Hyppää sisältöön

Seitsemän suomalaista pelaa miljoonista PUBG-räiskintäpelin MM-finaalissa viikonloppuna – "Voittokaan ei ole mahdottomuus", toteaa ENCEn Saku Sajakoski

Yle näyttää PUBG-videopelin MM-kilpailujen finaaliviikonlopun ottelut suorina lähetyksinä Yle Areenassa ja Yle E-urheilun Twitch-kanavalla.

ENCEn Saku "SKUIJKE" Sajakoski hakee joukkueensa kanssa menestystä PUBGin MM-kisoista Etelä-Koreasta. Kuva: Krafton
Jaakko Palvaila

Seitsemän suomalaispelaajaa pelaa tänä viikonloppuna Etelä-Korean Incheonissa PUBG-videopelin maailmanmestaruudesta.

Mestaruuden lisäksi 16 finaaleihin yltäneelle joukkueelle on tarjolla siivut yli neljän miljoonan dollarin palkintopotista. Pelaajille suunnatun joukkorahoituksen myötä potti kasvaa yhä, mutta voittajajoukkue tulee kuittaamaan turnauksesta vähintään 1,4 miljoonaa dollaria.

Suomalaisista miljoonajahtiin lähtee pelaajia kolmesta eri joukkueesta. Saku "SKUIJKE" Sajakosken edustama ENCE selvisi 16 parhaan finaalipeleihin niukalla marginaalilla, viikkofinaalipisteiden perusteella viimeisenä joukkueena. Sajakosken lisäksi suomalaisjoukkueen riveissä pelaavat Miro "Rustanmar" Ruotsi, Daniel "D1gg3r1" Luusua sekä Olli "Tiikzu" Saarikoski ja joukkuetta valmentaa Jari "SENTEX" Sammalniemi.

Jari "SENTEX" Sammalniemen valmentama ENCE haluaa parantaa kevään PGI.S-turnauksen 14. sijaa. Kuva: ENCE

Finaalivaiheessa pelataan perjantaista sunnuntaihin viisi ottelua per ottelupäivä eli yhteensä 15 ottelua. Joukkueet saavat tyypilliseen tapaan pisteitä sekä tapoista että hyvistä sijoituksista kunkin ottelun päätteeksi. Sunnuntain viimeisen ottelun päätteeksi eniten pisteitä keränneestä joukkueesta leivotaan maailmanmestari.

Vahvasti turnauksensa aloittanut ENCE eteni finaalipaikkaan vaadittuja pisteitä antaneisiin viikkofinaaleihin kahdella ensimmäisellä otteluviikolla, mutta kolmannella otteluviikolla viikkofinaalipaikka jäi saavuttamatta. Joukkue joutui jännittämään turnauksen finaalipaikkaansa katsomosta käsin.

– Laskeskelin ennakkoon, että helposti päästään finaaleihin. Sitten meitä aika paljon jäljessä ollut GEX otti kolmanneksi viimeisessä pelissä 14 tappoa ja voiton eli yhteensä 24 pistettä ja ajattelin, että ei tämä voi olla totta. Viimeiseen peliin asti jouduttiin jännittämään, ettei heidän lisäkseen Oath Gaming tule lopussa ohi ja vie finaalipaikkaa, Sajakoski avaa tunnelmia viikkofinaaleista.

ENCEn valmistautuminen finaalipeleihin on ollut finaalipaikan ratkeamisen jälkeen rauhallista. Finaaleja edeltävänä päivänä joukkueen ohjelma koostuu lähinnä viimeiset finaalijoukkueet ratkaisevien selviytymisotteluiden seuraamisesta ja pelituntuman hakemisesta Etelä-Korean ranked-pelipalvelimilta.

ENCE jahtaa voittoja eli kana-aterioita viikonlopun finaaleissa. Kuva: Krafton

– Pelasimme keskiviikkona ensimmäiset joukkueiden väliset harjoituspelit sitten turnauksen alun, koska edellisistä matseista on jo viikon tauko. Nyt ajatuksena on hakea fiilistä, itseluottamusta ja intoa huomiselle julkisilta palvelimilta. Treenataan pull-upeja (vastustajan puolustusasemiin hyökkäämistä) ja haetaan tappoja, niin saadaan hyvä tuntuma peliin.

Anssi Pekkosen Team Liquid yksi ennakkosuosikeista

Muista suomalaispelaajista finaaleihin ovat selvinneet Team Liquidin riveissä pelaava Anssi "mxey" Pekkonen sekä Heroicin Paavo "PaG3" Voutilainen, Timi "curexi" Tenhula ja valmentaja Oliver "ball1n" Santasalo. Liquid otti finaalipaikan voittamalla toisen otteluviikon viikkofinaalit, Heroic puolestaan varmisti paikkansa keräämällä viidenneksi eniten pisteitä viikkofinaaleista.

