Hyppää sisältöön

Suomalainen drag-ikoni Jukka Kuronen pistää korkkarit naulaan ja jää eläkkeelle – 20 vuotta sukkahousuissa riittää

Parhaimpina aikoina riihimäkeläinen viihdetaiteilija teki Jukka K -hahmona yli 250 keikkaa vuodessa. Tulevaisuudessa hänet saatetaan nähdä nuoremman polven drag-artistien taustatukena.

Drag-artisti Jukka Kuronen matkii teatterilavalla kirkkaissa värivaloissa ulkomaisia ja kotimaisia naisartisteja
Jukka Kuronen teki viimeisen esiintymisensä drag-artistina omassa Jukka K 20 -juhlashowssaan Riihimäen teatterissa. Video: Miki Wallenius
Miki Wallenius

Syyksi uran lopettamiseen drag queen Jukka Kuronen ilmoittaa ikääntymisen ja osin leipääntymisenkin. Viihdetaiteilijana vierähti kaksikymmentä vuotta.

– Täytän 44 vuotta ja siihen on syynsä, miksi esimerkiksi tanssijat jäävät 40-vuotiaina eläkkeelle. Jukka K-show on tunnetusti ripeätempoinen, joten sen esittäminen on fyysisestikin melko raskasta.

Kuntoa on täytynyt koko uran ajan vaalia oman personal trainerin kanssa. Kehon on oltava tikissä, lihoa ei saa. Jos kiloja olisi kertynyt, koko karderoobi olisi mennyt uusiksi.

Taival drag-viihteeseen sai rakettimaisen alun, kun Kuronen voitti Miss Drag Queen -kilpailun vuonna 2001. Kisaan hänet usutti iskelmätähti Anita Hirvonen.

Parhaimpina aikoina drag-artisti teki Jukka K -hahmona yli 250 keikkaa vuodessa. Valtaosa oli yritystilaisuuksissa. Korona-aika on tietysti ollut poikkeus.

Keikoilla Kuronen on ollut yleensä yksin. Sekin on syönyt miestä. Ei ole oikein ketään, kenen kanssa keikka-arkea voisi elää.

– Välillä on ollut tunne, että kaikki on jo tehty. Onko minulla enää annettavaa tässä genressä?

Drag-artisti Jukka Kuronen matkii teatterilavalla kirkkaissa värivaloissa ulkomaisia ja kotimaisia naisartisteja
Artisti vastasi pitkälti itse ison shown suunnittelusta, aina valaistusta myöden. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Drag-hahmon lopetus oli komea. Oma Jukka K 20 -show veti Riihimäen teatterilla koko ajan miltei täydet katsomot. Aivan kuten vuonna 2014 teatterissa ensi-iltaan tullut Queen Of Riihimäki -esitys aikanaan.

Nyt teatteri valitsi drag-artistin uran päätösshown 75-juhlavuotensa kutsuvierasesitykseksi. Viimeisessä esityksessä mies ilmoitti lopettavansa keikat drag-hahmona, ainakin toistaiseksi.

– Never say never, mutta korkkarit ovat nyt naulassa. Katsotaan, miten pitkään ne siellä viihtyvät.

Isälle drag-keikat olivat tiukka paikka

Kun parikymppinen Jukka Kuronen heitti ensimmäiset keikat DTM-yökerhossa, siitä kuuli tietysti myös isä. Hän tivasi pojaltaan, että miksi tämän täytyy esiintyä "tuollaisessa" paikassa. DTM tunnettiin Helsingissä ensin seksuaalivähemmistöjen biletyspaikkana, kunnes sen äkkäsivät myös heterot.

Pojan drag-ura oli isälle aluksi tiukka paikka.

– Kun isä sai kuulla, että asiakkaita olivat Finnair, Nokia ja lääkeyhtiöt, hän oivalsi, että teen drag show'ta ihan työkseni. Työ oli vain kovin erilaista kuin se työ, mitä isäni teki.

Vuosien kuluessa asenteet drag-esiintyjiä sekä isossa kuvassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan ovat pehmentyneet. Kuronen on ollut mukana tekemässä pioneerityötä.

Drag-artisti Jukka Kuronen alias Jukka K esittää naisten asusteisiin pukeutuneena ulkomaisia ja kotimaisia tähtiä.
Jukka Kurosen mielestä 44-vuotiaana on hyvä siirtyä drag-artistina eläkkeelle. Monet tanssijat lopettavat 40-vuotiaina. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Pukeutuminen sukkahousuihin, naistenvaatteisiin ja peruukkeihin juontaa juurensa Riihimäen nuorisoteatteriin. Nuori Kuronen sai teatterilla rauhassa hassutella ja kokeilla siipiään vastakkaisen sukupuolen rooleissa.

Hän omaksui nopeasti tavan liikkua kuin nainen ja osasi pian myös imitoida televisiosta tuttujen hahmojen eleitä ja liikkeitä.

