Hyppää sisältöön

Kaisa Mäkäräinen menetti maailmancupin kokonaisvoittonsa venäläisen dopingkäryn takia – yllättynyt suomalaistähti: "Viattomat joutuvat kärsimään"

Kaisa Mäkäräinen voitti vuonna 2014 ampumahiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun niukasti ennen Norjan Tora Bergeriä. Koska Venäjän Olga Zaitsevan tuloksia mitätöitiin dopingrikkeen takia, kokonaispisteissä ykköspaikan ottaa Berger.

Kaisa Mäkäräinen juhlii ampumahiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun voittoa keväällä 2014.
Kaisa Mäkäräinen varmisti keväällä 2014 maailmancupin kokonaiskilpailun voiton niukasti neljän pisteen erolla Tora Bergeriin. Kuva: EPA/All Over Press
Emma Hyyppä,
Inka Henelius
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen kaikkien aikojen menestynein naisampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen menettää vuoden 2014 maailmancupin kokonaiskilpailun voittonsa norjalaiselle Tora Bergerille.

Mäkäräinen voitti kauden 2013–14 maailmancupin kokonaiskilpailun äärimmäisen niukasti vain neljän pisteen erolla Norjan Bergeriin. Tiukka mestaruuskamppailu ratkesi vasta kauden viimeisessä kisassa yhteispistein 860–856.

Myöhemmin kumpikin sai yhden lisäpisteen, kun alkutalvelta 2013 Jelena Jurjevan tulos mitätöitiin Östersundin pikakilpailusta dopingrikkeen takia.

Kokonaispisteet kääntyivät kuitenkin perjantai-iltana kunnolla päälaelleen, sillä Venäjän Olga Zaitsevan maailmancup-tuloksia mitätöitiin Sotsihin olympialaisten dopingrikkeen takia. Uudelleenlaskennan jälkeen Bergerillä on 868 ja Mäkäräisellä 863 pistettä. Nousua selittää, että Berger sai 11 pistettä Zaitsevan mitätöintien jälkeen yhdeksästä kilpailusta. Mäkäräinen sai vain kaksi lisäpistettä. Bergerin sijoitukset ja kokonaispisteet paranivat Zaitsevan käryn myötä huomattavasti enenemmän kuin Mäkäräisellä, joka oli Bergeriä useammin jo jättänyt Zaitsevan taakseen.

Viestin olympiakultaa Torinon ja Vancouverin olympialaisissa voittanut Zaitseva, 43, lopetti uransa vuonna 2015 ennen kuin hänen dopingrikkeensä tulivat ilmi.

Olga Zaitseva kilpaili ampumahiihdon maailmancupissa keväällä 2014.
Olga Zaitsevan dopingrikkeellä on kauaskantoiset seuraukset. Kuva: EPA/All Over Press

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) antoi Zaitsevalle vuonna 2017 elinikäisen kilpailukiellon, koska hänen todettiin rikkoneen antidopingsäännöstöä Sotshin talviolympialaisissa 2014. Juuri Sotshin kotikisat paljastivat Venäjän laajan valtiollisen dopingohjelman.

Zaitseva valitti elinikäisestä kilpailukiellosta ja sai valituksensa läpi urheilun välitystuomioistuimessa CAS:ssa vuonna 2020. Hänen dopingrikkeensä todettiin paikkansa pitäväksi, mutta elinikäisen kilpailukiellon sijaan hänelle päätettiin vain vuoden 2018 Pyeonchangin olympiakisoja koskenut panna. Zaitseva oli tuolloin lopettanut uransa.

IBU pahoittelee tapahtunutta

Kansainvälisen ampumahiihtoliitto IBU:n urheilu- ja tapahtumajohtaja Felix Bitterling kertoi Yle Urheilulle, että Zaitsevan dopingtapaus on saatu käsiteltyä loppuun.

– Meidän tehtävämme on laskea maailmancupin pisteet uudelleen ja julkaista ne. Päätös on lopullinen. Kaisa putosi nyt toiseksi ja Tora Berger nousee ykköseksi. Berger on nyt virallisesti kokonaiskilpailun voittaja, Bitterling kertoo ja jatkaa:

– Olemme hyvin pahoillamme, koska tästä on niin monta vuotta aikaa. Lisäksi tällä on vaikutusta kahteen urheilijaan, jotka eivät ole tehneet mitään väärää.

