Hyppää sisältöön

Opetusministeri Andersson: kunnat voivat pidentää koulujen joululomaa tarvittaessa – OAJ suosittelee mieluummin etäopetusta

Opettajia edustava OAJ vastustaa lomien pidentämistä ja ottaisi mieluummin käyttöön etäopetuksen. Ainakaan Helsingissä tai Turussa ei suunnitella joululoman pidentämistä.

Oppilaita tunnilla.
Koulujen joululomien pidentäminen saattaa tarkoittaa kesäloman lyhentymistä. Kuvituskuva. Kuva: Kalle Niskala / Yle
Annika Martikainen,
Hannele Muilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Opetusministeri Li Andersson ei pidä realistisena, että siirtymisestä etäopetukseen joululoman jälkeen annettaisiin valtakunnallinen suositus. Kunnilla on sen sijaan mahdollisuus siirtää lomien loppua 6 koulupäivällä, jos tautitilanne niin vaatii.

– Me emme valmistele ainakaan opetus- ja kulttuuriministeriössä vielä mitään valtakunnallisia suosituksia tähän liittyen, vaan nämä ovat kuntien toimivallassa. Minun tiedossani ei ole kuntia, jossa olisi tehty tällaisia ratkaisuja koronaan liittyen, Andersson sanoo.

Pääministeri Sanna Marin sanoi Pääministerin haastattelutunnilla, että yksi arvioitavana oleva asia on se, pitäisikö koululaisten joululomalta paluuta myöhentää vaikean koronatilanteen takia. Hallituksen on määrä päättää mahdollisista uusista koronatoimista tiistaina.

Andersson muistuttaa, että kunnilla on mahdollisuus siirtää lomia 6 koulupäivällä tarvittaessa. Samalla periaatteella lukuvuosi alkaa hieman eri aikaan eri paikkakunnilla ja oppilaitoksissa.

Joululomien pidentäminen vaikuttaisi kuntien työntekijöihin, oppilaiden ja oppilaiden perheiden loma-aikatauluihin.

– Henkilökohtaisesti pitäisin aika haastavana kuntien tässä aikataulussa enää tehdä tämän kaltaisia järjestelyjä – ottaen huomioon, että joululomat ovat alkamassa ensi viikolla, Andersson sanoo.

Li Andersson
Opetusministeri Li Andersson Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Opettajia edustava Opetusalan Ammattijärjestö (OAJ) vastustaa Marinin ehdotusta lomien pidentämisestä. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen mukaan vaikeassa koronatilanteessa olisi ennemminkin siirryttävä etäopetukseen.

– Olemme pitäneet tähän saakka koronapandemian aikana koulut ja oppilaitokset auki etäkoulun avulla. Muutaman päivän pidennys ei poista Suomesta koronaa. Nytkö etäkoulu ei ole enää vaihtoehto, Luukkainen sanoo tiedotteessa.

OAJ näkee myös kouluvuoden pidentämisen kesäkuulle ongelmallisena muun muassa valintakokeiden takia.

– Oppilaiden arviointeja ei voi siirtää opiskelijavalintojen vuoksi, vaan ne on tehtävä ajallaan toukokuussa, jotta mahdolliset pääsykokeet ja muut opiskelijavalinnat voidaan tehdä ajallaan. Tai muutoin koko homma kaatuu kuin korttipakka, Luukkainen sanoo.

Loman pidentäminen ei tarkoittaisi etäopetusta

Käytännössä joululoman pidentäminen olisi eri asia kuin etäopetukseen siirtyminen.

– Silloin ei olisi koulua ollenkaan. Silloin se tarkoittaisi vastaavasti sitä, että kesäloma lyhentyisi yhtä monella päivällä kuin joululomaa on pidennetty.

Kunnilla on tällä hetkellä mahdollisuus siirtyä myös etäopetukseen, jos tautilanne äityy niin pahaksi, että opetusta ei voida järjestää turvallisesti. Poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtyminen on mahdollista väliaikaisen lainsäädännön ansiosta.

