Hyppää sisältöön

Minna Koso pesee koiria ja pyytää palkaksi ruokasäkkejä löytökissoille – eläintalo saamassa joululahjaksi toistasataa kiloa ruokaa

Kouvolalainen Minna Koso pesee koiria ja ottaa siitä maksuksi kissanruokaa. Keräämänsä ruoan hän lahjoittaa Kouvolan seudun eläinsuojeluyhdistyksen eläintalolle.

Katso millaiseen pesukoneeseen saksanpaimenkoira Naksu pääsi.
Minna Kaipainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pitkäkarvainen saksanpaimenkoira Naksu saa kunnon pesun kouvolalaisen Minna Koson käsissä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun joku muu kuin omistaja pesee Naksua, mutta homma näyttää sujuvan.

Tietääköhän Naksu, että pesureissu auttaa kissoja?

Minna Koso kirjoitti marraskuun puolivälissä Positiivisten ihmisten Kouvola -Facebook-ryhmään ilmoituksen, jossa kertoi suunnitelmistaan pestä koiria 15 kilon kissanruokasäkkiä vastaan. Ilmoitus herätti ihastusta ja innostuneita kommentteja.

Minna Koso suihkuttelee saksanpaimenkoiraa pesuhuoneessa. Koira on laitettu teräksiseen pesualtaaseen.
7-vuotias Naksu on saapunut pesulle Kouvolan Jaalasta. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Tempaus ei ole Koson ensimmäinen. Keväällä hän toteutti vastaavan ikään kuin kiitoksena eläintalolta saamastaan palvelusta.

Koson tytär muutti omaan asuntoonsa ja vei mukanaan kaksi perheen kissoista. Viime vuoden puolella kissoista toinen, leikattu poika, viuhtoi karkuun useita kertoja.

Ensimmäisellä kerralla kissa oli kateissa pari viikkoa, minkä jälkeen Minna Koso sai vinkin, että kolli olisi Kouvolan Seudun eläinsuojeluyhdistyksen eläintalolla Korialla. Sen jälkeen kissa on noudettu sieltä useamman kerran.

– Kerran toimme sen kotiin, ja se karkasi heti seuraavana päivänä. Soitin eläintalolle, että jos se tuodaan sinne, niin tietävät kenen kissasta on kyse.

Koso sai ilmoituksen, että kissan voi hakea eläintalolta, eikä uutta maksua peritä. Tavallisesti eläinten talteenotosta peritään korvausta. Esimerkiksi kissasta maksu on reilu 12 euroa jokaiselta alkavalta vuorokaudelta sekä kissan hakuun kulunut kilometrikorvaus.

– Silloin ajattelin, että pitää laittaa hyvä kiertämään ja mietin, miten voisin valjastaa oman osaamiseni. Keksin, että kokeilen houkutella koiria pesuun kissanruokasäkkiä vastaan, kertoo Minna Koso.

Minna Koso pesualtaan äärellä. Hän on sulkenut silmänsä, koska altaassa oleva koira ravistelee märkää turkkiaan.
Naksun ravistellessa turkkia ei pesijä voi välttyä roiskeilta. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Eläinrakas Koso kasvattaa pyreneittenkoiria, joita hänellä on neljä. Lisäksi kotona asustelee kääpiövillakoira ja kaksi kissaa.Koso on opiskellut eläintenhoitajan tutkinto-ohjelmassa trimmausta ja onkin tehnyt koirien trimmauksia vuodesta 2014 lähtien.

Ruokaa kuluu monta kiloa päivässä

Ensimmäinen tempaus keväällä tuotti ruokaa pitkälle toistasataa kiloa, ja yhtä isoksi potti näyttää kasvavan tälläkin kertaa. Kymmenkunta koiraa tulee pestyksi ennen joulua ja loput vielä joulun jälkeen.

Isojen kuivaruokasäkkien lisäksi lahjoituskasassa on märkäruokaa ja kissanhiekkaa. Ensimmäisen erän Koso toimittaa perille ennen joulua.

Pesuhuoneen perällä on trimmauspöytä, jonka päällä istuu saksanpaimenkoira. Vierellä Minna Koso katsoo koiraa ja silittää tämän turkkia.
Minna Koso on ilahtunut, että niin moni koiranomistaja haluaa osallistua tempaukseen ja tuoda lemmikkinsä pesuun. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Pääasiassa lahjoituksena tulevien kissanruokien varassa olevalle Kouvolan seudun eläinsuojeluyhdistyksen eläintalolle Koson keräys otetaan ilolla vastaan.

– On parasta, kun saadaan iso määrä kerralla. Ja vielä kun on kysytty etukäteen, mitä meillä tarvitaan, niin ei sen parempaa voi toivoa, sanoo Kouvolan seudun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Satu Metsälä.

Eläintalolla kuluu kissanruokaa monta kiloa päivässä. Pelkästään märkäruokaa tarvitaan noin neljä kiloa päivittäin. 15 kilon kuivaruokasäkki riittää hädin tuskin viikoksi.

Pesuhuoneen lattialla avaamattomia pakkauksia kissanruokaa.
Ensimmäisen erän kissanruokia Minna Koso toimittaa Kouvolan Korialla sijaitsevalle eläintalolle vielä ennen joulua. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Ruokalahjoitusten lisäksi eläintalo ottaisi mieluusti vastaan myös feromonhaihduttimen täyttöpulloja. Feromonivalmistetta käytetään helpottamaan kissojen ahdistusta ja stressiä.

Eläintalolla pitäisi olla kissojen suhteen vuoden hiljaisin aika, mutta tällä hetkellä siellä on noin 30 koditonta kissaa. Näiden lisäksi noin 20 pentua on kotihoidossa.

Suosittelemme sinulle