Hyppää sisältöön

HUSin Lasse Lehtonen: Omikronmuunnos on saavuttanut valtaviruksen aseman pääkaupunkiseudulla

Lehtosen mukaan omikron leviää nyt niin nopeasti, että iso osa väestöstä tulee kohtamaan viruksen sillä rokotussuojalla, jonka tähän mennessä on ehtinyt saamaan.

Lasse Lehtonen, Helsinki, 02.11.2020
HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen vieraili Ylen aamussa perjantaina. Kuvassa Lehtonen marraskuussa 2020. Kuva: Antti Haanpää / Yle
Carolus Manninen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääkaupunkiseudun koronatartunnoista yli puolet on jo omikronvarianttia, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Ylelle.

Aiemmin perjantaina Lehtonen arvioi Ylen aamussa, että omikronmuunnos saavuttaa valtaviruksen aseman mahdollisesti tänään. 50 prosentin rajan varsinaisesta ylittymisestä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lehtosen mukaan omikron leviää nyt niin nopeasti, että iso osa väestöstä tulee kohtamaan viruksen sillä rokotussuojalla, jonka tähän mennessä on ehtinyt saamaan.

Kolmansien rokoteannosten ottamisen ohella Lehtonen neuvoo riskiryhmiin kuuluvia välttämään kontakteja.

– Kolmansia rokotuksia on tärkeää saada erityisesti näille riskiryhmille, mutta varmaan viisainta on riskiryhmäläisten aika lailla koittaa kontakteja välttää, ettei virukselle joudu alttiiksi.

Ensimmäiset omikronepäilyt kolme viikkoa sitten

Jopa kolme kertaa koronan deltavarianttia tarttuvampi omikron leviää Suomessa äärimmäisellä vauhdilla. Ensimmäiset epäilyt omikronmuunnoksesta todettiin Suomessa kolmisen viikkoa sitten.

Lehtosen mukaan eilen HUSin alueen koronatartunnoista noin 40 prosenttia oli omikronvarianttia.

Tartuntojen määrän kasvu on heijastunut myös potilasmäärän kasvuun HUSin alueella. Lehtosen mukaan potilasmäärät ovat kasvaneet HUSin alueella viime viikosta 20 prosentilla.

Paine sairaaloissa on tyypillisesti seurannut koronatartuntojen lisääntymistä noin viikon viiveellä. Lehtosen mielestä nykytilanne tarkoittaa vääjäämättä sitä, että sairaaloissa on edessä vaikeat ajat lähitulevaisuudessa.

– Valitettavasti näyttää siltä, että on tulossa kuormituksen kannalta hankala joulu. Tartuntoja on enemmän kuin Suomessa on koskaan ollut, niin kyllä se väistämättä heijastuu sairaalahoidon tarpeeseen.

Lehtosen mielestä ratkaisevaa on, miten hyvin rokotteet suojaavat omikronin aiheuttamaa vakavaa tautimuotoa vastaan. Tehohoidon kapasiteetin hän uskoo riittävän, mutta tehopotilaiden kasvava määrä tarkoittaa muun hoidon vähentämistä. Lisäksi entuudestaan väsynyttä henkilöstöä joudutaan siirtämään tehohoidon tueksi.

Koulut aikaistetulle joululomalle?

Tarunnat leviävät Lehtosen mukaan nyt erityisesti kouluista koteihin, kun koronainfektiot kiertävät lasten ja nuorten keskuudessa.

STM:n ja THL:n torstaisessa korona-aiheisessa viikkoinfossa nousi esiin etäkouluun siirtyminen yhtenä vaihtoehtona tartuntamäärien hillitsemiseksi.

Lehtosen mielestä omikronin torjumisessa myös lasten ja nuorten kontaktien vähentäminen olisi välttämätöntä. Yksi vaihtoehto olisi Lehtosen mukaan, että koulujen joululomaa aikaistettaisiin.

Useimmissa kouluissa on määrä siirtyä joululomalle torstaina 23.12. Kouluihin on tarkoitus palata loppiaisen jälkeen.

Omikronia vastaan riittää vain "lockdown"?

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Pasi Pohjola sanoi eilisessä Ylen A-studiossa, että hallituksen on mahdollisesti vedettävä niin kutsutusta koronahätäjarrusta vielä ennen joulua, jos koronatilanteeseen halutaan puuttua.

– Käytännössä kokoontumisrajoituksia tiukennetaan entisestään, alueilla on mahdollisuus sulkea tiloja ja kieltää kokoontumisia. Yksi aika nopeasti käyttöön otettava keino on estää koronapassin käyttöä rajoitusten vaihtoehtona, Pohjola luettelee.

Lasse Lehtosen mukaan omikronia ei taltuteta ilman, että puututaan rajusti ihmisten kontaktien määrään.

– Itse näen niin, että jos oikeasti tämä tilanne halutaan pysäyttää, niin melko totaalista "lockdownia" silloin tarvitaan hetkeksi. Niin tarttuvasta viruksesta on kysymys, Lehtonen sanoo.

Suosittelemme