Miss Drag Queen -kisan voitto osui hyvään saumaan. Juuri silloin yritykset alkoivat satsata entistä enemmän omiin tilaisuuksiinsa, joten tapahtumateollisuus sai Suomessa jalansijaa. Eräs Kurosen tärkeimmistä työnantajista oli riihimäkeläislähtöinen Elämystaikurit.

– Olin nosteessa mukana. Yritystilaisuuksissa oli jo stand upia, mutta tarvittiin jotain uutta. Drag show sopi siihen kuin nenä päähän. Minä olin usein se "yllätysnumero".

Viihdetaiteilija pyrki pehmittämään firmojen yleisöä esiintymällä yhtenä tarjoilijana muiden joukossa. Illan aikana hän repäisi tarjoilijan vaatteet pois ja alta paljastui mekko. Katsojat pitivät tempausta hauskana ohjelmanumerona.

– En ole koskaan kohdannut homottelua tai vastaavaa. Tai sitten en ole vain noteerannut sellaista mitenkään.

Kananmunia on keikalla lennellyt, mutta nekin sai osakseen stand up -koomikko.

Kodittomana sadat hameet, peruukit ja korkokengät

Kahdenkymmenen vuoden aikana esiintymisasuja on kertynyt Jukka Kurosen omien sanojen mukaan "tuhansia kiloja". Hoviompelijan kanssa syntyneet asut etsivät nyt uutta kotia, yhdessä satojen kenkäparien ja peruukkien kanssa.

– Onneksi Riihimäellä on nuorisoteatteri, jossa varmasti ollaan kiitollisia monesta asustani. Lisäksi voin laittaa pystyyn kirpputorin esiintymisvaatteistani. Muutaman mekon voin toki säilyttää varastossani.

Drag-artisti Jukka Kuronen alias Jukka K esittää naisten asusteisiin pukeutuneena ulkomaisia ja kotimaisia tähtiä.
Naisyleisö on kadehtinut drag-artistin sääriä. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Drag show'sta on tullut valtaviihdettä. Esimerkiksi Helsingin kaupunginteatteri ja Tampereen Työväen Teatteri ovat esittäneet Kinky Boots -musikaalia täysille katsomoille.

– Nuorempi yleisö seuraa nykyisin Ru Paul’s Drag Racea. Se perustuu siihen, että ollaan niin upeita kuin ikimaailmassa pystytään. Sisältö saattaa olla ihan nolla. Minun showni on ollut kansanläheinen. Olen mieluiten esittänyt Suomi-artisteja, koska niitä rakastetaan, ainakin firmakeikoilla.

Jukka K:ta ei tule ikävä

Nyt tulevaisuudensuunnitelmat ovat auki. Erilaisia projekteja on koko ajan työn alla, mutta Kuronen haluaisi joka tapauksessa pitää taukoa.

– Kaksikymmentä vuotta olen selvinnyt taloudellisesti niin, etten ole välttämättä tiennyt mitä seuraavassa kuussa tapahtuu, tuleeko keikkaa vai ei. Mutta tässä minä yhä olen.

Drag-artisti Jukka Kuronen alias Jukka K esittää naisten asusteisiin pukeutuneena ulkomaisia ja kotimaisia tähtiä.
Näyttävän meikin tekeminen ennen esitystä vie helposti aikaa yli puoli tuntia. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Taitoja on kertynyt matkan varrella esimerkiksi valosuunnittelijana, tuottajana ja studioisäntänä.

Nyt edessä on ero rakkaasta drag-hahmosta, ja se ei ole helppoa. Silti Jukka Kuronen sanoo, että ei tule ikävä Jukka K:ta.

– En jää kaipaamaan vaatteita, peruukkeja, sukkiksia, korkokenkiä enkä roudaamista.

Yleisöä hän sen sijaan uskoo kaipaavansa. Lavalla keskipisteenä olo on aina ollut homman suola.

– Jään kaipaamaan sitä, että saan ihmiset hyvälle tuulelle ja unohtamaan arjen. Olen kyennyt tekemään sitä kahdenkymmenen vuoden ajan.

Kaipauksen tuskaa saattaa helpottaa siirtyminen nuoremman polven drag-tähtien takapiruksi. Tulevaisuudessa Jukka Kuronen saatetaan nähdä esimerkiksi valmentamassa esiintyjiä ja suunnittelemassa shownumeroita.

Voit keskustella aiheesta maanantai-iltaan klo 23:een saakka.

Lisää aiheesta:

16-vuotias Luka Tienhaara esiintyi ensimmäisen kerran naiseksi pukeutuneena jo alakoulussa: “Jännitin ihan hirveästi”

Nuorukainen pukeutui koulussa naiseksi – perhe kysyi, eikö hän halua olla enää mies

Suosittelemme sinulle