Terveysviranomaisten mukaan joululoman pidentäminen parilla päivällä ei välttämättä hillitse merkittävästi epidemiaa, vaan se vaatisi pidempikestoisia rajoitustoimia.

Koulujen joululomien pidentämistä parilla viikolla ehdotti Helsingin pormestari Juhana Vartiainen aikaisemmin tällä viikolla. Rehtorien etujärjestö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tyrmäsivät ehdotuksen.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla koronatartunnat leviävät nyt alle 16-vuotiaissa, jotka tartuttavat muita perheenjäseniään.

Kouluissa palataan tiukempiin toimiin

Opetus- ja kulttuuriministeriö on yhdessä THL:n kanssa parhaillaan päivittämässä koulutuksen järjestäjille annettavia koronaohjeita.

– Tarkoituksena on palata tiukempiin ohjeistuksiin opetusryhmien erilläänpitämisestä, ei järjestetä yhteisiä tilaisuuksia, oppilaitoksissa ei siirretä henkilöstöä yhdestä yksiköstä toiseen, Andersson sanoo.

Anderssonin mukaan muita pohdinnassa olevia keinoja ovat pikatestien käyttäminen kouluissa sekä maskisuositusten laajentaminen nuorempiin oppilaisiin, josta on hyviä kokemuksia kunnissa.

Helsingissä halutaan koulujen pysyvän auki

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Satu Järvenkallas sanoo, ettei Helsingissä ole suunnitelmia myöhentää koululaisten joululomalta paluuta. Koulujen tilannetta käydään viikottain läpi epidemiologien kanssa.

– Koulujen sulkemisia tai lomien pidentämisiä ei ole ollut keskustelun alla. Meillä on ohjeet terveysturvalliseen kouluun ja maskiasiaa on suunniteltu.

Järvenkallas toivoo, että koulut pidetään auki viimeiseen asti ja lomien jatkaminen olisi vasta viimeinen vaihtoehto pakon edessä. Hänen mukaansa tilannetta seurataan ja vaihtoehtoja mietitään.

– Itse pidän tärkeänä lasten oikeutta kouluun. Kouluissa on ohjattua toimintaa ja terveysturvallisuusohjeet, joita päivitetään koko ajan, se on sillä tavalla järjestäytynyt paikka olla.

Turussa ei uskota loman jatkamisen päivillä tuovan helpotusta

Myöskään Turussa ei ole kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalosen mukaan suunniteltu lomien pidentämistä.

– Seurataan tilannetta ja arvioidaan sitten paikallisesti, maakunnallisesti ja valtakunnallisesti, miten toimitaan. Kaikki on mahdollista, mutta asia ei vielä ole ajankohtainen.

Uusia päätöksiä voidaan tehdä kesken koululaisten loman. Koulujenkin rajoituksiin vaikuttaa sairaaloiden tilanne.

– Jos meidän keskussairaala ilmoittaa, että nyt on täysi kapasiteetti käytössä ja jotain pikaisia ratkaisuja täytyy tehdä, niin siinä arvioidaan erilaisia keinoja ja näistä tämä joululoman jatkaminen saattaa olla yksi vaihtoehto.

Jalonen arvioi, ettei loman jatkamisella muutamilla päivillä olisi kokonaisuuden kannalta suurta merkitystä.

– Jos epidemia jatkuu vaikkapa kaksi kuukautta niin ei varmasti siihen voida mennä, että joululomaa pidettäisiin niin kauan. Se on todellisuudessa poissuljettu vaihtoehto.

Joululoman pidentäminen tarkoittaisi koulun jatkamista kesälomalla, jotta päivät saadaan korvattua.

Sekä Järvenkallas että Jalonen toteavat terveydenhuollon ammattilaisten arvioihin perustuen, että koulujen merkitys tartunnoissa on ollut pieni.

Keskustele aiheesta klo 23 asti.

Suosittelemme