Hyppää sisältöön

Facebook paljasti vakoiluyhtiöiden toimet alustoillaan – urkinnan kohteena kymmeniä tuhansia ihmisiä

Useat yksityiset tiedustelupalveluita myyvät yritykset ovat käyttäneet sosiaalisen median palveluita tietojenkalasteluun. Muun muassa ihmisoikeusaktivistien ja journalistien tietoihin on yritetty päästä käsiksi.

Nimeään Metaksi vaihtaneen Facebookin uusi tunnus.
Kuva: Justin Sullivan / AFP
Antti Haavisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Facebook, eli nykyinen Meta Platforms, on paljastanut laajassa raportissaan useiden yksityisten tiedustelupalveluyritysten kyseenalaiset toimet alustoillaan. Torstaina julkaistussa selvityksessä yhtiö syyttää seitsemää yksityistä tiedustelualan firmaa hakkeroinneista ja yrityksistä kalastella noin 50 000 käyttäjän tietoja Facebookissa, Instagramissa ja WhatsAppissa. Kuukausien tutkimustyön tuloksena syntyneen raportin mukaan urkinnan kohteena oli muun muassa journalisteja, ihmisoikeusaktivisteja ja toisinajattelijoita perheineen.

Meta aikoo lakkauttaa ainakin 1500 valetiliä, joiden avulla käyttäjien tietoihin on yritetty päästä käsiksi yli sadassa eri maassa. Myös tietojen kalasteluun syyllistyneet yritykset on nyt suljettu pois kaikilta somejätin alustoilta. Yritysten joukossa on muun muassa israelilainen Black Cube, joka nousi muutama vuosi sitten kyseenalaiseen maineeseen vakoillessaan seksuaalirikoksista vankilaan tuomitun Harvey Weinsteinin uhreja Weinsteinin laskuun.

Muut Metan raportissa nimetyt yritykset ovat Cobwebs Technologies, Cognyte, Verint, Bluehawk, BellTroX. Näiden lisäksi raportissa mainitaan tuntematon kiinalainen taho, joka on kehittänyt kasvojentunnistusteknologiaa käyttäviä vakoiluohjelmistoja useille eri alustoille. Raportissa ei kerrota miten Meta on päässyt vakoilua suorittaneiden yritysten jäljille.

Suosittelemme