Hyppää sisältöön

Wärtsilälle 20 miljoonan euron rahoitus Business Finlandilta – tavoitteena luoda yhdessä kestäviä teknologiaratkaisuja

Mukana Wärtsilän vetämässä hankkeessa on lähes 200 yritystä. Tavoitteena on kehittää kestäviä teknologiaratkaisuja meriliikenteen päästöjen vähentämiseksi.

Wärtsilän Smart Technology Hub -rakennus kuvattuna ilmasta sumuisena päivänä.
Smart Technology Hub on avainasemassa useamman toimijan innovaatioprosesissa. Kuva: Yle/Filip Stén
Sebastian Björklund
Avaa Yle-sovelluksessa

Business Finland on keskiviikkona myöntänyt Wärtsilän luotsaamalle veturihankkeelle 20 miljoonan euron rahoituksen.

Nelivuotisen ”Zero Emission Marine” -yhteistyöhankkeen tavoitteena on kehittää kestäviä teknologiaratkaisuja, jotka vähentävät meriliikenteen kasvihuonekaasupäästöjä 60 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Wärtsilän vetämässä hankkeessa on mukana yhteensä lähes kaksisataa erikokoista toimijaa, sekä isoja vakavaraisia yrityksiä että innovatiivisia pk-yrityksiä.

Teknologiaratkaisuja on tarkoitus laajentaa energiasektorille jatkossa. Kaikki yrityksistä koostuvan ekosysteemin kehittämien tuotteiden on määrä olla hiilineutraaleja tai hiilinegatiivisia vuoteen 2050 mennessä.

Wärtsilä Finlandin toimitusjohtaja Hannu Mäntymaan mukaan Vaasan Vaskiluotoon valmistuva Smart Technology Hub on avainasemassa useamman toimijan innovaatioprosesissa.

– Voimme nopeuttaa ja lisätä tärkeitä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostuksia Suomessa yhdessä koko ekosysteemin kanssa matkalla kohti nollapäästöistä merenkulkua”, sanoo Mäntymaa tiedotteessa.

Moottoriteknologiaa ja energian varastointijärjestelmiä kehitetään kestäville hiilineutraaleille polttoaineille, kuten ammoniakille, ja vedylle. Hankkeessa panostetaan myös hiilen talteenottoon ja varastointiin sekä biopolttoaineiden hyödyntämiseen.

Business Finland käynnisti vuoden 2020 alussa kilpailun, jossa haastettiin veturiyrityksiä ratkaisemaan merkittäviä tulevaisuuden haasteita ja kasvattamaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatioinvestointejaan Suomeen.

Kesällä 2021 käynnistettiin uusi kilpailu, jonka rahoitus tulee suurelta osin EU:n elvytyspaketista. Voittajiksi on valittu yhdeksän yrityksen kahdeksan hanketta. Muut veturiyritykset Wärtsilän lisäksi ovat Nokia, TietoEVRY, ABB, Fortum ja Metsä Group, Kone, Neste ja Sandvik.

Suosittelemme