Hyppää sisältöön

THL: Koronarokotusten aikaväli lyhenee 2. ja 3. annoksen välillä – riskiryhmät ja yli 60-vuotiaat voivat saada rokotuksen jo 3 kuukauden kuluttua aiemmasta

Muutoksen taustalla on omikron-variantin nopea leviäminen. Alle 60-vuotiaat voivat nyt hakea 3. annoksen neljän kuukauden kuluttua edellisestä. THL ehdottaa rokoteasetukseen myös lisäystä, jolla rokotteita voidaan tarjota 5–11-vuotiaille.

Koronarokotetta annostellaan valmiiksi koronarokotustapahtumassa Seinäjoella.
Suositus toisen ja kolmannen koronarokotteen välistä tippuu kuudesta kolmeen kuukauteen. Kuva: Mirva Ekman / Yle
Veikko Eromäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Riskiryhmiin kuuluvat ja 60 vuotta täyttäneet voivat nyt saada kolmannen koronarokoteannoksen, kun toisesta annoksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Alle 60-vuotiaat riskiryhmiin kuulumattomat voivat saada kolmannen annoksen 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

THL tiedotti suositusten muutoksista, jotka johtuvat omikron-variantin nopean leviämisen aiheuttamista riskeistä. Muutokset ovat maltillisia: aikaisempi suositus alle 60-vuotiaille toisen ja kolmannen rokoteannoksen välille oli 5–6 kuukautta.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan muutoksilla tähdätään lähinnä riskiryhmiin ja vanhempaan väestöön.

– Varsinkin vanhemmilla ihmisillä ja riskiryhmäläisillä suojateho on 2. annoksen jälkeen vähän heikentynyt, ja tämänhetkisen tiedon perusteella omikron-variantti voi tämän suojan läpäistä.

Nohynekin mukaan 2. kertaa rokotettujen alle 60-vuotiaiden riskiryhmiin kuulumattomien suoja omikronia vastaan on yhä hyvä.

– Tämä on varman päälle pelaamista. 3. rokotteen antamisella toivotaan myös voitavan estää tartuntoja, mikä on osa koronarokotestrategiaa.

Nohynekin mukaan muutokset annosväleihin ovat tavallaan kompromissi: immunologisesta näkökulmasta pidempi aikaväli annosten välillä saa aikaan paremman vastineen ja suojan. Jos pyritään myös estämään tartuntoja, nopeampi annostelu voi auttaa estämään viruksen leviämistä ihmisten keskuudessa.

Aikavälin lyhentäminen johtaa myös siihen, että yhä isompi osa suomalaisista on kolmannen rokoteannoksen piirissä.

– Nyt urakka on sellainen, että se on nykyisillä maassa olevilla ja tänne tulevilla rokotemäärillä mahdollista hoitaa, Nohynek sanoo.

Koronarokotusten käytännön järjestämisessä on siis paljon työtä edessä. Lisätyövoimana talkoisiin olisivat valmiina ainakin lähihoitajat ja apteekkien henkilökunta. Tampereella terveydenhuollon eläkeläiset on jo pyydetty töihin, ja rokotustahdin kiristämiseksi neuvotellaan rokotusten aloittamista työterveydenhuollossa.

THL ehdottaa rokoteasetukseen lisäystä, jolla rokotteita voidaan tarjota 5–11-vuotiaille

THL tiedottaa myös, että se on ehdottanut koronarokotuksia koskevaan valtioneuvoston asetukseen muutosta. Muutos koskee 5–11-vuotiaita ja sillä varaudutaan mahdollisuuteen alkaa tarjoamaan rokotteita kyseisen ikäisille. THL on antanut asiasta lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle. Asiasta päättää valtioneuvosto.

Lasten koronaviruksen taudinkuva on ollut lievä. Muutoksen avulla vanhemmat voisivat harkita lastensa rokottamista koronaa vastaan esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, missä 5–11-vuotiaiden lähipiiriin kuuluu vakavasti sairaita tai riskiyhmiin kuuluvia ihmisiä.

Lue lisää:

Keski-Suomen johtajaylilääkäri arvostelee koronapoliitikkojen "paniikkiviestintää" ja toivoo jäitä hattuun: "Ihmettelen vaan, minkälaista apua Puolustusvoimat voisi meille antaa?"

Suosittelemme