Hyppää sisältöön

Ruotsalainen perhe muutti itärajan korpeen elääkseen arkea, joka ei enää kiinnosta suomalaisia: "Kuin Ruotsi 1980-luvulla, hyvällä tavalla"

Ruotsalaiset Elin ja Erkki Kinnunen perheineen kaipasivat erämaata, rauhaa ja lunta. Syrjäinen paratiisi löytyi Suomen itäisimmästä kunnasta Ilomantsista.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ruokakauppaan on lähes tunnin ajomatka, samoin kouluun. Pihalta joka suuntaan näkyy pelkkää metsää niin kauas kuin silmä kantaa. Talo on viimeinen ennen Venäjän rajaa, ja rajavartioston autot ovat ainoita ohikulkijoita.

Kuulostaako lapsiperheen unelmapaikalta? Ruotsalaisten Elin ja Erkki Kinnusen mielestä kuulostaa. Kinnuset lapsineen muuttivat kesällä Ilomantsin rajaseudulle ja pistivät kerralla Kivivaaran autioituneen kylän ikärakenteen uusiksi.

He tulivat Pohjois-Karjalan perukoille etsimään elämäntapaa, josta suomalaiset eivät enää ole kiinnostuneita.

Olohuoneen seinää koristavat Erkin metsästysmuistot. Edessä on ensimmäinen joulu Kivivaarassa. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Suomalaiset nimet kertovat tuntemattomista sukujuurista

Sisällä talossa silmiin osuu ensimmäiseksi näyttävä puukko- ja metsästyskokoelma. Vanhat aseet, työkalut ja trofeet koristavat seiniä joka huoneessa. Perheen lapsilla, 5-vuotiaalla Velillä, 4-vuotiaalla Villellä ja 1-vuotiaalla Laurilla on omat työkalunsa.

Puukkokokoelma pakattiin muuttokuormaan, samoin kuin kaikki muu mahdollinen irtaimisto ruotsalaiselta maatilalta. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Nimestään huolimatta Kinnusten perhe on täysin ruotsinkielinen eikä heillä ole aiempia kontakteja Suomeen.
– Isäni on sotalapsi, joka lähetettiin 3-vuotiaana Ruotsiin. Hän ei koskaan palannut Suomeen eikä puhu suomea, Erkki Kinnunen kertoo.

Ruokapöydän äärestä seurataan lintulaudan elämää. Erkki Kinnunen on raivannut metsää talon ympäriltä. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Poikien nimet kertovat sukujuurista, jotka ovat jääneet tuntemattomiksi.

Ostopäätös pelkkien kuvien perusteella

Mutta miten ihmeessä ruotsalainen lapsiperhe päätyy vihonviimeiseen taloon Itä-Suomen syrjäkylälle?

– Näimme netistä, että paikka on myynnissä, ja ihastuimme saman tien, Elin Kinnunen sanoo.

Elin ja Erkki Kinnunen harkitsivat Suomeen muuttoa parin vuoden ajan. Päätös ei ole kaduttanut. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Ja nyt Kinnuset ovat Kivivaaran entisen rajavartioaseman uudet asukkaat. Elin Kinnunen näki vain myyntikuvat ennen muuttopäätöstä. Erkki Kinnunen kävi katsastamassa paikan huhtikuussa ja totesi sen täydelliseksi.

– Ainoastaan mietitytti se, että lähin naapuri on niinkin lähellä kuin kolmen kilometrin päässä, hän naurahtaa.

Kinnuset kehuvat pihasaunan löylyjä. Pihapiiriin kuuluu lisäksi kaksi asuintaloa, kota ja varastorakennus. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Kivivaarasta löytyy Kinnusten mielestä kaikki, mitä he etsivät: todella syrjäinen talo keskellä metsää ja talvisin lunta. Tärkeimpänä kaikista rauhaa ja hiljaisuutta.

– Paikka on osoittautunut vielä paremmaksi kuin ajattelimme. Olemme tulleet jäädäksemme, Elin Kinnunen sanoo.

Kivivaara on syrjässä. Metsä ympäröi pihapiiriä kaikkialta, lähimpään naapuriin on matkaa kolme kilometriä. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Puuta kaatuu tontilta

Kun Erkki Kinnunen tarttuu pihalla moottorisahaan, puu on nopeasti nurin. Sen jälkeen Veli ja Ville kiipeävät rungolle omien käsisahojensa kanssa ja alkavat karsia oksia. Pikkupoikien otteista huomaa, että työ on tuttua.

