Hyppää sisältöön

Perinteinen limisaumainen puuvene on saanut paikan Unescon listalta – tunnustus tukee kulttuurihistoriallisen perinnön säilyttämistä

Aikaisemmin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalta löytyi Suomesta vain saunaperinne. Keskiviikkona sinne nimettiin myös kaustislainen viulunsoitto.

En träbåt under arbete på ett båtvarv.
Limisaumaisen puuveneen tunnistavat kaikki, mutta sellaisen osaavat veistää enää harvat. Pohjoismaisen puuvenetyypin saaminen Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle on yksi tapa edistää perinteen säilymistä. Kuva: Privat
Miina Sillanpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjoismainen limisaumaveneperinne on nimetty Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Perinteinen limisaumainen puuvene on ollut Suomessa vuosisatoja tuttu näky niin sisävesillä kuin merillä.

Limisaumaisia puuveneitä on rakennettu Suomessa vuosisatojen ajan. Vielä nykyäänkin mökkirannoilta löytyy lukuisia limisaumaisia puuveneitä, joilla soudetaan, purjehditaan ja kalastetaan.

Museoitukin se on. Esimerkiksi Suomen Merimuseossa Kotkassa on näytillä kirjailija ja taidemaalari Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän käytössä ollut limisaumainen Victoria-perämoottorivene. Sen rakensi vuonna 1962 pellinkiläinen Albert Gustafsson.

Puisen limisaumaveneen veistoa Kotkan Puuvenekeskuksessa.
Limisaumaisia puuveneitä on veistetty muun muassa Suomen Puuvenekeskuksessa Kotkassa. Kuva: Olli Törönen / Yle

Ammattiveistäjät ovat kuitenkin harvassa. Heitä löytyy Suomesta enää vain noin 50.

– Veneenrakennustaito on turvattava jatkossakin. Unescolta saatu tunnustus on omiaan tukemaan tämän kulttuurihistoriallisen perinnön säilyttämistä ja kehittämistä, Suomen puuveneveistäjien puheenjohtaja Jari Vanhatalo sanoo Museoviraston tiedotteessa.

Verrattuna esimerkiksi tasasaumaiseen puuveneeseen, limisaumaveneessä ylemmän laudan sisäpuolen alareuna tulee jonkin verran alemman laudan yläosan päälle.

Pohjoismaat yhdessä

Suomi haki limisaumaista puuvenettä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle yhdessä muiden pohjoismaiden kanssa. Kyseessä on ensimmäinen yhteispohjoismainen hakemus. Päätös nimeämisestä tehtiin tiistaina.

Pohjoismaiden yhteisen hankkeen tavoitteena on ollut se, että veneenveiston perinnettä ja koulutusta pystytään säilyttämään ja suojelemaan. Luettelointi tuo myös lisää näkyvyyttä.

Limisaumaisen puuveneen perinteeseen kuuluu kyseisen veneen veiston lisäksi ne tiedot ja taidot, mitä veneilyyn liittyy, kuten huoltaminen, kalastus ja näiden perinteiden eteenpäin vieminen.

Lue lisää: Pohjoismaat yhdistävät voimansa – tavoitteena saada limisaumainen puuvene Unescon listalle

Suomen ensimmäinen kohde aineettoman kulttuuriperinnön suojelussa oli saunaperinne, joka lisättiin listalle vuosi sitten.

Limisaumaveneen lisäksi listalle on nyt nimetty Suomesta myös kaustislainen viulunsoitto. Se lisättiin listalle tänään keskiviikkona Unescon hallitustenvälisen komitean kokouksessa Pariisissa.

Lue lisää: Kaustislainen viulunsoitto on päässyt Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle

Suosittelemme