Hyppää sisältöön

Varhaiskasvatuksen erityisopettaja ryhtyi yrittäjäksi – yllätys oli, että kunnat eivät halunneet häntä töihin työntekijäpulasta huolimatta

Espoossa toivotaan, ettei yrittäjyys yleistyisi varhaiskasvatuksen opettajien keskuudessa, koska se heikentäisi edelleen hakijatilannetta ja nostaisi mahdollisesti varhaiskasvatuksen kustannuksia.

Lapsi teroittaa värikynää
Varhaiskasvatuksen erityisopettaja tukee henkilökuntaa osallistumalla lapsiryhmien toimintaan. Arkistokuva. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle
Ari Tuhkanen

Pääkaupunkiseudulla kärsitään varhaiskasvatuksen opettajien ja erityisopettajien pulasta.

Samaan aikaan kyseistä palvelua yrittäjänä tarjoavalta kauniaislaiselta varhaiskasvatuksen erityisopettaja Annele Wimanilta kunnat eivät ole suostuneet osaamista ostamaan.

– Olen pettynyt ja järkyttynyt, koska tiedän millainen kriisi varhaiskasvatuksen kentällä on. Tämä olisi yksi ratkaisu, mutta sitä ei haluta käyttää, Wiman kertoo.

Varhaiskasvatuksen erityisopettajan työstä Wimanilla on kokemusta yli 20 vuoden ajalta. Varhaiskasvatuksen erityisopettaja tukee henkilökuntaa osallistumalla lapsiryhmien toimintaan. Hän voi olla mukana yksittäisten lasten tai ryhmien tuen tarpeen arvioinnissa ja tukitoimien suunnittelussa ja seurannassa.

Suurimman osan urastaan hän on työskennellyt kuntien palveluksessa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa.

Annele Wiman seisoo talon seinustalla
Annele Wimanin mukaan päiväkotien pula osaavasta henkilökunnasta ei houkuttele ottamaan vastaan vakituista työtä. Kuva: Annele Wiman

Yrittäjäksi hän ryhtyi tänä vuonna. Hän haki ja sai toimintaa varten starttirahaa.

– Kirjoitin ammatillista kirjaa ja ajattelin, että pystyn yrittäjänä säännöstelemään töitäni paremmin.

Wimanin yllätykseksi hänen tarjoamaa varhaiskasvatuksen erityisopettajan palvelua ovat ostaneet vuoden aikana vain yksityiset päiväkodit, ja nekin hänen mukaansa tarpeeseen nähden vähän.

Kunnista hänelle on sanottu, että työn ostaminen vaatisi kilpailutuksen. Marraskuussa Wiman sai kuitenkin tietää, että kuntien olisi mahdollista ostaa palvelua ilman kilpailutusta ja hänestä tuntui, että kunnat olivat valehdelleet asiasta.

– Sain kuulla opetusalan ihmisten pitämän Facebook-keskusteluryhmän kautta, että kuntien on mahdollista tehdä pienostoja yrittäjältä suoraan tiettyyn rajaan asti, jos ne vain haluavat.

Wiman kertoo, että hän on ollut tämän vuoksi yhteydessä varhaiskasvatuksen johdon lisäksi myös kaupunginjohtajiin.

– Olen kysynyt, että miksi näin toimitaan, vaikka varhaiskasvatuksessa on valtava pula opettajista. Yksikään ei ole vastannut ja ottanut asiaan kantaa, hän sanoo.

Wimanin mukaan palvelua ei haluta ostaa siksi, että kunnissa pelätään käytännön yleistyvän, jolloin kunnat joutuisivat maksamaan parempia korvauksia kyseisestä työstä.

Vantaan ja Espoon mukaan ostopalvelut eivät sovi varhaiskasvatuksen tukeen

Vantaan varhaiskasvatusjohtaja Mikko Mäkelä kiistää, että ostopalveluita jätettäisiin käyttämättä sen vuoksi, että kunnassa pelättäisiin opettajien siirtymistä laajemmin yrittäjiksi, jotka pyytäisivät työstään korkeampaa hintaa.

– Tarjoajia on ollut vain yksittäisiä. Heidän kohdallaan emme ole tätä palkkakehitystä ajatelleet, Mäkelä sanoo.

Kyseisen osaajan hankkiminen päiväkodin ulkopuolelta ei palvele Mäkelän mukaan lasten ja työyhteisön etua.

– Ajatus tuntuu oudolta, koska erityisen tuen järjestäminen on kuitenkin aika paljon ryhmän yhteisen toimintakulttuurin kehittämistä, hän sanoo.

