Hyppää sisältöön

Korkeakouluihin tulee noin 2 300 uutta aloituspaikkaa ensi vuodelle – Kurvinen: Viedään eteenpäin kilpailukykyä ja aluepolitiikkaa

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen sanoi tiedotustilaisuudessa, että painopiste uusissa aloituspaikoissa on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisissa sekä teollisuuden ja tekniikan osaajissa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) kertoi tiedotustilaisuudessa, että painopiste uusissa aloituspaikoissa on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisissa sekä teollisuuden ja tekniikan osaajissa.
Anne Orjala
Avaa Yle-sovelluksessa

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) kertoo, että opetusministeriö lisää noin 2 300 uutta aloituspaikkaa korkeakouluihin ensi vuodelle.

Kurvinen kuvaa päivää "erittäin suureksi ja hienoksi".

Taustalla aloituspaikkojen lisäyksessä on muun muassa osaajapula ja hallituksen tavoite osaamis- ja koulutustason nostosta.

Lisäaloituspaikkoja kohdennetaan erityisesti työvoimapulasta kärsiville aloille. Uusilla aloituspaikoilla halutaan ministeriön mukaan myös vahvistaa alueiden elinvoimaisuutta.

– Tällä viedään eteenpäin kilpailukykyä ja aluepolitiikkaa sekä tasapuolisempaa aluekehitystä, Kurvinen sanoi tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Suurin osa uusista aloituspaikoista yliopistoihin

Suurin osa uusista aloituspaikoista tulee yliopistoihin, vajaa 1 500. Ammattikorkeakouluihin uusia paikkoja myönnetään yli 800.

Painopiste on Kurvisen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisissa sekä teollisuuden ja tekniikan osaajissa.

– On myös paljon koulutusalan uusia aloituspaikkoja.

Kurvinen nosti esiin myös aloituspaikat, jotka liittyvät digitaalisaatioon ja tekoälyyn.

Yliopistoissa eniten uusia lisäaloituspaikkoja kohdentuu tekniikan alalle, vajaa 400. Seuraavaksi eniten yliopistoissa lisätään yhteiskunnallisen alan, tietojenkäsittelyn, tietoliikenteen sekä kasvatusalan aloituspaikkoja.

Ammattikorkeakoulujen lisäaloituspaikoista yli puolet kohdistuu terveys- ja hyvinvointialoille, yli 400 paikkaa. Tietojenkäsittelyyn ja tietoliikennealalle paikkoja tulee runsas 200. Tekniikan alalle suunnataan yli sata uutta paikkaa.

Voit katsoa yliopistojen uudet aloituspaikat tästä ja ammattikorkeakoulujen tästä.

Kurvisen mukaan aloituspaikkalisäykset mahtuvat julkisen talouden kehyksiin. Lisäksi niihin käytetään EU:n kestävän kasvun rahastoa.

– Kun on kysytty, että mihin ne elvytysrahat menevät, niin muun muassa näihin aloituspaikkoihin ne menevät.

Tällä hallituskaudella aloituspaikkoja on Kurvisen mukaan lisätty jo noin 10 000.

Kurvinen halunnut muuttaa korkeakoulupolitiikan linjaa

Kurvinen totesi Helsingin Sanomissa marraskuun alussa, että linja korkeakoulupolitiikassa on muuttunut. Hän sanoi, ettei halua keskittää korkeakoulutusta vaan laajentaa sen saavutettavuutta.

Kurvinen otti kantaa linjanmuutokseen myös maanantain tiedotustilaisuudessa.

– Tämä suunnanmuutos laajempaan ja alueellisempaan korkeakoulutukseen tulee jatkumaan ensi vuonna. Nyt laajennetaan ja vahvistetaan aikaisempia koulutusaloja. Tulen vuoden 2022 alussa tekemään päätöksiä uusista koulutusohjelmista, uusista tiedekunnista ja uusista koulutusvastuista, Kurvinen sanoi.

Elinkeinoelämän keskusliitto, Akava ja yliopistojen hallitukset ovat pitäneet linjausta huolestuttavana. Ne katsovat, että koulutuksen pirstaloituminen pienempiin yksiköihin vaarantaa koulutuksen laadun.

Yle näytti etänä järjestetyn Kurvisen tiedotustilaisuuden suorana. Voit katsoa koko tiedotustilaisuuden tästä.

* Voit keskustella aiheesta tiistaihin 21. joulukuuta 2021 kello 23 saakka.

Suosittelemme