Hyppää sisältöön

Yhdysvallat torjui pikaisesti Venäjän yrityksen neuvotella turvallisuustakuista ilman liittolaisia

Venäjä on toimittanut Yhdysvalloille ehdot, joiden pohjalta Euroopan turvallisuudesta sen mukaan pitäisi keskustella. Valkoinen talo sanoo, että ilman liittolaisten mukaantuloa keskusteluja ei synny.

Venäjän presidentti Vladimir Putin.
Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole vielä kommentoinut lännen antamia vastauksia. Kuva: Mikhail Metzel / AFP
Pirkko Pöntinen

Valkoinen talo on jälleen torjunut Moskovan tarjouksen neuvotella Venäjän vaatimista turvatakuista ja Ukrainan kriisistä.

– Olemme nähneet Venäjän ehdotuksen ja neuvotteluluonnoksen, mutta emme keskustele siitä ilman euroopalaisia liittolaisiamme, ilmoitti Valkoisen taloon tiedottaja Jen Psaki perjantaina.

Psaki korosti, että Yhdysvallat ei tule koskaan tekemään sopimuksia Euroopan turvallisuudesta ilman liittolaisiaan ja kumppaneitaan.

Psaki kuitenkin lupasi, että Yhdysvallat ottaa Venäjän esittämät vaatimukset puheeksi liittolaistensa kanssa.

Venäjä olisi omien sanojensa mukaan valmis aloittamaan neuvottelut Yhdysvaltojen kanssa heti huomenna lauantaina esimerkiksi Genevessä.

Varaulkoministeri Sergei Rjabkovin mukaan Venäjän neuvotteluvaltuuskunta on jo valmis tapaamiseen.

Apulaisulkoministerit tapasivat Moskovassa

Venäjä antoi neuvotteluehtonsa Yhdysvalloille Moskovassa keskiviikkona, kun Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov ja Yhdysvaltojen Euroopasta vastaava apulaisulkoministeri Karen Donfried tapasivat.

Nainen poistuu ovesta ulos.
Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Karen Donfried poistumassa Venäjän ulkoministeriöstä 15. joulukuuta, jolloin hän tapasi apulaisulkoministeri Sergei Rjabkovin. Kuva: Alexey Kudenko / AOP

Donfried toimitti Venäjän ehdot torstaina puolustusliitto Natolle Brysseliin.

Pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan kaikissa keskusteluissa Venäjän kanssa on otettava huomioon Naton ja sen 30 jäsenvaltion kannat.

– Jäsentemme mukaan Nato on valmis luottamusta korostaviin toimiin, jos Venäjä haluaa tehdä konkreettisia asioita jännityksen lieventämiseksi, muistutti Stoltenberg.

Venäjä julkisti kaksi ehdotusta

Uutistoistojen mukaan Venäjä antoi keskiviikkona Yhdysvalloille kaksi hyvin yksityiskohtaista turvallisuusehdotusta.

Ensimmäinen niistä koskee Yhdysvaltoja ja toinen puolustusliitto Natoa.

Yhdysvalloille Venäjä painottaa, että Yhdysvallat ei saa sallia Ukrainan liittymistä Naton jäseneksi. Venäjä vaatii myös, että Yhdysvallat ei saisi tukea Ukrainaa sotilaallisesti ja vahvistaa sen aseistusta.

Natolle Venäjä viestittää laajentumisen estämisen lisäksi, että Naton olisi vedettävä sotilaansa pois Keski- ja Itä-Euroopasta alueilta, joille Nato laajeni Neuvostoliiton hajottua.

Venäjä listaa myös tarkat vaatimuksensa Naton sotaharjoitusten laajuudesta Euroopassa.

Kreml toivoo presidenttien uusia keskusteluja

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov toivoi eilen torstaina, että presidentit Vladimir Putin ja Joe Biden keskustelisivat uudelleen ennen vuoden vaihdetta. Mistään tällaisesta ei ole aiemmin puhuttu.

Edellinen videotapaaminen presidenttien kesken pidettiin viime viikolla, 7. joulukuuta. Kahden tunnin keskustelu päättyi jäätäviin tunnelmiin.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kommentoi STT:lle olevan hyvä asia, että USA ja Venäjä käyvät turvallisuuskeskustelua.

Haaviston mukaan on tärkeää, että kun Euroopan kokonaisturvallisuudesta puhutaan, keskustelua ei käydä eurooppalaisten päiden ylitse.

Lue lisää:

Biden uhkasi Putinia ankarilla pakotteilla, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan – Reuters: Nord Stream 2 -kaasuputki laitettaisiin jäihin

Suosittelemme sinulle