Hyppää sisältöön

Oulujoessa runsastunut virtaama voi nyt ohentaa jäätä – myös oman avantouintipaikan tekeminen varsinkin avojäälle voi olla riskialtista

Jäädytysajot Oulujoella loppuivat viime viikolla. Tuolloin virtaamaa pienennettiin, nyt se on nostettu voimaloiden sähköntuotantoa varten suuremmaksi. Varsinkaan paikkoja tietämättömän ei kannata jäälle lähteä.

Vesia lasketaan patoluukkujen kautta Oulun Merikoskessa.
Merikosken voimalaitoksen yläpuolella on jääkansi, mutta se on osittain heikko. Esimerkiksi Merikosken alakanava on sula, Oulun Energiasta kerrotaan. Kuva: Risto Degerman / Yle
Hanna Holopainen

Oulussa Oulujoen jää voi olla tällä hetkellä pettävää, paikkoja tietämättömän ensikertalaisen ei kannata nyt jäälle lähteä.

Lisäksi oman avantouintipaikan tekeminen varsinkin ilman rannan tai laiturin turvaa voi olla riskialtista, sanotaan Oulun Energiasta, Fortumilta ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta. Kaiken takana ovat Oulujoen virtaukset ja niiden vaihtelut.

Jään paksuus voi vaihdella Oulujoella nyt nopeastikin eri paikoissa.

Vaikka Fortumin ja Oulun Energian jäädytysajot ovat jo muodostaneet jääkantta jokeen, se voi olla paikoin ohut. Jäädytysajot loppuivat viime viikolla, ja sen aikaista pienennettyä voimaloitten virtaamaa on taas nostettu sähköntuotantoa varten suuremmaksi.

– Virtaamia on nostettu ja keli on lämmennyt. Ja virtaamien nosto syö helposti jäätä jääkannen alapuolelta, sanoo Oulun Energian Merikosken asioista vastaava voimalaitosinsinööri Samuli Korpela.

Toppilansalmen avantouimarin hukkumistapaus harvinainen

Reilun kahden viikon aikana kanta-Oulussa on ollut kaksi median uutisoimaa pelastustehtävää jäältä. Marraskuun viimeisenä viikonloppuna pelastuslaitos hälytettiin paikalle Erkkolan sillan kohdalle sen alta kuuluneiden avunhuutojen vuoksi. Henkilöä ei tavoitettu, eikä jäällä liikkumiseen viittaavia merkkejä havaittu.

Oulun Toppilansalmessa taas etsittiin avantouinnilla hukkunutta henkilöä lauantaina 11. joulukuuta.

Kyseessä oli harvinainen tapaus, sanoo riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnas Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta.

Siltikin oman avantouintipaikan tekemistä Oulujokeen kannattaa välttää nimenomaan sähköntuotantoon liittyvien virtausvaihteluiden vuoksi.

– Kyllä virtaus on varmaan on se yksi pahimmista asioista. Jos siinä uupuu, tai ei muuten jaksa nousta avannosta pois, niin virtaama lähtee taittamaan ihmistä sinne jään alle.

Oulussa on varsinainen olosuhteiltaan ja rakenteiltaan tarkastettu avantouintipaikka Tuirassa. Se on myös uintialaltaan avara ja pohja turvallinen.

– Silloin kun ollaan varsinaisella uintipaikalla on tarkastettu ja selvitetty, että ei olisi mitään pinnan alla. Jos lähtee tekemään omaa uintipaikkaa, niin silloinhan näitä ei ole välttämättä tarkastettu.

Honkakunnaksen mukaan esimerkiksi rantarakentamisessa pohjaan saatetaan ajaa louhetta. Lisäksi joen pohjassa voi olla harjateräksenpätkiä, pyöriä ja muuta sinne kuulumatonta.

Oulun Energian voimalaitosinsinööri Samuli Korpela sanoo, että virtaavaan veteen avannon tekeminen ei ole koskaan turvallista ja virallisia avantouimapaikkoja kannattaa siis suosia.

Fortumin säännöstelystä vastaava johtaja Mikael Heikkilä näkee, että Oulujoella varsinkaan avojäälle ei kannata lähteä.

– Jos rannalta tai laiturilta pääsee veteen, sitä voisi pitää kohtuullisen turvallisena. En kuitenkaan lähtisi tekemään niin, että kävelisin pitkän matkan jäätä pitkin ja tekisin avantoa sinne.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle