Hyppää sisältöön

Onko koko olympiakiekko menossa pilalle? Jukka Jalonen Yle Urheilulle: "Ei voi kuvitella, että Euroopassa pelaavat lähtevät kirkumalla kisoihin"

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue voitti Moskovan EHT-turnauksessa kaikki pelinsä. Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen ja Yle urheilun asiantuntija Topi Nättinen jakoivat kehut onnistujille. Olympiaturnauksen kohtalo huolettaa.

Jukka Jalonen valmentaja-aitiossa.
Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen piti näkemästään EHT-turnauksessa. Kuva: Mikhail Japaridze/TASS/All Over
Joel Holma,
Sakari Lund
Avaa Yle-sovelluksessa

Viime aikoina NHL:ssä tehdyt otteluiden siirrot ovat luoneet synkkiä pilviä olympiakiekon ylle. Maailman parhaiden pelaajien kohtaaminen samassa turnauksessa näyttää juuri nyt todella haastavalta koronapandemian takia.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen ei ota turhaa stressiä NHL-pelaajien mahdollisesta vetäytymisestä olympiakisoista.

– Jos NHL-pelaajat eivät tule, niin eivät tule. Hienoa olisi, jos tulisivat. Ei kannata murehtia asioista, joihin ei pysty itse vaikuttamaan. Sitten joukkue tulee Euroopasta, jos turnaus ylipäätään pelataan, Jalonen huomauttaa.

Jalosen mielestä ei siis voi olettaa, että vain NHL-pelaajien osallistuminen olisi vaakalaudalla. Jalosen mukaan mahdolliset pitkät karanteenit Kiinassa eivät houkuttele Euroopassa pelaavia pelaajia.

– Jos karanteeneja tulee ja pelaaja tai johtoryhmän jäsen joutuu jäämään pitkäksi aikaa Kiinaan, niin se on ihan sama tilanne. Tämä ei ole simppeli setti. Ei voi kuvitella, että Euroopassa pelaavat lähtevät kirkumalla kisoihin, jos asiat eivät selkiydy, Jalonen sanoo.

Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättinen on lähes varma siitä, että Pohjois-Amerikasta ei nähdä pelaajia olympialaisissa.

– Todella huonolta näyttää. Lähes sata NHL-pelaajaa on nyt koronaprotokollan alaisena. Karanteenit, mihin mahdollisesti joutuu kesken olympiakisojen tai kisojen jälkeen, eivät houkuttele NHL-pelaajia. Veikkaan, että NHL-pelaajia ei nähdä, Nättinen sanoo.

Lue lisää:

Kommentti: NHL-pelaajia ei nähdä olympialaisissa – yksi esimerkki kuvastaa, miten mahdoton yhtälö on

Jos kisat pelataan, Leijonat taistelee mitaleista

Leijonajuna kohti helmikuun Pekingin talviolympialaisia puksuttaa kaikesta huolimatta aikataulussa ja oikeilla raiteilla.

Suomi voitti sunnuntaina päättyneessä Moskovan EHT-turnauksessa kaikki pelinsä. Sunnuntaina Leijonat kaatoi jatkoajalla Venäjän 3–2. Leijonat saalisti syksyn kuudessa EHT-ottelussa viisi voittoa kahdella eri ryhmällä.

Jukka Jalonen piti viikonloppuna näkemästään helmikuun olympiakiekkoa ajatellen.

– Minulla on luottavainen olo. Meillä on ollut kyky voittaa tiukkoja otteluita. Olen tyytyväinen, missä menemme eurooppalaisissa sarjoissa pelaavien pelaajien kanssa. Hyvistä pelaajista on valinnanvaraa, jos olympiaturnaukseen lähdetään Euroopan sarjoissa pelaavilla pelaajilla. Meillä on hyvä tilanne kovimpiin kilpailijoihin nähden, siitä ei ole kahta sanaa.

Jalonen ei halua nostaa mitään yksittäistä pelialuetta kehityskohteeksi seuraaville kuukausille. Leijonat nähdään seuraavan kerran jäällä 10. helmikuuta Slovakiaa vastaan olympialaisissa.

– Meillä on nyt kokonaisvaltainen pelaaminen hallussa, Jalonen summaa.

Sakari Manninen i landslagströjan.
Sakari Manninen antoi hyvät näytöt olympialaisia varten Moskovassa. Kuva: Toni Hekkala / All Over Press

Topi Nättinen piti myös Suomen peli-ilmeestä Moskovassa.

– Erittäin vakuuttavaa pelaamista joukkuetasolla. Sen näkee, että olympialaiset on lähellä ja ykköskaverit mukana Leijonissa.

Suurimman vaikutuksen Nättiseen teki KHL-joukkue Ufassa pelaava leijonaketju: Markus Granlund, Sakari Manninen ja Teemu Hartikainen. Manninen teki Moskovan EHT-turnauksessa kolmessa ottelussa kolme maalia. Granlund iski tehot 1+1 ja Hartikainen 0+1.

– He varmistivat minun papereissa olympiapaikan, jos pelaajia ei tule NHL:stä.

Nättiseen on tehnyt vaikutuksen suomalaisten KHL-pelaajien taso ja joukkueen laadukas puolustus.

Niko Ojamäki kuvattuna jäällä Leijonien EHT-turnauksessa toukokuussa 2021.
Niko Ojamäki johtaa tällä hetkellä KHL:n maalipörssiä 26. maalilla. Kuva: CTK/All Over Press

Nättinen näkee positiivisen ongelman puolustuksessa.

– Meillä 5–6 rightin huippupuolustajaa, joista joku saattaa tipahtaa pois joukkueesta. Siellä on ylitunkua. Ville Pokka, Oliwer Kaski, Valtteri Kemilänen, Juuso Hietanen, Vili Saarijärvi ja Julius Honka, Nättinen luettelee.

– Kun Jukka Jalonen kasaa joukkueen, niin Suomi taistelee mitaleista, Nättinen sanoo.

Jalonen ei halua nostaa esille ketään pelaajaa tai pelaajia EHT-turnauksista. Jalonen haluaa puhua vain joukkueesta.

– Jokainen voi päätellä itse, mitä kentällä tapahtuu. Me teemme valintapäätökset rauhassa.

Jalonen jakaa kehut joukkueen ykkösvitjalle, kun asia otetaan puheeksi. Etenkin keskushyökkääjä Manninen hoiti hommansa tyylikkäästi.

– He ovat erilaisia pelaajia, taitavia ja älykkäitä kavereita. Tämä oli heiltä hyvä turnaus. Keskushyökkääjän rooli on aina vastuullisin ja kovin rooli. Manninen oli todella hyvä muutaman muun pelaajan ohella, Jalonen summaa.

Lue myös:

Jukka Jalonen ei säästellyt sanojaan Venäjän kyseenalaisesta maalista – kertoo nyt, mitä jäällä tapahtui: "Tuomarit tiesivät tekevänsä virheen"

Jere Karjalainen oli Leijonien syömähammas Kanadan kaadossa – Jalonen kehui maajoukkueeseen palannutta Komarovia

Suosittelemme sinulle