Hyppää sisältöön
Käsien pesua wc:ssä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos muistuttaa, että hengitystieinfektioita vältetään parhaiten huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta. Kuva: Rami Moilanen/ YLE

Koronatilanne Pohjois-Savossa: Tämän artikkelin päivitys lopetettu

Päivitimme tähän juttuun uutisa koronaviruksen tilanteesta Pohjois-Savossa. Artikkelia ei enää päivitetä.

Tekijät

Ylen uutiset Pohjois-Savosta löydät tästä linkistä.

  • Kahden viimeksi kuluneen viikon aikana uusia tartuntoja todettiin Pohjois-Savossa THL:n mukaan 1231 sataatuhatta asukasta kohden (ilmaantuvuusluku 28.3–10.4.)
  • Ensimmäisen rokotteen on saanut maakunnassa 91,2 prosenttia 18 vuotta täyttäneessä väestössä, toisen 89,2 prosenttia, kolmannen 66,6 prosenttia. ( 18+ THL 20.4.2022)
  • Miten toimia, jos nyt sairastut koronaan – katso THL:n uudet ohjeet
  • Ylen koko Suomen ja ulkomaat kattava korona-artikkeli.

Artikkelin päivittäminen lopetettu

Tämän korona-artikkelin päivitys on lopetettu. Katso tuoreimmat koronaan liittyvät uutiset täältä.

Helmi Nykänen

Peeässä luopuu maskisuosituksesta kaupoissaan ja ravintoloissaan

Osuuskauppa Peeässä ei enää edellytä asiakkailtaan ja työntekijöiltään kasvomaskien käyttöä. Maskia saa Peeässän mukaan luonnollisesti käyttää yhä niin halutessaan.

THL kevensi pääsiäistä ennen pääsiäistä omaa maskilinjaustaan merkittävästi. Myös Päivittäistavarakauppa ry, Kaupan liitto ja Mara ry ovat luopuneet kasvomaskeja koskevista suosituksistaan.

Helmi Nykänen

THL: Yleinen kasvomaskisuositus poistuu

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yleinen maskisuositus poistuu. Maskia voi THL:n mukaan kuitenkin edelleen käyttää oman harkinnan mukaan.

Suosituksen poistossa on kolme poikkeusta. THL suosittelee maskin käyttöä edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä niille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin.

Maskia suositellaan myös, jos on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä. Lisäksi suositus koskee myös niitä, jotka tietävät altistuneensa koronavirukselle ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.

Oireisille suositellaan aina ensisijaisesti pysymistä kotona oireiden väistymiseen saakka.

KYSissä linjaukset maskin käytöstä ovat toistaiseksi ennallaan ja niihin palataan pääsiäisen jälkeen.

Lue lisää:

Yleinen maskisuositus poistuu – suosituksen päivitys ei koske työpaikkoja tai sosiaali- ja terveydenhuoltoa

Helmi Nykänen

Koronatilanne jatkuu ennallaan Pohjois-Savossa

Sairaalahoidossa olevien henkilöiden määrä Pohjois-Savossa ei ole lisääntynyt, kertoo alueellinen koronatoimia koordinoiva ryhmä. Sairaalahoidossa on aikaisempaan tapaan riskiryhmiin kuuluvia iäkkäitä henkilöitä.

Alueen epidemiatilanne jatkuu ennallaan. Tartuntoja todetaan eniten 20–65-vuotiailla. Tartuntoja todetaan viime viikkojen tapaan etenkin Kuopiossa, Iisalmessa ja Siilinjärvellä. Useissa kunnissa on kirjattu vain yksittäisiä koronatapauksia.

Myös jätevedessä todetaan edelleen runsaasti koronavirusta.

Helmi Nykänen

Koronanyrkki: Koronan ilmaantuvuus pysynyt samalla tasolla viikkokausia

THL:n tilastoihin perustuva ilmaantuvuus on pysynyt samalla tasolla jo useita viikkoja, tiedottaa alueellinen koronakoordinaatioryhmä. Pohjois-Savon alueella se on noin 1 400 tapausta sataa tuhatta asukasta kohden.

Koronaryhmän mukaan Pohjois-Savossa todetut tartunnat keskittyvät Kuopioon, Iisalmeen, Siilinjärvelle ja Varkauteen. Useissa kunnissa tapauksia on vain yksittäisiä.

