Hyppää sisältöön

Ministeriö vaatii laajempia kokoontumisrajoituksia Lappiin – STM lähetti Lapin aville jo toisen ohjauskirjeen

Lapin aluehallintovirasto päätti ottaa kokoontumisrajoitukset käyttöön vain seitsemässä Lapin kunnassa. Tämä ei riitä sosiaali- ja terveysministeriölle, joka patistaa avia laajentamaan rajoituksia kaikkiin sairaanhoitopiirien kuntiin.

Ihmisiä seisoo koronatestauskontin ulkopuolella.
Lapissa on parhaillaan käynnissä vuoden kiivain matkailusesonki. Kuvassa koronatestipiste Rovaniemen keskustassa. Kuva: Mia Sivula / Yle
Pekka Viinikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Lapin aluehallintovirasto on eri linjoilla Lapin sairaanhoitopiirin ja kuntien kanssa kokoontumisrajoitusten laajuudesta.

Sairaanhoitopiiri olisi halunnut ottaa käyttöön kaikissa sen alueen kunnissa tartuntatautilain 58 pykälän, joka sisältää kokoontumisrajoituksia. Samaa mieltä on oltu Lapin infektiotorjuntayksikössä ja koronakordinaatioryhmässä, johon kuuluvat myös kuntien edustajat.

– Olemme toivoneet, että kokoontumisrajoitukset otetaan käyttöön koko sairaanhoitopiirin alueella, kuten muualla Suomessa on tehty, painottaa Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

Broaksen mukaan Lapin sairaanhoitopiirissä eletään pandemian vaikeinta aikaa ja koko alue on leviämisvaiheessa.

Lapin sairaanhoitopiirissä ilmaantuvuusluku oli muutama viikko sitten noin 20 ja nyt se on yli 400. Alueella on varmistunut perjantai-iltapäivään mennessä yksi omikrontapaus ja kolmea muuta epäillään.

Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti ohjauskirjeen Lapin aville viimeksi tämän viikon keskiviikkona ja toisen jo heti perään perjantaina. STM:n mukaan leviämisvaiheen alueella rajoitusten käyttö täytyy olla yhteneväinen sairaanhoitopiirin alueella.

– Merkitystä ei ole yksittäisen kunnan tilanteella, mikäli liikkuvuusaste ja tai sen muutosmahdollisuudet

ovat riittävän korkealla, totesi STM jo ensimmäisessä ohjauskirjeessään.

Lue myös: Rajakäytäntöjä kiristetään ja pakolliset terveystarkastukset alkavat – avi antoi määräyksensä, mutta käytännön taso on vasta hahmottumassa

Lapin avi perustelee päätöstään lain tulkinnalla

Lapin avi määräsi kokoontumisrajoituksia Lapissa kolmeen kuntaan Lapin sairaanhoitopiirin alueella ja neljään Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella.

Lapin aluehallintolääkäri Susanna Holmlund perustelee epidemiologisella tilanteella ratkaisua, jossa rajoituksia määrättiin vain osaan kunnista.

– Olemme tehneet tämän arvion lakimiehen kanssa ja tässä on otettu huomioon muun muassa alueen jäljitysviive, sairaalan kuormitus- ja taudin leviämistilanne, sanoo Holmlund.

Sairaanhoitopiiri ihmettelee Lapin avin näkökantaa, sillä tartunnat ovat kovassa kasvussa ja koko sairaanhoitopiiri on leviämisvaiheessa.

– Useissa kunnissa on perusterveydenhuollon kantokyvyssä ongelmia. Tällä hetkellä on lomakausi, kontakteja on paljon ja ulkomaalaisia runsaasti. Jouluna ja juhlapyhinä on myös runsaasti sukulaisvierailuja. Kriteerit täyttyvät, laskee infektioylilääkäri Broas.

Ihmisiä nousemassa hissiin.
Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan huolissaan koronan uuden omiksronmuunnoksen leviämisestä, kun eri paikkakuntien välillä liikutaan paljon ja ulkomaalaisia matkailijoita on alueella runsaasti. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

STM: “Avin täytyy ottaa päätöksissä huomioon asiantuntemus”

Lapin avin aluehallintoylilääkäri Susanna Holmlund kertoo, että tilannetta seurataan ja vetoaa päätösten juridisiin perusteisiin. Holmlundin mukaan asioista ei voida päättää toiveiden mukaan.

– Arvioimme koko ajan tilannetta, milloin toteutuvat edellytykset 58 pykälän käyttöön. Meidän osalta perusteet riittivät päätökseen näillä kolmella alueella Lapin sairaanhoitopiirissä.

Toisessa ohjauskirjeessään sosiaali- ja terveysministeriö pyytää Lapin aluehallintovirastoa laajentamaan mahdollisimman nopeasti kokoontumisrajoituksia muihinkin Lapin sairaanhoitopiirin kuntiin.

– Aluehallintoviraston on tartuntatautilain mukaisesti syytä tukeutua THL:n ja erityisesti alueen sairaanhoitopiirin asiantuntemukseen. Samaan riskiluokkaan kuuluvia mahdollisia muita rajoituksia tulisi asettaa yhtenevästi, STM toteaa.

Infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan muissa aluehallintovirastoissa on määrätty pääsääntöisesti kokoontumisrajoitukset kaikkiin leviämisvaiheessa olevien sairaanhoitopiirien kuntiin.

Enintään 20 hengen kokoontumisrajoitus astuu voimaan huomenna lauantaina Lapin sairaanhoitopiirin alueella Kittilässä, Inarissa ja Kolarissa sekä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella Kemissä, Keminmaassa, Ylitorniolla ja Torniossa. Rajoituksia voi välttää koronapassilla. Kunnilla on myös itse mahdollisuus ottaa tartuntatautilain pykälä 58 käyttöön.

– Tässä tilanteessa, kun on kriittisin vaihe, niin se tulisi välittömästi ottaa käyttöön. Tiedän, että tätä kunnat valmistelevat jo. Toivon, että Lapin avi toimisi, kuten muutkin avit ja se tekisi tässä yhteneväisen päätöksen, Broas sanoo.

Aiemmin yli 20 henkilön kokoontumisrajoituksista on päättänyt itsenäisesti Rovaniemen kaupunki.

Lue myös: THL: Koronarokotusten aikaväli lyhenee 2. ja 3. annoksen välillä – riskiryhmät ja yli 60-vuotiaat voivat saada rokotuksen jo 3 kuukauden kuluttua aiemmasta

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 18.12. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle