Hyppää sisältöön

Salibandylegenda Juha Kivilehto päättää pelaajauransa tähän kauteen – siirtyy Classicin päävalmentajaksi: "Toivon jännitystä taas punttiin"

Salibandyn nelinkertainen maailmanmestari Juha Kivilehto lopettaa pelaajauransa. Kivilehto siirtyy Tampereen Classicin päävalmentajaksi ensi kaudeksi.

Juha Kivilehto iskee kättä Nico Salon (selkä kameraan päin) kanssa.
Juha Kivilehto valittiin viikko sitten päättyneissä salibandyn MM-kisoissa tähdistökentälliseen. Kuva: IFF
Antti-Jussi Sipilä,
Antti-Jussi Korhonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampereen Classicin ja Suomen maajoukkueen monivuotinen luottopuolustaja Juha Kivilehto päättää salibandypelaajauransa. 39-vuotiaan Kivilehdon mukaan päätös lopettamisesta kypsyi viime kesänä.

– Kroppa alkoi olemaan siinä kunnossa, että viimeinen vuosi oli edessä. Päätin, että vielä viimeisen kerran otetaan miehestä kaikki irti ja katsotaan, mihin se riittää, Kivilehto sanoo.

Kokenut pelaaja otti tosiaan kaiken itsestään irti kesäharjoittelun aikana. Kauteen lähdettäessä Kivilehto oli kuntotestien perusteella elämänsä parhaassa kunnossa. Kesällä kovaa treenamisen syy oli selvä – joulukuussa pelattavat MM-kotikisat Helsingissä.

– Unelma olisi ollut, että maajoukkuepelit olisivat päättyneet MM-kultaan. Kotikisat olivat itselleni iso motivaattori, että olen jaksanut tehdä töitä näinkin paljon. Vaikka 11 kuukauden kuluttua olisi taas mahdollisuus pelata MM-kisoissa, se ei kuitenkaan ole minulle tarpeeksi iso motivaattori pelata maailmanmestaruudesta jossain muualla kuin Suomessa, Kivilehto sanoo.

Finland spelar mot Tjeckien i landskamp i innebandy.
Maajoukkueen kanssa Juha Kivilehto on voittanut neljä maailmanmestaruutta ja neljä MM-hopeaa. Kuva: CTK/All Over Press

Kokeneen pelaajan unelma toisesta kotiyleisön edessä voitetusta maailmanmestaruudesta jäi joulukuun alussa saavuttamatta. Ruotsi voitti Suomen dramaattisessa loppuottelussa maalein 6–4. Kivilehto valittiin turnauksen tähdistökentälliseen.

– Tiesin, että olen hyvässä kunnossa ja pystyn esiintymään MM-kotikisoissa edukseni. Minulle se ei ollut yllätys, vaikka jollekin toiselle se saattoi olla. Ei se valinta tähdistöön juurikaan lämmitä. Olisin ottanut mieluummin maailmanmestaruuden.

Huippu-urheilijan elämä käynnistyi vasta 30-vuotiaana

Juha Kivilehto on pelannut salibandyä maailman kärkitasolla noin 20 vuotta. Vuodet kaukalossa ovat tarjonneet paitsi menestystä myös pelin ulkopuolisia rikkauksia.

– Olen saanut ystäviä, ystävyyssuhteita ja tuntemuksia, mitä ainoastaan huippu-urheilu voi tarjota. Olen siinä mielessä tosi onnekkaassa asemassa.

Kivilehto on voittanut Suomen paidassa yhteensä neljä maailmanmestaruutta vuosina 2008, 2010, 2016 ja 2018.

Pelaajauransa yhdeksi kohokohdaksi Kivilehto nostaa vuoden 2010 maailmanmestaruuden. Tuolloin uransa parasta salibandyä pelannut Kivilehto pääsi nostamaan voittopokaalin ilmaan loppuunmyydyssä Helsingin areenassa.

– Silloin ei jäänyt kenellekään epäselväksi, mikä oli maailman paras salibandymaajoukkue. Tänä vuonna oli mielestäni samanlaista ilmassa, mutta en ehkä itsekään saanut samanlaista fiilistä, vaikka katsomoissa oli tosi upeasti väkeä, Kivilehto kertoo.