Tora Berger lähikuvassa keväällä 2014.
Tora Berger jäi keväällä 2014 maailmancupin mestaruuskamppailussa niukasti kakkoseksi. Hän lopetti uransa samana keväänä. Kuva: EPA/All Over Press

Bitterlingin mukaan IBU päättää kokouksessaan lähiviikkoina, saako Mäkäräinen pitää kristallipallonsa, kun Berger saa omansa kahdeksan vuotta myöhässä.

– Meistä ei tunnu hyvältä ottaa kristallipalloa Kaisalta näin pitkän ajan jälkeen. Selvitämme, pitääkö Kaisan palauttaa omansa, jotta se voidaan antaa Toralle, vai annammeko Toralle uuden ja heidät molemmat julistetaan voittajiksi, Bitterling sanoo.

Mäkäräinen yllättyi: "Surullinen esimerkki"

Yle Urheilun tiimin mukana ampumahiihdon maailmancupin osakilpailuun Ranskaan matkustanut Mäkäräinen oli yllättynyt päätöksestä.

– En edes tiennyt, että tällainen asia on vielä vireillä. Siitä on 7-8 vuotta aikaa. Näköjään pystyy vielä saamaan yllätyksiä omalta urheilu-uralta, keväällä 2020 uransa lopettanut Mäkäräinen kertoo.

Kaisa Mäkäräinen voitti ampumahiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun kolmesti, vuosina 2011, 2014 ja 2018. Hän ei vielä osannut sanoa, viedäänkö keskimmäinen kristallipallo häneltä. Kevään 2014 mestaruustaistelu oli Mäkäräisen uran jännittävimpiä.

– Niitä hetkiä ja fiiliksiä ei kukaan vie pois. Kahdeksan vuoden jälkeen ei edes muista niitä kaikkia käänteitä. Siinä oli niin monta kisaa, jotka olisivat voineet mennä toisella tavalla, jos Zaitseva olisi heti Sotshin jälkeen otettu pois loppukauden kisoista, Mäkärinen pohtii.

Mäkäräinen joutui moneen urheilulajiin ulottuneen Venäjän valtiojohtoisen dopingohjelman sivulliseksi uhriksi.

– Jos urheilu olisi puhdasta ja jos meillä olisi täällä vain puhtaita urheilijoita, ei tarvitsisi tuloksia kirjoittaa uudestaan. Tämä on vain surullinen esimerkki siitä, että täysin puhtaat ja viattomat urheilijat joutuvat kärsimään muiden törttöilyjen takia, Mäkäräinen sanoo.

Päivitetty kello 22.29. Täsmennetty ja avattu pistelaskulla, miten Berger nousi Mäkäräisen ohi. Poistettu viittaus kahden heikomman kilpailun poisjättämisen merkityksestä.

Päivitetty 18.12. kello 8.55. Korjattu, että Mäkäräinen sai Zaitsevan tapauksen virallistamisen jälkeen kaksi lisäpistettä ja Zaitseva yksitoista (alun perin kolme ja kaksitoista). Lisätty Jelena Jurjevan käryn takia tullut lisäpiste.

Lue myös:

"Tämä on koomista" – urheiluoikeuden asiantuntija latasi suorat sanat Kaisa Mäkäräisen voiton vieneestä päätöksestä, norjalaisvastustaja ymmärsi tuskan

Kuka on Suomen ampumahiihtosensaatio Tero Seppälä? Isä kertoo, mitä häneltä voi odottaa

CAS armahti kolme venäläisurheilijaa pysyvästä kilpailukiellosta

Venäjä on menettänyt yli kolmasosan Sotshin olympiamitaleistaan – Suomi kuuluu silti harvinaiseen joukkoon

Jälleen kolme venäläisurheilijaa sai elinikäisen kilpailukiellon – mukana myös ampumahiihdon kolminkertainen maailmanmestari

Suosittelemme sinulle