Tartuntoja todetaan eniten 20-65 vuotiailla. Sairaalahoidossa on riskiryhmiin kuuluvia rokottamattomia ja rokotettuja henkilöitä. Hoidossa on erityisesti iäkkäitä henkilöitä, joilla on useita riskitekijöitä, ja joilla ei ole rokotusten antamaa suojaa.

Avoterveydenhuollon vastaanotoilla on käynyt myös nuorempia koronaan sairastuneita henkilöitä, joilla tauti on tavallista flunssaa hankalampi tai pitkittynyt.

Helmi Nykänen

Rokotuksia annetaan jatkossa Kuopiossa Apajan rokotuspisteellä

Koronarokotusten antaminen Kuopion pääterveysasemalla Savotalolla päättyy perjantaina 1. huhtikuuta. Koronarokotuksia jaettiin Savotalolla yli vuoden ajan.

Koronarokotustoiminta keskittyy jatkossa torin alle Apajan rokotuspisteeseen.

Joitain ennalta varattuja rokotusaikoja on jouduttu siirtämään Savotalolta Apajan rokotuspisteelle. Näille henkilöille on ilmoitettu asiasta henkilökohtaisesti.

Tänään maanantaina 28. maaliskuuta järjestetään viimeiset lasten koronarokotukset Haapaniemen rokotuspisteellä. Tämän jälkeen myös lasten koronarokotukset siirtyvät Kuopion keskustaan, Apajan rokotuspisteelle.

Helmi Nykänen

Neljänsiä rokotuksia pistetään ilman ajanvarausta Ylä-Savossa

Ylä-Savon sote-kuntayhtymän alueella annetaan neljänsiä koronarokotuksia avoimissa rokotustapahtumissa. Neljänsiä rokoteannoksia annetaan yli 80-vuotiaille, iäkkäiden hoivakodeissa asuville sekä 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille.

Rokotuspäiville voi varata ajan, mutta rokotteen saa myös ilman ajanvarausta.

Avoimet koronarokotuspäivät  Iisalmi (Veljeskoti-kiinteistö, Meijerikatu 4) keskiviikko 30.3.2022 kello 8–16 keskiviikko 6.4.2022 kello 8–16 keskiviikko 13.4.2022 kello 8–16 keskiviikko 27.4.2022 kello 8–16 keskiviikko 4.5.2022 kello 8–16 Kiuruvesi (terveyskeskus) torstai 31.3.2022 kello 12–16

keskiviikko 6.4.2022 kello 8–14

maanantai 11.4.2022 kello 13–16 Sonkajärvi (terveyskeskus) tiistai 29.3.2022 kello 12–15

tiistai 5.4.2022 kello 12–16 keskiviikko 13.4.2022 kello 12–15 Vieremä (terveyskeskus) keskiviikko 6.4.2022 kello 12–14

torstai 14.4.2022 kello 12–15

keskiviikko 27.4.2022 kello 8–12.

Helmi Nykänen

Epidemia leviämisvaiheessa yhä kaikissa sairaanhoitopiireissä

Koronaepidemiatilanne on Suomessa edelleen vakava, muistuttaa aluehallintovirasto. Kaikkien sairaanhoitopiirien alueet on määritelty epidemian leviämisalueiksi.

Aluehallintovirasto on kuitenkin purkanut rajoituksiaan, koska perusoikeuksia rajoittavia päätöksiä voidaan pitää voimassa vain niin kauan kuin ne ovat välttämättömiä. Sosiaali- ja terveysministeriön valtakunnallisen ohjauksen lähtökohta on, että yhteiskunnan tulisi olla auki ja tarvittaessa tehdään kohdennettuja rajauksia.

Yleisölle avoimissa tiloissa on noudatettava edelleen hygieniavaatimuksia. Ne ovat voimassa 30. kesäkuuta saakka.

Helmi Nykänen

Pohjois-Savossa lähes 900 uutta tartuntaa

Pohjois-Savossa on raportoitu tänään 898 koronavirustartuntaa, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastot.

Kuopiossa tartuntoja on merkitty tälle päivälle 450.

Suosittelemme sinulle