Hyppää sisältöön

Säteilyturvakeskus antoi luvan Olkiluoto 3:n ydinreaktorin käynnistämiseen

Teollisuuden Voima on luvannut kertoa myöhemmin tänään, mitä luvan saaminen merkitsee Olkiluoto 3:n käynnistämisaikataululle.

yleiskuva - Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kolme reaktorirakennusta aurinkoisessa syyssäässä merenlahden toisella puolen.
Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kolme reaktorirakennusta Eurajoella. Kuva: Esa Syväkuru / Yle
Lore Korpelainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Säteilyturvakeskus STUK antoi tänään luvan Teollisuuden Voimalle käynnistää Olkiluoto 3:n ydinreaktori.

– Kriittisyys- ja pientehokoelupa tarkoittaa sitä, että yhtiö voi käynnistää ydinreaktion ensimmäistä kertaa kolmosyksikön reaktorissa, todetaan STUKin tiedotteessa.

STUKin mukaan kriittisyyden ja pientehokokeiden edellytykset täyttyvät ja käyttöönottokokeet osoittavat, että laitos toimii suunnitellulla tavalla. Käyttöönottokokeisiin kuuluvat myös muutostöiden jälkeen tehdyt uusintatestit.

STUK valvoo reaktorin käynnistystä ja pientehokokeita paikan päällä Olkiluodossa.

– TVO nostaa reaktorin tehoa asteittain. Tehon nostoon yli viiden prosentin reaktorin täydestä tehosta TVO tarvitsee STUKin luvan, samoin kuin tehon nostoon yli 30 ja 60 prosentin.

TVO aloitti OL3:n polttoaineen latauksen maaliskuussa.

Teollisuuden Voima kertoi viime viikolla, että se arvioi hakemuksen jättämisen mahdollisen vaikutuksen Olkiluoto kolmosen käynnistymisaikatauluun, kun se saa STUKilta luvan.

Aiemman arvion mukaan generaattorista aletaan ohjata sähköä verkkoon helmikuussa ja kesäkuussa yksikön pitäisi käydä täydellä teholla. Olkiluoto kolmosen piti valmistua jo vuonna 2009.

Lue myös:

Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan työmaalta jälleen aikataulu-uutinen: Nyt TVO kertoo aikaistumisesta

Suosittelemme