Hyppää sisältöön

"Se on sinulle ihan oikein", sukulainen sanoi Kain sairastuttua koronaan – saksalainen pariskunta ei halua rokotuksia, vaikka taudin seuraukset epäilyttivät

Saksalaisista alle 70 prosentilla on täysi rokotussuoja. Koronarokotuksesta kieltäytyvät useimmiten nuoremmat ja vähemmän kouluttautuneet saksalaiset.

Brandenburgista kotoisin olevat Kai ja Diana eivät usko terveysviranomaisten lausuntoihin koronarokotteen turvallisuudesta. Kuva: Dianan ja Kain perhealbumi

ORANIENBURG. Diana ja Kai, 33, vastaavat puhelimeen kotonaan. Heitä ei voi tavata haastattelua varten, sillä he ovat vielä koronatartunnasta johtuvassa karanteenissa.

– Pari päivää oli nuhaa ja yskää. Olo oli kyllä viikon jälkeen jo sellainen, että voisin taas mennä salille, Kai sanoo.

Tartunta paljastui, kun Kai testasi itsensä työpaikallaan marraskuun lopussa. Vain kaksi päivää aikaisemmin Saksan hallitus oli ilmoittanut testipakosta julkiseen liikenteeseen ja työpaikoille niille, joilla ei ole rokotussuojaa koronaa vastaan.

Kai ei ole ottanut ensimmäistäkään koronarokotusta. Hän vietti kaksi viikkoa karanteenissa yhdessä 1,5-vuotiaan poikansa kanssa. Diana-puolison testit pysyivät negatiivisina, joten hän sai jatkaa työntekoa saman talouden tartunnoista huolimatta.

Marraskuun lopusta alkaen saksalaiset työnantajat ovat olleet velvollisia vaatimaan koronapassin tai samana päivänä tehdyn koronatestin nähtäväkseen työntekijöiltään. Kain koronatartunta selvisi töitä varten tehdyllä kotitestillä. Kuva: Dianan ja Kain perhealbumi

Diana ja Kai esiintyvät tässä jutussa vain etunimillään, koska ovat kohdanneet niin työelämässä kuin perhepiirissäänkin vihaa rokottamattomuutensa puolesta.

– Lähisukulainen sanoi minulle koronatartunnan varmistuttua, että se on minulle ihan oikein, Kai kuvailee.

Usko terveellisiin elämäntapoihin painaa rokotetta enemmän

Diana on kosmetiikan alan yrittäjä, Kai automekaanikko. Omien sanojensa mukaan he elävät terveellisesti: syövät luomuruokaa, urheilevat ja ulkoilevat paljon eivätkä polta tupakkaa.

Heidän laillaan koronarokotuksesta kieltäytyviä saksalaisia on edelleen noin 18 miljoonaa.

Laajan tutkimuksen mukaan rokotuksia vastustavat ennen kaikkea Kain ja Dianan kaltaiset nuoremmat, Itä-Saksasta kotoisin olevat ja vähemmän kouluttautuneet kansalaiset. Osa rokotevastustajista kuuluu lisäksi Saksan äärioikeistoon.

Kai vietti yhteensä kaksi viikkoa joulukuun alussa karanteenissa. Diana-puolison testit pysyivät negatiivisina, joten hän sai liikkua kodin ulkopuolella. Kuva: Dianan ja Kain perhealbumi

Kai ja Diana kertovat suhtautuneensa koronavirukseen varovaisesti. Kailla on synnynäinen sydänvika, jonka takia hänet lasketaan koronan riskiryhmään. Hänen mielestään rokotteen ottaminen oli kuitenkin suurempi riski kuin koronan sairastaminen.

– Olemme koko ajan noudattaneet virallista maskisuositusta ja muita varotoimia, Diana ja Kai sanovat.

Pariskunnan mielestä poliitikkojen lupaukset rokotussuojasta kumoutuvat jokaisen uuden rokotuskierroksen myötä, kun toisen tai kolmannenkaan rokotuksen ottaminen ei tunnu riittävän virukselta suojautumiseen.

Dianaa ja Kaita epäilyttää myös se, että rokotuksen sivuvaikutuksista kerrotaan mediassa heidän mukaansa hyvin vähän.

He eivät tosin juuri seuraa esimerkiksi julkisrahoitteista mediaa. Eri alueiden yleisradiot kuten WDR ja BR ovat raportoineet tuoreeltaan koronarokotusten mahdollisista sivuvaikutuksista.

Kai ja Diana ovat löytäneet epäilyjään tukevaa tietoa enimmäkseen sosiaalisesta mediasta. He lähettelevät rokotekriittisiä artikkeleita eri Whatsapp- ja Telegram-ryhmissä kollegojen ja ystävien kesken.

Kai ei saa enää käydä kuntosalilla, koska hän ei ole ottanut rokotusta. Kuva: Dianan ja Kain perhealbumi

Rokotteen uutuus pelottaa

Youtube-videopalvelussa Diana ja Kai seuraavat saksalaista vasemmistopoliitikkoa ja kansanedustajaa Sahra Wagenknechtiä. Die Linke -puolueen poliitikolla on Youtubessa satoja tuhansia seuraajia. Wagenknecht on muuttunut oman puolueensa päänsäryksi rokotekriittisten ja hallituksenvastaisten kannanottojensa takia.

