Hyppää sisältöön

Ely-keskuksen mielestä Pekka Virtasen bensa-asema oli liian lähellä tietä, joten hän vuokrasi nosturin ja siirsi aseman 21 metriä kauemmas

Pekka Virtanen rakensi konttibensiksensä Karunan kylälle, jotta kyläläisillä olisi palvelua. Itsenäisiä, ketjuun kuulumattomia bensa-asemia ei Suomessa juuri ole.

Huoltamoyrittäjä Pekka Virtanen.
Pekka Virtanen perusti konttiin rakennetun huoltoaseman eläkepäivillään. Päivätyön jättämisen ja sairaudesta selviämisen jälkeen Virtaselle tuli olo, että jotain pitäisi vielä tehdä. Kuva: Kalle Talonen / Yle
Jenni Joensuu,
Kalle Talonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ketjuihin kuulumattomia bensa-asemia ei tässä maassa kovinkaan paljon ole.

Yksi sellainen löytyy Sauvon Karunasta, jossa sen pisti eläkepäivillään pystyyn Pekka Virtanen ja nimesi huoltsikan Pekan Bensaksi.

Pekan Bensa kohtasi jo alkumetreillään pienen ongelman, sillä Pirkanmaan ely-keskus ilmoitti huoltoaseman olevan liian lähellä vieressä menevää tietä ja käski siirtää yritystä 20 metriä.

Kuulostaa hankalalta, vaan Pekka Virtanen teki työtä käskettyä – Pekan Bensa on nimittäin rakennettu konttiin. Piti vain hankkia tarpeeksi suuri nosturi, ja kontti siirtyi 20 metriä kauemmas tiestä.

– Itse asiassa 21 metriä, Virtanen virnistää.

Konttiin rakennettu bensa-asema.
Pekan Bensa on rakennettu konttiin, joten ely-keskuksen käsky siirrosta oli helppo toteuttaa. Kuva: Kalle Talonen / Yle

Jotain tarttis tehdä

Kun seitsemänkymppinen Pekka Virtanen jätti päivätyönsä Turun Siirtomurskeella, hänelle tuli olo, että jotain tarttis tehdä.

– Olin niissä hommissa 25 vuotta ajamassa kuorma-autoa. Kun lopetin sen, aloin sairastaa, Virtanen kertoo.

Diagnoosina oli melanooma. Siihen liittyvien leikkausten jälkeen Virtanen sai puhtaat paperit ja pohti, että haluaisi vielä tehdä jotain.

– Siitä se aseman laittaminen lähti.

Karunan kylään konttiaseman pystyttäminen tuntui järkevältä. Lähialueella on mökkiläisiä lähes tuhat.

– Ja melkein jokaisella on vene. Venesatama on tuossa 500 metrin päässä, ja sinne aseman laittaminen ei onnistunut.

Satamaan Virtanen myy bensaa "kotiinkuljetuksella" – pakettiautossa on bensasäiliöt ja mittarit ja paikan päälle mennään, kun kysytään.

– Veneilijät ovat olleet tyytyväisiä, Virtanen sanoo.

Huoltamoyrittäjä Pekka Virtanen.
Pekka Virtanen halusi, että karunalaisilla olisi saatavilla lähipalvelua. Veneilijät ja mökkeilijät ovat olleet kiitollisia. Kuva: Kalle Talonen / Yle

Hintava siirto-operaatio

Palataan vielä byrokratian rattaisiin.

Pekan Bensa ehti olla niillä sijoillaan noin puolitoista vuotta, kun ely-keskukselta tuli määräys aseman siirtämisestä. Pekka Virtanen epäilee, että ajankohta liittyy hänen tekemäänsä hakemukseen.

– Hain kahta liikennemerkin lupaa tuohon tielle, siitä se varmaan lähti.

Vaikka siirto-operaatio ei sinällään ollut hankala, upposi siihen Virtasen mukaan 25 000 euroa. Hän ei kuitenkaan ole asiasta katkera.

– Itse otan syyt niskoilleni, kun olen väärin tehnyt.

Konttiin rakennettu bensa-asema Sauvon Karunan kylässä.
Konttiin rakennettu huoltoasema sijaitsee Karunan kylässä Sauvossa. Kuva: Kalle Talonen / Yle

Rakkaudella karunalaisille

Pekan Bensa ei kuulu mihinkään suureen huoltoasemaketjuun, vaan on täysin itsenäinen.

Pekka Virtanen kertoo ottaneensa yhteyttä ainakin ST1-ketjuun, josko heillä olisi kiinnostusta yhteistyöhön.

– Sieltä sanottiin, että kunhan myyt ensin kolme miljoonaa litraa polttoainetta, niin he tulevat mukaan. Jos tässä nyt 300 000 litraa myy, niin se on minulle jo aika hyvä tulos.

Virtanen uskoo, että karunalaisille oma asema on iloinen asia. Konttibensistä ei muutenkaan laitettu pystyyn pelkästään bisneksen takia.

– Laitoin aseman karunalaisille, palvelun takia.

Bensa-Pekka rakensi konttiin ketjuihin kuulumattoman bensa-aseman ja joutui siirtämään sen nosturilla Ely-keskuksen käskystä
Millaista on siirtää bensa-aseman paikkaa muutamilla metreillä, jos ely-keskus näin kehottaa? No, hyvällä nosturilla melko helppoa, jos kyseinen huoltamo on rakennettu kontin sisään. Toimittaja Kalle Talonen tapasi Pekka Virtasen, jonka konttiin rakennettua huoltamoa ely-keskus käski siirtämään.

Keskustele aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 21.12. kello 23.

Lue myös:

Autoja tankataan entiseen malliin, vaikka polttoaineen hinta on ennätyskorkealla – yrittäjä: "Pakko tankata ja ajaa, vaikka kallista on"

Näivettääkö sähköautoilu perinteiset bensa-asemat? – Ruotsinkylän nostalginen Gulf luopui bensanmyynnistä kokonaan

Yksi Suomen vanhimmista tankkausasemista lopettaa – heikko kannattavuus pakotti ST1:n sulkemaan kylmäaseman

Suosittelemme