Erkki Kinnunen työskenteli Ruotsissa metsurina. Kesästä lähtien hän on harventanut metsää talon 10 hehtaarin kokoisella tontilla. Nyt pihapiiristä avautuu kaunis rinnemaisema, ja puiden välistä pilkottaa kaksi erämaalampea. Polttopuita on varastossa useamman vuoden tarpeiksi.

Moottorisahakokoelma ja muut varusteet ovat järjestyksessä verstaan seinällä. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

"Emme nähneet tulevaisuutta Ruotsissa"

Ruotsissa Kinnuset asuivat Erkin lapsuudenkodissa. Vanha maatila sijaitsee Älvseredissä Etelä-Ruotsissa, noin 100 kilometrin päässä Göteborgista.

– Paikka oli upea, mutta emme enää nähneet tulevaisuutta siellä, Elin Kinnunen sanoo.

Ville Kinnunen laskee mäkeä kotipihassa. Etelä-Ruotsissa lunta satoi vain harvoin. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Perhe harkitsi muuttoa parin vuoden ajan ja halusi Suomeen oikeastaan kahdesta syystä: Etelä-Ruotsin pimeät talvet vesisateineen uuvuttivat ja tulevaisuus pelotti. Kinnusten mielestä ruotsalainen yhteiskunta on ajautumassa kovaa vauhtia kaaokseen.

– Väkivalta kaupungeissa lisääntyy ja kansa jakaantuu eri leireihin. Emme halua poikia ruotsalaiseen kouluun, Elin Kinnunen sanoo.

Elin Kinnunen aikoo olla poikien kanssa kotona siihen asti, kun nämä menevät kouluun. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Suomi on heille turvallisuuden ja rauhallisuuden tyyssija. Vanhemmat suunnittelevat, että perheen kaksi vanhinta poikaa aloittavat koulun yhtä aikaa Ilomantsin kirkonkylällä. Matkaa lähikouluun on 55 kilometriä suuntaansa. Nyt perhe käy ruokaostoksilla ja pizzalla Ilomantsin keskustassa kerran viikossa.

– Ilomantsi on kuin Ruotsi 1980-luvulla, hyvällä tavalla, Elin Kinnunen sanoo.

Erkki Kinnunen taitaa metsätyöt ja vanhojen työkoneiden korjauksen. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Suunnitelmissa majatalo luontokuvaajille

Toistaiseksi päivät kuluvat talon ja pihapiirin askareissa. Luonnonläheinen elämäntapa kiinnostaa Kinnusia. Oikeastaan he ovat siirtäneet maatilan eläimiä lukuun ottamatta sellaisenaan Etelä-Ruotsista itäsuomaiseen metsään.

Lauri Kinnunen täytti 1 vuotta kesällä. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Päärakennuksen tapaan pihan kota on vuorattu taljoilla ja metsästysmuistoilla. Vajassa on siistissä järjestyksessä Erkin moottori- ja raivaussahakokoelmat eri vuosikymmeniltä. Muuttokuormassa kuljetettiin myös neljä traktoria. Osa niistä on jo antiikkia, mutta isäntä osaa korjata eri aikakausien koneita.

Ainakin kerran viikossa istutaan kodassa. Seiniä peittävät Erkin metsästysmuistot. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

– Oikeastaan Erkki on syntynyt väärälle vuosisadalle. Perinteinen elämäntyyli viehättää meitä, Elin Kinnunen sanoo.

Kivivaaran pihapiirissä on kaksi tilavaa taloa. Rajavartioaseman jälkeen tiloissa toimi Ulvovan suden erämaamajatalo. Kinnuset suunnittelevat aloittavansa majoitustoiminnan uudelleen ensi kesänä.

Pojat ovat mukana kaikissa talon askareissa. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Ajatuksena on tarjota paikka luontokuvaukseen piilokojuineen. Sudet ja karhut viihtyvät syrjäisellä saloseudulla. Kinnuset ovat alkutalvesta tarkkailleet myös ahmaa, joka liikkuu pihanpiirin ympäristössä säännöllisesti.