Hyppää sisältöön

Noin 60-vuotiaalle miehelle 10 vuotta vankeutta törkeästä lapsenraiskauksesta ja useista vuosia jatkuneista seksuaalirikoksista

Helsingin hovioikeuden mukaan tekojen aikaan alle 16-vuotiaan tytön puheet useista törkeistä seksuaalirikoksista olivat luotettavia. Tuomittu valitti käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen väittäen tytön keksineen tapahtumat aikuisviihteen katselun jälkeen.

Helsingin hovioikeus 14.3.2016
Hovioikeus korotti uhrin saamia vahingonkorvauksia. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin hovioikeus tuomitsi keskiviikkona vuonna 1959 syntyneen Jarmo Tapani Ojasen 10 vuodeksi vankeuteen useista lapseen kohdistuneista törkeistä seksuaalirikoksista. Lisäksi hänet tuomittiin maksamaan tekojen aikaan alle 16-vuotiaalle uhrille yhteensä 60 000 euron vahingonkorvaukset.

Hovioikeus korotti käräjäoikeuden määräämiä korvauksia 10 000 eurolla. Muutoin käräjäoikeuden tuomio pysyi ennallaan.

Ojanen tuomittiin törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, useista törkeistä raiskauksista, törkeästä lapsenraiskauksesta ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta. Kaikki rikokset olivat kohdistuneet samaan uhriin.

Hovioikeuden mukaan hän oli kohdistanut tyttöön seksuaalirikoksia toistuvasti kolmen vuoden ajan. Teot tapahtuivat Tuusulassa helmikuun 2017 ja kesäkuun 2020 välisenä aikana. Yhdyntöjä oli ollut ainakin kerran kuukaudessa.

Yhdyntöjen tarkkaa lukumäärä ei voitu osoittaa, mutta niitä oli ollut useita kymmeniä. Raiskauksiin oli liittynyt väkivaltaa ja väkivallalla pelottelua, jolla uhri oli pakotettu seksuaalisiin tekoihin.

Hovioikeudessa käsiteltiin sitä, olivatko uhrin kertomukset tapahtumista paikkansapitäviä. Tuomittu kiisti syytteet ja vaati niiden kumoamista. Hänen mukaansa uhri oli keksinyt tapahtumia katsottuaan aikuisviihdettä. Mies väitti myös, että tytön immenkalvo oli voinut revetä hieromasauvan käytöstä.

Hovioikeus piti tytön puheita kuitenkin luotettavina. Oikeuden mukaan oli epätodennäköistä, että tyttö olisi keksinyt tapahtumat tai immenkalvo olisi revennyt muusta syystä kuin yhdynnöistä.

Laboratorionäytteistä löytyi tuomitun siemennestettä. Miehen tietokoneella oli niin sanottua CAM-materiaalia, jossa käytetään lapsia seksuaalisesti hyväksi. Hovioikeuden mukaan tämä kertoo tuomitun seksuaalisesta kiinnostuksesta lapsiin.

Syyttäjät vaativat hovioikeudessa miehelle kovempaa 12 vuoden vankeustuomiota. Oikeudessa ei kuitenkaan voitu osoittaa hänen käyttäneen osassa tekoja sellaista väkivaltaa tai väkivallan uhkaa, jonka perustella tuomiota olisi kovennettu.

Juttua täydennetty 16.12.2021 klo 18:33: Lisätty tuomitun nimi.

Lisää aiheesta:

Lapsiin kohdistuneista törkeistä seksuaalirikoksista epäilty porilainen pariskunta oikeuden eteen

Helsingin hovioikeus kovensi tuomiota törkeästä lapsenraiskauksesta – ensimmäinen ratkaisu uudella rikosnimikkeellä

Nuori aviopari tuomittiin vuosien vankeustuomioihin törkeästä lapsenraiskauksesta – vaimo avusti miestä

Suosittelemme sinulle