Hyppää sisältöön

Etelä-Pohjanmaa on HD-television takapajula, missä moni tv pimenisi ilman perinteisten lähetysten jatkoaikaa – tv-kauppias: "Ihmiset ovat perusnuukia"

HD-valmius on maakunnassa muuta maata alhaisempi. Antennitelevisioita on paljon etenkin maaseutukunnissa. Television peruslaatuisten lähetysten on tarkoitus loppua muutaman vuoden kuluttua antenniverkossa.

Netflixin ohjelma kuvaruudulla, kaukosäätimellä säätöä. Anonyymi.
Kuva: Katriina Laine / Yle
Tuomo Rintamaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Valmius vastaanottaa television teräväpiirto- eli HD-lähetyksiä on Etelä-Pohjanmaalla muuta maata alhaisempi. HD-tekniikan ansiosta televisiokuva on tarkempi ja värit kirkkaammat.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tekemän kyselytutkimuksen mukaan niistä suomalaisista kotitalouksista, jotka vastaanottavat tv-lähetykset pelkästään antenni-tv -verkon kautta, teräväpiirtovalmius on 75 prosentilla.

– HD-valmius on noin kymmenen prosenttiyksikköä matalammalla tasolla Etelä-Pohjanmaalla verrattuna siihen, mitä se on keskimäärin antennitv-talouksissa Suomessa, sanoo Traficomin HD-siirtymästä vastaava projektipäällikkö Tiina Aaltonen.

HD-valmiudella tarkoitetaan sitä, että kotitaloudessa on vähintään yksi televisioviritin, joka pystyy vastaanottamaan teräväpiirtolähetyksiä.

Aaltosen mukaan antennitalouksissa on ylipäätään alhaisempi hd-valmius kaapelitvtalouksiin verrattuna. Tutkimusten mukaan antennitalouksia on kaupunkien ulkopuolella enemmän.

"Ihmiset ovat perusnuukia"

Jalasärvellä kodinkonekauppaa kolmannen polven perheyrittäjänä tekevä Heikki Vilponen uskoo, että moni kuluttaja haluaa käyttää televisiotaan niin kauan kuin siitä kuva näkyy.

– Ihmiset on varmasti aika perusnuukia ja laitteet käytetään loppuun asti. Ehkä asiasta tiedottaminenkin on pikkuisen epäonnistunut.

Televisioyhtiöiden piti alunperin lopettaa vapaasti näkyvien peruslaatuisten antenniverkon tv-lähetysten lähettäminen jo maaliskuussa 2020. Lähettämistä kuitenkin päätettiin jatkaa toistaiseksi.

Vilponen miettii, että jos lähettäminen olisi lopetettu, monissa kodeissa televisio olisi pimentynyt.

– Ihan hyvä, että tuli lisää siirtymäaikaa. Ihmiset saavat kaikessa rauhassa vaihtaa laitteitaan. Uusissa televisioissa T2-viritin on ollut jo monta vuotta, Vilponen sanoo.

Lähetystekniikan muutos 2-3 vuodessa

Ylen teknologiapäällikkö Janne Yli-Äyhö kertoo, että vapaana lähetettäviä kanavia lähettävät yhtiöt, lähettäjänä toimiva Digita ja liikenne- ja viestintäministeriö käyvät parhaillaan keskustelua siitä, koska antenniverkoissa siirrytään HD-aikaan.

Alan toimijat sopivat asiasta, mutta tarkkaa päivämäärää ei ole lyöty lukkoon.

– Sanoisin että pari kolme vuotta siihen menee, se olisi sopiva aikataulu tälle siirtymälle. Televisioita on myyty paljon viimevuosina.

Yli-Äyhö vertaa, että analogisista lähetyksistä digiaikaan siirryttäessä sen aikainen digiboksi maksoi saman verran, mitä uusi televisio maksaa nyt.

Lisäksi uusissa televisioissa on älytelevisio-ominaisuuksia, jotka vaativat myös laajakaistayhteyden.

– Laajakaistayhteyksiä alkaa jo olla suurimmassa osassa kotitalouksia ja esimerkiksi Yle Areenan tarjonta on jo niin laajaa, että digisiirtymä olisi selkeä parannus palveluumme, Yli-Äyhö kertoo.

Aiheesta voi keskustella lauantaihin 18. joulukuuta kello 23 asti.

Lue täältä Ylen uutisia hd-teknologiaan liittyen.

Suosittelemme