Hyppää sisältöön

Ydinvoiman suosio nousi uuteen ennätykseen Energiateollisuuden kyselyssä

Puolet Energiateollisuus ry:n kyselyyn vastanneista suomalaisista sanoo, että ydinvoiman käyttöä pitäisi lisätä. Eniten suomalaiset haluavat aurinkosähkön lisäämistä.

yleiskuva - Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kolme reaktorirakennusta kuvattuna merenlahden takaa. Etualalla rannan puita.
Olkiluodon kolmas ydinreaktori sai käynnistysluvan tällä viikolla. Uusi voimalarakennus on kuvassa vasemmalla. Kuva: Esa Syväkuru / Yle
Antti Parviala
Avaa Yle-sovelluksessa

Ydinvoiman suosio on noussut Suomessa uuteen ennätykseen.

Energiateollisuus ry:n vuosittain tekemässä kyselyssä ydinvoiman käytön lisäämistä kannatti 50 prosenttia vastaajista. Vuosi sitten osuus oli 42 prosenttia.

Määrä on nyt suurempi kuin koskaan aiemmin Energiateollisuuden kyselytutkimuksissa, joita on tehty vuosittain aina vuodesta 1990 lähtien. Kysymyksen sanamuoto on ollut koko ajan sama.

– Asennemuutos ydinvoimaa kohtaan oli nyt poikkeuksellisen suuri. Syitä ovat varmasti ilmastotietoisuus ja energian hinta, Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä sanoo.

Hänen mukaansa kannatus lisääntyy laajasti koko väestön keskuudessa.

Naisten keskuudessa kannatus on roimasti heikompaa kuin miehillä, mutta silti naiset kannattavat ydinvoimaa nyt enemmän kuin koskaan aiemmin. Naisista ydinvoiman käytön lisäämistä kannatti 28 prosenttia ja miehistä 73 prosenttia.

Myös ydinvoimaa vastustavien vastaajien määrä on laskenut ennätyksellisen pieneksi. Kahdeksantoista prosentin mielestä ydinvoiman käyttöä pitäisi vähentää. Vastustajien osuus oli vuosi sitten 24 prosenttia.

Ydinvoiman nykyistä käyttöä sopivana pitävien osuus laski edellisvuodesta. Nyt ydinvoiman käyttö on sopivalla tasolla 24 prosentin mielestä, kun osuus vuosi sitten oli 27 prosenttia.

– Kysymyksellä mitataan yleistä asennetta ydinvoimaa kohtaan. Sillä ei oteta kantaa konkreettisesti esimerkiksi uusien voimaloiden rakentamiseen, Leskelä tarkentaa.

Aurinkovoima suomalaisten suosikki

Vaikka ydinvoiman suosio on kasvanut eniten, suomalaisten kirkkain suosikki energiamuodoista on aurinkosähkö. Kakkosijalla on tuulivoima. Ydinvoima on energiamuodoista viidenneksi suosituin.

Ydinvoiman kannatus heikkeni voimakkaasti vuoden 2011 kyselyssä Japanin Fukushimassa tapahtuneen onnettomuuden jälkeen. Sen jälkeen ydinvoimaa vastustavien osuus nousi yli 42 prosenttiin. Vastustajien osuuden pienentyminen Fukushimaa edeltäneelle tasolle kesti kahdeksan vuotta.

Nyt Leskelän mukaan yhteisymmärrys ydinvoimasta on kasvanut energiateollisuuden ja ympäristöliikkeen välillä.

– Me olemme vähentäneet päästöjä ja ympäristöstä huolestuneet ihmiset ovat alkaneet nähdä, että ydinvoima on osa ilmastoratkaisua, Leskelä tulkitsee asennemuutosta.

Leskelä kiittelee suomalaisten johdonmukaisuuden parantumista energiakysymyksissä.

– On hienoa huomata, että suomalaiset ovat energia-asioissa asiantuntevia ja loogisia. Ydinvoiman kannatus on vahvistunut, fossiilisten kannatus laskee ja uusiutuvat energiamuodot ovat ykkösenä.

Energiateollisuuden kysely tehtiin lokakuussa IRO-Researchin internetpaneelissa, jossa oli tuhat vastaajaa. Tutkimuksen virhemarginaali on vuosivertailussa noin 4,4 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Aiheesta voi keskustella lauantaihin klo 22 saakka.

Lue lisää:

Säteilyturvakeskus antoi luvan Olkiluoto 3:n ydinreaktorin käynnistämiseen

Suosittelemme