Hyppää sisältöön

Katso uusi dokumentti Huuhkajien EM-taipaleesta! Arajuuri, Pohjanpalo ja Hradecky kuvailevat avoimesti tunteita, joita Tanska-ottelussa käytiin läpi

Toimittaja Matti Härkösen Enemmän kuin jalkapalloa – Huuhkajat EM-kisoissa -dokumentti on katsottavissa kello 14.40 alkaen TV2:ssa ja Yle Areenassa tai tämän jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Enemmän kuin jalkapalloa - Huuhkajat EM-kisoissa
Yle Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue esiintyi kesällä 2021 ensimmäistä kertaa EM-viheriöllä. Matti Härkösen toimittamassa Enemmän kuin jalkapalloa – Huuhkajat EM-kisoissa -dokumentissa palataan kesän ikimuistoisiin hetkiin ja tarjotaan ennennäkemättömiä paloja historialliselta EM-kisataipaleelta.

Dokumentin voit katsoa kello 14.40 alkaen TV2:ssa tai Yle Areenassa tämän linkin kautta.

Dokumentissa ovat äänessä Suomen avainpelaajat Paulus Arajuuri, Joel Pohjanpalo ja Lukas Hradecky. Suomen suurten tunteiden kisataival käydään läpi ottelu ottelulta.

Suomalaiset iloisella persoonallaan hurmannut Arajuuri kertoo riemastuttavasti kahdesta puhuttavasta VAR-tarkistuksesta, jotka jättivät ikimuistoisen tunnejäljen topparin mieleen.

Toisessa pelissä Venäjää vastaan Pohjanpalo näytti vievän Suomen johtoon. VAR-tarkistuksen jälkeen maali kuitenkin hylättiin. Tämä on jäänyt kalvamaan monia, mutta Arajuuri kokee hetken "arajuurimaisesti" positiivisuuden kautta.

– Jollain tasolla olen kuitenkin kiitollinen, että senkin on saanut kokea. Koska ne sekunnit, ennen kuin se maali otettiin pois.... Se kaikki tuntui niin todelliselta, Arajuuri muistelee dokumentissa.

Päätöspelissä maailmantähdistä koostuva Belgia hallitsi alkusarjan ylivoimaisesti, mutta pallo oli Huuhkaja-vahti Lukas Hradeckyn takana ensimmäisen kerran vasta reilun tunnin jälkeen – ja sekin Romelu Lukakun tekemä maali hylättiin VAR-tarkistuksen jälkeen paitsiona.

– Tuntui, että saa uuden mahdollisuuden ja uuden elämän, kun tuomari alkaa kuuntelemaan. Kaikki herää uudelleen henkiin. Voit sanoa hulluksi, mutta oli ihan täysi luotto (voittoon), maajoukkueuransa marraskuussa päättänyt Arajuuri kommentoi hymyssä suin.

Suomi hävisi lopulta ottelun 0–2. Huuhkajat karsiutui lohkokolmosten vertailussa ensimmäisenä joukkueena.

Ristiriitainen voitto

Suurin huomio dokumentissa kohdistuu luonnollisesti Huuhkajien ensiesiintymiseen EM-viheriöllä. Tanska-ottelu painui varmasti myös urheilua seuraamattomien mieliin, kun Tanskan tähtipelaaja Christian Eriksen sai sydänkohtauksen ja ottelu keskeytettiin.

Eriksen kuljetettiin sairaalaan ja hänen tilansa kerrottiin olevan vakaa. Lopulta ottelu päätettiin pelata samana päivänä loppuun. Se päättyi Huuhkajien ikimuistoiseen 1–0-voittoon.

– Maali totta kai lämmittää omaa sydäntä, mutta ei siinä riemua missään nimessä ollut, Suomen ainoasta osumasta EM-kisoissa vastannut Pohjanpalo koki.

Toinen Huuhkajien sankari oli Tanskan Pierre-Emile Hojbjergin pilkun torjunut Lukas Hradecky.

– Siinä oli aika kuolematon fiilis, kun pallo oli kädessä. Jengi kuittailee vieläkin, että näytän Conor McGregorilta, kun kävelen se pallo kädessä ja huudan. Mutta se, että se osui kohdille, oli pelkkää tuuria. Se tuli aika syliin ja huono pilkkuhan se oli, Hradecky sanailee.

Voitto aiheutti kaikissa suomalaispelaajissa ristiriitaisia tunteita. Suomen jalkapallohistorian suurimmalla hetkellä oli vaikeaa olla onnellinen.

– Onko epäkunnioittavaa omia kannattajia kohtaan, jos ei nyt juhli, ja onko epäkunnioittavaa tanskalaisia kohtaan, koska juhlii? Niin paljon tunteita, joihin tuntui, että ei ollut vastauksia, Arajuuri kuvailee.

Dokumentin voit katsoa kello 14.40 alkaen TV2:ssa tai Yle Areenassa tämän linkin kautta.

Lue myös:

Huuhkajat taas Zenicaan – tässä on Suomen lohko sekä otteluohjelma ensi kesän Kansojen liigassa: "Romania on suurin voittajasuosikki"

Joel Pohjanpalo päätyi yllättävällä tavalla Turkkiin ja palkka tuplaantui – "Viime viikolla fanit vihasivat minua, nyt kaikki rakastavat"

Suosittelemme