– Tähän päivään asti päättäjät kertovat myyttiä, jonka mukaan rokottamattomat ovat syypäitä koronan leviämiseen, vaikka rokotuksen saaneetkin voivat yhtä hyvin levittää virusta ja varsinkin sen muunnoksia, Wagenknecht väittää joulukuun alussa julkaistussa videossa.

Saksan terveysviranomaisen eli Robert Koch -instituutin tutkimuksen mukaan rokotteen saaneetkin tosiaan levittävät koronaa, mutta huomattavasti vähemmän kuin rokottamattomat. Syynä on, että rokotetut saavat harvemmin koronatartuntoja ja kantavat virusta rokottamattomia ihmisiä lyhyemmän aikaa.

Diana ja Kai sanovat, etteivät he vastusta muita, Saksassa yleisesti käytössä olevia rokotuksia, koska niitä on tutkittu jo pitkään ja niiden sivuvaikutukset tunnetaan hyvin.

– Koronarokotuksessa meitä pelottaa se, kuinka nopeasti se otettiin käyttöön. Emme halua toimia kenenkään koekaniineina, Diana selittää.

Koronarokotteen kiireellisestä kehittämisestä huolimatta terveysviranomaiset ovat korostaneet, ettei yhtäkään kehitys- ja tarkastusvaihetta ole ohitettu. Koronarokotteita on annettu maailmalla liki 4,5 miljardia annosta, joten niiden turvallisuudesta on paljon kokemusta ja tutkimustietoa.

Diana ei halua koronarokotusta siksikään, ettei se tilastojen valossa tarjoa sataprosenttista suojaa. Sairaaloissa on hoidossa nyt myös potilaita, jotka oli rokotettu koronaa vastaan, hän sanoo.

Saksalaisilla joulumarkkinoilla muistutetaan, että sisään pääsee vain jos on rokotettu tai parantunut koronasta. Kuva: Heta Hassinen / Lehtikuva

“Eihän rokottamattomana saa tehdä enää mitään”

Koska kaksi kolmesta saksalaisesta kannattaa rokotuksia, Diana joutuu usein puolustuskannalle keskusteluissa asiakkaidensa kanssa.

Eri puolilla Saksaa on syksyn mittaan alettu noudattaa niin kutsuttua 2G-mallia, jossa vain rokotetut ja koronasta parantuneet saavat käydä ravintoloissa, baareissa ja konserteissa tai käyttää kampaaja- ja kosmetiikka-alan palveluja.

Myös Diana saa ottaa asiakkaikseen enää rokotettuja ja viruksen sairastaneita. Hän itse joutuu tekemään koronatestin päivittäin voidakseen jatkaa työtään.

– Rokottamattomat asiakkaat ovat jääneet pois, ja se on alentanut myös tulojani, Diana harmittelee.

Rajoituksilla on haluttu luoda saksalaisille lisäpaineita ottaa koronarokotus. Silti rokotuskattavuus nousee vain hitaasti ja on tällä hetkellä 69 prosenttia.

Johtavien poliitikkojen viestiminen on syksyllä keskittynyt voimakkaasti rokotuksiin ja rokotuskattavuuden nostamiseen. Saksan uusi terveysministeri Karl Lauterbach sanoi marraskuussa rokottamattomia “pandemian yllyttäjiksi” yhdessä Saksan tärkeimmistä tv-keskusteluohjelmista.

Koronapassit ovat Saksassa laajasti käytössä. – Emmehän me saa tehdä enää muuta kuin käydä töissä ja ruokakaupassa, Kai sanoo. Kuva: Ole Spata / DPA

Kain mielestä on epäreilua, että rokottamattomia syytetään koronan levittämisestä.

– Emmehän me saa tehdä enää muuta kuin käydä töissä ja ruokakaupassa, Kai sanoo.

Rokotuspakko “olisi demokratian loppu”

Saksassa vastavalitun liittokanslerin Olaf Scholzin kolmen puolueenhallitus on väläytellyt rokotuspakon käyttöön ottamista, koska rokotuskattavuus ei juuri nouse. Hallituskumppanina toimivassa liberaalipuolue FDP:ssä enimmäkseen vastustetaan rokotuspakkoa, mutta hallitusta johtavat sosiaalidemokraatit ja juniorikumppani vihreät ovat muuttamassa kantaansa pakon puolelle.

Diana ja Kai ovat kauhuissaan pakkokeskustelusta.

– Se tarkoittaisi demokratian ja mielipiteenvapauden loppua, Diana sanoo.

Diana sanoo ottavansa terveytensä ja kanssaihmisten hyvinvoinnin vakavasti. Rokotepakko olisi kuitenkin pahin mahdollinen päätös, hän ajattelee.

– Kaikilla pitäisi olla mahdollisuus oman mielipiteensä muodostamiseen koronarokotusten suhteen. Tässä kysytään nyt suvaitsevaisuutta meiltä kaikilta, myös rokotteen puolestapuhujilta, Kai sanoo.

Saksan parlamentin eli Bundestagin on määrä äänestää yleisestä rokotuspakosta lähiviikkoina. Joulukuun alussa YouGov-tutkimuslaitoksen julkaiseman kyselyn mukaan valtaosa, eli 63 prosenttia saksalaisista kannattaa rokotuspakkoa.

Suosittelemme sinulle