Juha Kivilehto pelaamassa Classicin paidassa
Juha Kivilehto on kuulunut maailman parhaiden salibandypelaajien joukkoon viimeisen 20 vuoden ajan. Kuva: Petri Saarelainen

Hienoja saavutuksia korkeammalle Kivilehto arvottaa uransa pitkän keston. Puhtaalla lahjakkuudella lajin kärkinimiin nuorena noussut Kivilehto alkoi omien sanojensa mukaan elää kuin huippu-urheilija vasta 30-vuotiaana. Iäkkäämpänä pelaajana Kivilehdon tuli muokata omaa pelityyliään, jotta hän pysyi kentällä nuorempien pelaajien vauhdissa.

– Onneksi ymmärsin silloin, että treenaamisesta voi nauttia ja saada hyvää fiilistä myös niistä harjoituksista, jotka ovat vastenmielisiä, mutta kehittäviä. Se oli minun pelastukseni, että sain muutaman lisävuoden huipputasolla. Uran pituus on minulle se kovin juttu. Se on kokonaisuudessa isoin asia, Kivilehto sanoo.

Seuraava askel valmentamisen parissa

Nyt Juha Kivilehto aloittaa elämässään uuden kappaleen. Hänestä tulee Tampereen Classicin seuraava päävalmentaja. Hän seuraa tehtävässä Samu Kuitusta tämän kauden jälkeen.

– Passo Peltola otti asian esille ensimmäisen kerran jo muutama vuosi sitten. Hän halusi, että jään Classiciin valmentamaan sen jälkeen, kun omat pelihommat päättyvät. Nykyinen valmennusjohto Samu Kuitusen johdolla ilmoitti, etteivät ole käytettävissä tulevalle kaudella, niin Passo kysyi minulta.

Juha Kivilehto tuulettaa salibandyn sm-kultaa keväällä 2021 Classicin väreissä
Juha Kivilehto pääsi juhlimaan SM-kultaa Classicin kanssa viime keväänä. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Kivilehto pelaa itse tällä hetkellä SM-kultaa jälleen tavoittelevan Classicin puolustajana. Hän ei vielä osaa sanoa, millainen päävalmentaja hänestä kuoriutuu. Kivilehto aikoo ammentaa oppeja omaan valmennustyöhönsä omilta valmentajiltaan, kuten Petteri Nykyltä, Samu Kuituselta ja Amu Ahoselta.

– Olen oppinut näiltä kyseisiltä herroilta tosi paljon. Siinä on oppinut paljon lajista, mutta myös elämästä, joka liittyy taas siihen, kuinka ihmisiä johdetaan ja kuinka erilaisten ihmisten kanssa toimitaan tietyissä tilanteissa. Olen siinä päässyt hyvään kouluun.

Kivilehto toivoo, että valmennuspesti aloittaa hänen kohdallaan uuden ja jännittävän vaiheen salibandyn parissa.

– Toivon todellakin, että niin tapahtuu. Pelaajana fiilikset alkoivat vähän väljähtymään, eikä kaikkia pelejä jaksanut enää jännittää. Toivon todella paljon, että tämä on rooli ja tapa, millä sitä jännitystä taas saadaan punttiin.

Korjattu juttua 18.12.2021 klo 20.36: Kivilehto on 39-vuotias, eikä 40-vuotias. Kivilehto täyttää 40 vuotta 26. joulukuuta.

Korjattu juttua 19.12.2021 klo 8:45: Kivilehto seuraa Classicin päävalmentajan paikalla Samu Kuitusta, ei Pasi Peltolaa.

Lue myös:

Salibandyn MM-kotikisoja seurasi paikan päällä hieman yli 70 000 katsojaa: "Emme päässeet tavoitteisiin"

"Olen niin hiton väsynyt suomalaisiin" – näin Ruotsi pilasi Suomen pitkään odottamat juhlat MM-kotikisoissa ja teki ehkä kaikista kovimman tempun

Suosittelemme sinulle