Hyppää sisältöön

Vuoden syöpähoitajaksi valittu Magdalena Nyvall-Malm päätyi aikanaan onkologiaan sattumalta ja tunsi tulleensa kotiin – "Ihmisten auttaminen antaa paljon ja auttaa jaksamaan"

Vaasalainen Nyvall-Malm toivoo, että kaikilla tarvitsevilla olisi samanlaiset mahdollisuudet palliatiiviseen hoitoon, asuinpaikasta riippumatta.

Hymyilevä sairaanhoitaja katsoo kameraan, seinällä roikkuu taulu.
Tasapaino työn ja perhe-elämän kesken, hyvä työyhteisö ja itse työstä tuleva tunne auttavat jaksamaan, sanoo Magdalena Nyvall-Malm. Kuva: Antti Haavisto / Yle
Sari Möller,
Antti Haavisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuoden syöpähoitajan palkinto on myönnetty ensi kertaa Vaasan keskussairaalaan. Sen sai palliatiivisella poliklinikalla kliinisenä erikoissairaanhoitajana työskentelevä Magdalena Nyvall-Malm.

Esitys tuli työyhteisöstä, jonka mukaan Nyvall-Malm tekee uraauurtavaa ja hienoa työtä. Hän on ollut mukana käynnistämässä sairaalan palliatiivisen poliklinikan toimintaa ja selkeyttänyt palliatiivisen hoidon hoitoprosesseja.

Palliatiivista hoitoa saavat potilaat, joilla on parantumaton sairaus, ja hänen läheisensä. Kokonaisvaltaisen hoidon tarkoitus on vaalia elämänlaatua ja lievittää kärsimystä.

Saattohoito on osa palliatiivista hoitoa, mutta kokonaisuudessaan palliatiivinen hoitosuhde voi kestää vuosiakin.

Nyvall-Malm tapaa potilaan jo varhain, kun tieto parantumattomasta sairaudesta on saatu. Kyky kohdata potilas ja tämän omaiset on ensiarvoisen tärkeää.

– Työ on haastavaakin, mutta ihmisten tapaaminen ja auttaminen antaa paljon ja auttaa jaksamaan. Jaksan myös hyvien työkaverien avulla ja perheen tuella; siitä saa voimaa, sanoo Nyvall-Malm.

Nyvall-Malm päätyi onkologiaan osin sattumalta. Hän ei tiennyt opiskeluaikanaan syöpähoidoista paljonkaan, mutta valitsi loppuharjoittelupaikkansa onkologian osastolta.

– Tunsin tulleeni kotiin ja olen pysynyt syöpähoidon parissa.

Syöpäsäätiön Vuoden syöpähoitaja on Magdalena Nyvall-Malm Vaasan keskussairaalasta
Syöpäsäätiö palkitsee vuosittain ansioitunutta hoitohenkilökuntaa valtakunnallisella Vuoden Syöpähoitaja ja Syöpälääkäri -tunnustuksella. Vuoden syöpähoitaja Magdalena Nyvall-Malm työskentelee kliinisenä erikoissairaanhoitajana Vaasan keskussairaalan palliatiivisella poliklinikalla. Antti Haavisto kävi tapaamassa Magdalena Nyvall-Malmia sekä osastonhoitaja Tiia Sirkolaa.

Parantumaton sairaus koskee koko lähipiiriä

Aiemmin Vaasan keskussairaalassa kaikki palliatiivista hoitoa saaneet ovat olleet syöpäpotilaita, mutta syksyllä hoitoa on alettu tarjota myös parantumattomien neurologisisten sairauksien, kuten ALS:stä, kanssa eläville. Tulevaisuudessa potilasryhmiä on tarkoitus laajentaa.

Parantumaton sairaus on potilaan koko lähipiirin asia.

– Syövän hoidossa ja palliatiivisessa hoidossa korostuu psykososiaalinen verkosto. Magdalenan työ on paljolti sen verkoston luomista, että hyvä elämänlaatu kotona voidaan toteuttaa mahdollisimman pitkään, sanoo koordinoivana osastonhoitajana onkologisella poliklinikalla ja sädehoito-osastolla työskentelevä Tiia Sirkola.

Tiimityötä tehdään niin poliklinikalla kuin koko sairaanhoitopiirissä, ja myös yhteistyöllä Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen kanssa on iso merkitys. Yhdistyksestä löytyy psykoterapeutti, neuvontahoitajia potilaan koko perheen tarpeisiin sekä tukihenkilöitä.

Kaksi naista seisoo maskit kasvoillaan ja katsoo kameraan.
Magdalena Nyvall-Malm ja Tiia Sirkola ovat pysyneet syöpähoidon parissa jo pitkään ja nähneet, miten sekä lääke- että sädehoito ovat kehittyneet esimerkiksi kymmenen viime vuoden aikana. Kuva: Antti Haavisto / Yle

Tavoitteena tasaiset mahdollisuudet hoitoon

Vuoden syöpähoitajaksi valittu Magdalena Nyvall-Malm on Vaasan keskussairaalassa ainoa sataprosenttisesti palliatiivista hoitoa tekevä työntekijä. Sairaalassa on myös hoitoon erikoistunut lääkäri, jonka työaikaa on jaettu.

Tulevan hyvinvointialueen kunnissa on syöpähoitajia, joiden työnkuvat vaihtelevat. Työnkuvien tasapäistäminen onkin yksi tulevista tavoitteista, sanoo Sirkola.

Suurin toive olisi voida tarjota samanlaista palliatiivista hoitoa kaikille tarvitseville. Nyt kuntien välillä on isojakin eroja.

– Haluaisin parantaa erityisestä palliatiivista kotisairaanhoitoa: että se olisi samanlaista koko sairaanhoitopiirissä, ja apua voisi saada kotiin ympäri vuorokauden, sanoo Nyvall-Malm.

– Se on mahdollista, mutta vaatii aikaa, resursseja ja hyvät suunnitelmat. Se on tavoite.

Lisää uutisia Pohjanmaalta löydät täältä.

Suosittelemme