollisuuden sähkönkulutusta ei täytynyt rajoittaa viranomaismääräyksillä, vaan markkinahinta sai kulutuksen vähentymään kalleimpina hetkinä.
Heikkilän mukaan teollisuuden kulutuksen vähentyminen näkyi koko maan kulutuksessa, mutta tarkemmin on vaikea arvioida mistä säästö tarkalleen syntyi.
Lue lisää:
Voit keskustella aiheesta 23.12. klo 23 asti.