Hyppää sisältöön

Bussikuski huomasi työpäivän päätteeksi, että asiakas oli maksanut leikkirahalla – tapaus ei ole ainoa, sillä pimeässä setelin aitoutta on vaikea nähdä

Väärennettyä rahaa tai leikkirahaa on liikkeellä vähän, mutta liikennöitsijät törmäävät niihin joka vuosi.

Kaksi kahdenkymmenen euron seteliä, joista ylempi on elokuvarahaa ja alempi aito.
Keskiviikkona linja-autossa käytettiin ylempää seteliä, joka on elokuvarahaa. Pieni printti kertoo, ettei kyseessä ole oikea seteli. Kuva: Linja-auton kuljettajan arkisto
Iida Putkonen

Eilen Oulun joukkoliikenteessä sattui tapaus, jossa asiakas maksoi onnistuneesti linja-autokyydin leikkirahalla. Kyseessä oli 20 euron seteli, jossa luki pienellä printillä, että seteli on elokuvarahaa, eikä käy maksuvälineeksi.

Linja-autoa ajanut kuljettaja huomasi asian vasta illalla kassan laskemisen yhteydessä. Hän kertoo, että pimeän takia seteli oli mahdotonta erottaa aidosta.

Kuljettaja kertoo, että väärää rahaa on tullut vastaan kesällä ja syksyllä aiemminkin. Asian arkaluontoisuuden vuoksi tapauksen kuljettaja ei halua esiintyä omalla nimellään, eikä kertoa minkä yrityksen työntekijä hän on.

Liputta julkisessa liikenteessä matkustaminen tai lipun väärentäminen ei ole Suomessa harvinaista.

Oulun kaupungin joukkoliikenteestä huolehtii neljä yritystä. Niistä suurimmat ovat Oulun taksipalvelut ja Koskilinjat.

Oulun taksipalveluiden tilausajomyyjä Hannu Kakko kertoo nähneensä leikkirahaa muutamia kertoja. Vaikka ongelma ei ole yleinen, on sen huomaaminen joskus vaikeaa.

– Varsinkaan pimeässä setelistä ei yksinkertaisesti voi tietää, onko se aito. Koskaan kuljettaja ei ole pystynyt kertomaan, keneltä väärä raha on tullut, niitä on niin vaikea havaita.

Kakko kertoo, että epäaidot setelit löytyvät usein vasta, kun kassa lasketaan. Joskus ne löytää vasta pankki, johon rahoja on yritetty tallettaa.

– Meillä oli kaksi kymmenen euron seteliä teipattuna ilmoitustauluun vuoden ajan, jotta opittiin näkemään ero aidon ja väärennetyn välillä.

Käteinen alkaa Kakon mukaan olla niin harvinaista, että se lisää riskiä väärennösten läpipääsyyn. Kun asiakas maksaa käteisellä, huomio menee usein takaisin annettavien kolikkojen laskemiseen, eikä setelin tarkastamiseen.

Toisen Oulun joukkoliikenteen suurimman liikennöitsijän, Koskilinjojen, busseissa väärennöksiä esiintyy myös ajoittain. Liikennepäällikkö Heikki Kukkala kertoo, että linjojen kuljettajat on ohjeistettu väärien seteleiden tunnistamiseen.

– Käteisen käyttö bussiliikenteessä on viime aikoina romahtanut, jonka ansiosta väärennetyt rahat havaitaan huomattavasti helpommin.

Liikkeellä pieniä seteleitä

Oulun poliisin rikoskomisario Heikki Kemppainen kertoo, että väärennettyä rahaa koskevia tapauksia tulee poliisin tietoon vuosittain muutamia kymmeniä.

Viime vuonna Oulun poliisin tietoon tuli väärän rahan käyttö -rikosnimikkeellä käsiteltäväksi 14 tapausta. Tänä vuonna tähän päivään mennessä vastaavia tapauksia on alueella yhdeksän.

– Väärä raha on suurimmaksi osaksi juuri leikkirahaa. En ole törmännyt ammattimaisiin väärennöksiin, Kemppainen kertoo.

Leikkirahalla tarkoitetaan rekvisiitaksi painettua rahaa, kuten elokuvarahaa, jossa ilmaistaan selvästi ettei seteli ole aito, eikä sitä ole tarkoitettu käytettäväksi rahan lailla. Väärän rahan hallussapidosta poliisin rekistereissä on tältä vuodelta viisi merkintää Oulun seudulta.

– Vastaan tulee eniten viiden euron tai 20 euron seteleitä. Puhutaan siis pikkusummista, eikä isoista rahoista. Kenties näin on siitä syystä, että 50 euron setelit ja sitä suuremmat tarkistetaan aidoiksi kaupoissa.

Tapauksista tulisi rahasummasta huolimatta olla aina yhteydessä poliisiin, Kemppainen kertoo.

Oulun kaupungin joukkoliikennesuunnittelija Anne-Maria Vesa kertoo, että väärennöksiin törmää aika ajoin. Joukkoliikenteen asiakasmaksut eivät palaudu kaupungille, vaan jäävät liikennöitsijöiden huoleksi. Kuitenkin Vesan näkemys on, että Oulun joukkoliikenteessä väärä raha jää helposti kiinni.

– Meillä noustaan bussiin etuovesta, mikä takaa kuskille hirveän hyvän kontrollin. Tässä ei ole kyse ollenkaan isosta ongelmasta.

Joukkoliikennepäällikkö kertoo, että kaupungin tietoon tulee muutamia tapauksia vuodessa. Vesa kertoo, että yhä harvempi asiakas maksaa käteisellä. Lippuväärennöksetkin ovat siirtyneet digitaalisiksi.

– Muutamassa tapauksessa on otettu mobiililipuista kuvakaappauksia. Bussiin on yritetty vanhalla lipulla tai kaverilta saadulla kuvakaappauksella.

Digitaalisista väärennöksistä jää kiinni, kun linja-auton laite ei lue lipun QR-koodia, tai lipussa oleva animaatio on pysähtynyt.

Käteisen käytöstä busseissa on tarkoitus luopua Oulussa kokonaan. Esimerkiksi Tampereella käteinen poistuu busseista kesäkuusta 2022 alkaen.

Lue myös: Suomesta löytyi viime vuonna lähes 1 500 väärennettyä euroseteliä

Suosittelemme sinulle