– Työntekijän kannalta on tietysti kiehtova ja houkutteleva ajatus, että irtisanoutuu kunnan palveluksesta, perustaa oman yrityksen, tekee tuntilaskutettavana samaa työtä ja mahdollisesti saa siitä paremman korvauksen, Mäkelä jatkaa.

Tällaisen kunnallisen lakisääteisen peruspalvelun tuottamiseen ostopalvelu ei hänen mukaansa kuitenkaan sovi, eikä sitä ole Vantaalla edes pohdittu.

Myös Espoon varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattilan mukaan lasten tuki pitää järjestää pääsääntöisesti oman henkilökunnan voimin.

– Varhaiskasvatuksen erityisopettajat ovat kiinteä osa henkilökuntaamme. Heidän tulee tuntea lapsiryhmät ja lapset hyvin, jotta heidän tuottamansa tuki voi hyvällä tavalla toteutua, hän sanoo.

Heitä ei voi korvata satunnaisella vuokratyövoimalla, mutta toki sijaisia palkataan myös vuokraamalla, Mattila jatkaa.

– Kun työvoimaa vuokrataan, Espoon tulee käyttää pääkaupunkiseudun kuntien omistamaan Seurea.

Espoossa ei ole Mattilan mukaan käyty keskustelua varhaiskasvatuksen erityisopettajan työn ostamisesta tai kilpailuttamisesta.

– Käsitykseni mukaan varhaiskasvatuksen erityisopettajien osalta ei ole juurikaan ostettavissa olevaa tarjontaa yritysten taholta ainakaan tällä hetkellä, jolloin kilpailuttaminen tuskin tuottaisi tulosta, hän kertoo.

Hankintalain mahdollistamat pienet, alle 60 000 euron ostot, olisi Mattilan mukaan toteutettavissa Espoossa.

– Kaupungin volyymeissa hankintarajat tulisivat nopeasti ylittymään, jos haluaisimme tehdä hankintaa siinä mittakaavassa, että sillä olisi oikeasti vaikuttavuutta, Mattila kirjoittaa sähköpostivastauksessaan.

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Satu Järvenkallas vastaa Ylen haastattelupyyntöön sähköpostilla, että kaupungin vastuu on huolehtia riittävästä erityisen tuen osaamisesta ja että hänen tietojensa mukaan näin on toimittu.

Järvenkallaksen mukaan ostopalvelua ei ole Helsingissä käytetty, koska tukipalvelut on saatu hoidettu kunnan omilla asiantuntijoilla.

Espoossa toivotaan, ettei yrittäjyys lisääntyisi varhaiskasvatuksessa

Espoon varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila toivoo, ettei tulevaisuudessa jouduta tilanteeseen, jossa varhaiskasvatuksen erityisopettajat yhä laajemmin siirtyisivät yrittäjiksi. Sen myötä hakijatilanne edelleen heikkenisi ja kaupungin olisi pakko käyttää yritysten ostopalvelu, joka olisi todennäköisesti kustannuksiltaan kalliimpaa kuin kunnan oma henkilökunta, hän sanoo.

– Tämä lisäisi kaupungin kustannuksia, eikä se ole toivottava kehityssuunta, Mattila toteaa.

Yrittäjänä toimivan Annele Wimanin starttiraha loppuu vuoden vaihteessa. Kirja on valmis ja tulevaisuus auki.

Vaihtoehdoksi valikoitunut yrittäjyys saattaa jatkua, vaikka kunnilta ei tulisikaan jatkossa ostoja. Pula osaavasta henkilökunnasta ei houkuttele Wimania ottamaan vastaan vakituista työtä.

– Kunnissa on todella rankkaa tehdä töitä tällä hetkellä sen takia, että sieltä puuttuu niin paljon päteviä varhaiskasvatuksen opettajia. Tilanne ei houkuttele. Työtä ei voi tehdä omien arvojen mukaan, hän sanoo.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin kello 23:een asti.

Lue lisää:

Helsinki kaavailee varhaiskasvatukseen miljoonapakettia henkilöstöpulan helpottamiseksi – jokaiseen päiväkotiin vakituinen sijainen

Vantaan kaupunki paikkaa lastenhoitajapulaa oppisopimuskoulutuksella – jo opiskeluajalta maksetaan palkkaa 2 044 euroa kuussa

Varhaiskasvatuksen tilanne Helsingissä on niin huono, että sen pelätään romahtavan – Kysyimme, miten kaupungin päättäjät aikovat ratkoa asiaa

Varhaiskasvatuksen työvoimapula syvenee – opettaja: "Kuka tätä työtä tekisi, jos minä kävelen ulos päiväkodista?"

Suosittelemme sinulle