Hyppää sisältöön

Iisalon veljekset veivät suitsutetun valmennusfilosofiansa Bonniin ja tuloksia alkoi tulla – Tuomas Iisalo avaa alkukauden menestykseen johtaneita syitä Yle Urheilulle

Tuomas ja Joonas Iisalo ovat aloittaneet taipaleensa koripallon Saksan Bundesliigassa pelaavan Baskets Bonnin peräsimessä voitokkaasti.

Valmentajakaksikko Tuomas Iisalo (edessä) ja Joonas Iisalo (takana).
Veljekset Tuomas Iisalo (edessä) ja Joonas Iisalo (takana) valmentavat yhdessä Saksan korisliigassa. Kuva: All Over Press
Juuso Koskinen,
Jouko Vuolle
Avaa Yle-sovelluksessa

Koripallon valmentajaveljesten Tuomas ja Joonas Iisalon kausi uudessa joukkueessa Baskets Bonnissa on alkanut Saksan Bundesliigassa vakuuttavasti. Kymmenen ottelun jälkeen kaksikon joukkueen vyöllä on kahdeksan voittoa ja puhdas kotisaldo. Iisalojen luotsaama Bonn on tällä hetkellä BBL:ssä toisena.

– Tuloksellisesti olemme tietenkin erittäin tyytyväisiä. Bonnilla oli kaksi heikompaa kautta takana ja nyt olemme tässä vaiheessa kautta ihan kärkikahinoissa, vaikka otteluohjelma ei ole ollut helpoin mahdollinen, Tuomas Iisalo arvioi Yle Urheilulle.

Veljekset tekivät viime kaudella ihmeitä, kun he johdattivat sarjan häntäpäässä yleensä majailevan ja pienellä budjetilla operoivan Crailsheim Merlinsin runkosarjassa viidenneksi ja pudotuspeleihin asti. Iisalon mukaan uusi valmennuskulttuuri ja pelifilosofia on saatu ajettua läpi Bonnissa yllättävänkin nopeasti.

– Lähdimme tuomaan seuraan pelitapaa, josta kaikki seuran työntekijät, fanit ja joukkueen jäsenet voivat olla ylpeitä. Uudistukset on otettu hyvin vastaan. Pelaajat tiedostivat nopeasti, että kaikki voittavat, jos yhteisiin tavoitteisiin sitoudutaan ja joukkue pärjää hyvin.

Iisalon mukaan päivittäisessä työssä uuden ja vanhan työnantajan välinen ero ei kuitenkaan juurikaan näy.

– Arki on hyvin samanlaista, keskitytään vain yksittäisiin harjoituksiin ja valmistaudutaan seuraavaan peliin. Bonn on aika paljon isompi kaupunki, joten se pitää ottaa huomioon etäisyyksien ja ruuhkien kannalta. Enemmän on kuitenkin yhtäläisyyksiä kuin eroja, Tuomas Iisalo vakuuttaa.

Saksalaisen Bonnin valmentajakaksikko Tuomas (vas.) ja Joonas Iisalo.
Tuomas (vas.) ja Joonas Iisalon vaativa valmennustyyli on noteerattu myös muualla Euroopassa. Kuva: Imago images / Wolter/ All Over Press

Suurin ero Crailsheimiin on se, että Bonnissa seura omistaa areenan, jolla joukkue pelaa sarjaottelunsa. Iisalon mielestä se on yksi tärkeä avain alkukauden menestyksen taustalla.

Toinen vahvaa alkukautta selittävä tekijä on Bonniin rekrytoidut uudet pelaajat. Iisalot valitsivat tietoisesti paljon voimakkaan mentaliteetin omaavia pelaajia, jopa hyökkäyspään talentin kustannuksella.

– Työmoraalin puolesta meillä on kasassa erittäin hieno joukkue. Vahva tunne voittamisesta on levinnyt joukkueen keskuuteen ja se on ollut voimakas eteenpäin työntävä voima meille, Tuomas Iisalo pohtii.

Kausi on kuitenkin vasta alussa

Iisalo myöntää, että Saksassa liigakoripalloa vuosia hallinneiden Alba Berlin ja Bayern Münchenin haastaminen kevään mestaruustaistossa tulee olemaan todellinen haaste, sillä kahden suurseuran budjetit painivat täysin eri sfääreissä. Pitkässä sarjassa eron kurominen umpeen on haastavaa, mutta yksittäisissä otteluissa on mahdollisuus kilpailla kenen tahansa kanssa.

– Nämä kaksi joukkuetta ovat selkeästi kategoriaa ylempänä kuin muut joukkueet. Sen jälkeen tuleva kuuden-kahdeksan joukkueen kasti on paljon tasaisempi. Saa nähdä, miten kausi menee, mutta me etenemme ottelu kerrallaan ja jalat maassa.

Sarjalle ominaista on, että Münchenia ja Berliniä lukuunottamatta sarja on hyvinkin tasainen ylhäältä alas. Iisalon mukaan jokaiseen otteluun pitää suhtautua samanlaisella intensiteetillä, jolloin Bonnin vahvuus eli asenteen horjumattomuus korostuu.

– Meille ei ole ainakaan vielä tullut notkahduksia valmistautumis- tai asennepuolella ja se on ollut osasyy runkosarjan hyville tuloksille.

Tuomas Iisalo pallo kädessä.
Tuomas Iisalo pääti peliuransa keväällä 2014 Tapiolan Hongan riveihin. Kuva: All Over Press

Saksan Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa sijaitsevassa Bonnissa koronatilanne on ollut tänä syksynä suhteellisen rauhallinen ja se on mahdollistanut 50 prosentin täyttöasteen seuran kotiotteluihin.

– On ollut upeaa nähdä yleisöä paikalla, se on tällä hetkellä poikkeuksellista tässä sarjassa. Esimerkiksi Baijerissa ja Itä-Saksassa pelataan tyhjille katsomoille ja se on sekä seurojen taloudelle rankkaa että ottelutapahtuman luonteelle ikävää, Tuomas Iisalo sanoo.

Bonn pelaa joulun ja uudenvuoden molemmin puolin seuraavan kahden viikon aikana viisi ottelua. Iisalojen osalta juhlapyhät kuluvat siis pitkälti koripallon merkeissä Saksassa. Bonnin otteluruuhka käynnistyy lauantaina, kun länsisaksalaisseura kohtaa vieraissa sarjan häntäpäässä olevan Giessenin.

Lue myös:

Iisalot jatkavat valmentamista Saksassa, vaikka kiinnostusta oli ympäri Eurooppaa – tiukat lisenssikriteerit sulkivat heti Espanjan ja Turkin pois

Bundesliigassa valmentavat Iisalon veljekset jättävät seuran kauden jälkeen – huhut pääsivät ulos ennen aikojaan: "Vaikeutti joukkueen keskittymistä"

Koripallohistorian paras heittäjä mullisti NBA:n – nyt kolmosennätyksen rikkonut Stephen Curry on valmis sanomaan sen itsekin

Suosittelemme