Hyppää sisältöön

Boris Johnsonin "juhlat" voivat olla pian ohi – konservatiivit menettivät parlamenttipaikan, jota hallitsivat lähes 200 vuotta

Äänestäjiltä tuli täystyrmäys konservatiivipuolueelle Pohjois-Shropshiren parlamenttivaalien lisävaaleissa. Se voi koitua Boris Johnsonin kohtaloksi.

Liberaalidemokraatit voittivat Pohjois-Shropshiren lisävaalit
Elsa Osipova
Avaa Yle-sovelluksessa

Britanniassa liberaalidemokraatit ovat voittaneet Pohjois-Shropshiren parlamenttivaalien lisävaalit ja saaneet haltuunsa parlamenttiedustajan paikan, jota konservatiivit pitivät hallussaan lähes 200 vuoden ajan.

Asiasta kertoo muiden muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Liberaalidemokraattien Helen Morgan otti paikan lähes 6 000 äänellä. Äänilasti kumosi konservatiivien vuonna 2019 saadun lähes 23 000 äänen enemmistön.

Pohjois-Shropshiren vaalipiirissä pidettiin lisävaalit, sillä alueen parlamenttiedustaja, konservatiivien Owen Paterson joutui eroamaan marraskuussa rikottuaan parlamentin sääntöjä.

Juhlat ohi, Boris Johnson

Parlamenttipaikan menetys Pohjois-Shopshire on merkittävä tappio konservatiiveille, mutta erityisesti se on kova isku pääministeri Boris Johnsonille.

– Boris Johnson, juhlat ovat nyt ohi, Morgan sanoi pian voittonsa jälkeen.

Vaalit käytiin Johnsonin myrskyisän kauden aikana. Viime kuukusina pääministerin suosiota ovat horjuttaneet koronarajoitusten vastaiset mielenosoitukset sekä pääministerin henkilöön kohdistuvat korruptioväitteet ja pikkujoulukohu.

Parlamenttiedustaja Roger Gale varoitti pääministeriä sanomalla, että yksikin mielenosoitus, ja Johnson on mennyttä.

Konservatiivipuolueen varapuheenjohtaja Oliver Dowden sanoi, että "äänestäjät ovat antaneet hallitukselle potkut".

Johnson voikin pian joutua epäluottamusäänestyksen kohteeksi. Jos konservatiivit äänestävät Johnsonia vastaan, edessä voi olla Johnsonin erottaminen pääministerin tehtävistä.

Lue myös:

Vitsailuvideo vei Britannian pääministerin taas liemeen: Rikottiinko Downing Streetin viime vuoden pikkujouluissa koronasulkua?

Piskuinen mutta rauhaton Pohjois-Irlanti on Britannian ja EU:n välinen avohaava – tässä jutussa selitetään, miksi se on nyt tapetilla

Hei, me kävellään! Brexitin tuoma bensa- ja ruokapula voi tuoda Britanniaan tyytymättömyyden talven

Britannian polttoainekriisi tuskin ratkeaa pelkästään EU-maista tulevilla kuljettajilla, arvioi asiantuntija

Eurooppa-kirje: Brexitillä valtaan ratsastanut brittihallituskin myöntää nyt, että EU-ero vaikeutti bensapulaa – Brexit-peltihevosesta loppui löpö

Suosittelemme sinulle