Sajakoski odottaa viikonloppuna olevan luvassa kovatasoisia otteluita. Ennakkosuosikkeja on lukuisia, eikä yksikään joukkue ole dominoinut otteluita mielin määrin.

– (Hallitseva maailmanmestari) Gen.G on joukkue, joka pystyy ounaamaan todella kovaa, mutta ensimmäiset kaksi viikkoa menivät heillä ihan penkin alle ja peli ei ole oikein vakuuttanut. Liquid on pelannut todella vahvasti, samoin esimerkiksi Virtus Pro ja Ghibli. Ei siellä ole mukana kuin kovia joukkueita, joten luvassa on ihan eri peliä kuin viikkofinaaleissa.

Anssi "mxey" Pekkosen (toinen oikealta) Team Liquid on yksi finaalien ennakkosuosikeista. Kuva: Krafton

– Jokainen piste tulee olemaan niin tärkeä, että sijoituksista ja flusheista (varmistetuista tapoista) taistellaan ihan kynsin hampain. 15 peliä ja voittajalle on tarjolla hyvät rahat, joten jokainen piste on arvokas. Sekoilun pitäisi vähentyä, mutta palvelimella on niin paljon tiimejä, että tulee sitä väkisinkin.

Viikkofinaalien voittajista Gen.G ja Liquid kuuluvat Sajakosken tarkkailulistalle, mutta ensimmäisen viikon voittaja eli argentiinalaisista pelaajista koostuva KPI Gaming tuskin yllättää kaikkia muita joukkueita toistamiseen. Toisaalta mitä tahansa voi tapahtua, vaikka 15 ottelun finaalit karsivatkin pahimman satunnaisuuden lopputuloksesta.

Sajakoski uskoo, että joukkueet pelaavat finaaleissa fiksummin ja kaihtavat turhia riskejä.

– Veikkaan, että jos päätetään tehdä jotain, niin se tehdään eikä vain todeta tiimikavereille että "mä meen nyt tuonne noin". Me ollaan onneksi pelattu ihan fiksusti tähänkin asti, niin ei tarvitse muuttaa sitä, Sajakoski sanoo ja nauraa.

– Ollaan pelattu tällä samalla kokoonpanolla pari vuotta ja pärjätty hyvin omilla taktiikoilla. Turha niitä on nyt mennä muuttamaan.

Kuva: ENCE

ENCEn tavoitteet kärkitaistossa

Alkuvuodesta niin ikään Etelä-Koreassa pelatussa PGI.S-turnauksessa ENCE sijoittui sijalle 14 joukkueen jäätyä rannalle viimeisen viikon ratkaisupeleistä. Nyt suomalaisilla on kaikki mahdollisuudet sijoituksen parantamiseen ja tähtäin on tiukasti viiden parhaan joukossa.

– Kärkiviisikkoon pääsemisen ei pitäisi olla mikään ongelma, jos emme sekoile ja peli on omalla tasolla. Top 3:een täytyy pelata vähän normaalia paremmin, mutta toisaalta meillä on jo taskussa se rank decision -vaiheen ykkössija, joten ei voittokaan ole mikään mahdottomuus. Asioiden pitää natsata, mutta niinkin voi käydä, Sajakoski toteaa.

Sajakoski kertoo joukkueen pelanneen turnauksessa jo sen verran otteluita, ettei finaalipelien pitäisi jännittää.

– Ei sitä tietysti tiedä millainen fiilis on, jos vaikka johdetaan kahden päivän jälkeen ja lähdetään sunnuntaina paalupaikalta pelaamaan. Lähdetään nyt vain pelaamaan ja pitämään pää kylmänä, ei tehdä mitään tyhmää eikä sössitä hommaa. Jos kaikki on omissa käsissä, niin siitä jää ikävä maku jos sössii koko homman.

Yle näyttää PUBG:n MM-kilpailujen finaaliviikonlopun suorina lähetyksinä Yle Areenassa ja Yle E-urheilun Twitch-kanavalla (siirryt toiseen palveluun). Lähetyksiä selostavat Matti "copter" Korvenmaa, Pauli "M00nForrest" Anttila ja Henri "HeKsy" Ilvonen. Finaaliotteluita pelataan perjantaista sunnuntaihin kello 11:50 alkaen.

Lue myös:

Suomalaiset jahtaavat jättipottia PUBGin MM-kisoissa Etelä-Koreassa – "Joka viikko kun on hyvillä sijoilla, niin se riittää finaalipaikkaan"

Suosittelemme sinulle