Hyppää sisältöön

Vasemmistolainen Boric nousemassa Chilen uudeksi presidentiksi – oikeistolainen Kast myönsi tappionsa vaalien toisella kierroksella

Viralliset tulokset ovat vahvistaneet Boricin vaalivoiton. Presidentinvaalien toisesta kierroksesta povattiin etukäteen tasaista taistoa.

Gabriel Boric vaalikampanjatilaisuudessaan Santiegossa 16. joulukuuta.
Arkistokuva. Gabriel Boric kuvattuna kampanjatilaisuudessaan Santiegossa 16. joulukuuta. Kuva: Martin Bernetti / AFP
Kai Jääskeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Chilen uudeksi presidentiksi on valittu vasemmistolainen, entinen opiskelijajohtaja Gabriel Boric. Laitaoikeistolainen Jose Antonio Kast myönsi tappionsa presidentinvaalien toisella kierroksella ennen virallisen vaalituloksen vahvistumista.

55-vuotias Kast kertoi Twitterissä puhuneensa Boricin kanssa ja onnitelleensa häntä vaalimenestyksestä.

Boricilla on lähes 56 prosentin kannatus, kun äänistä on laskettu yli 99 prosenttia. Kastin kannatus on noin 44 prosenttia. Viralliset tulokset ovat näin ollen vahvistaneet Boricin vaalivoiton.

Vaalihuoneistot sulkeutuivat sunnuntaina puoliltaöin Suomen aikaa.

Chileläiset aloittivat Boricin vaalivoiton juhlinnan pääkaupunki Santiagon kaduilla silloin, kun Kast ilmoitti tappiostaan.

Presidentinvaalien toisesta kierroksesta povattiin etukäteen tasaista taistoa. Marraskuussa ensimmäisellä kierroksella laitaoikeistolainen Kast sai lähes 28 prosenttia ja Boric lähes 26 prosenttia äänistä.

Gallupeissa Boricilla oli niukka etumatka viimeisten viikkojen aikana.

Molemmat ehdokkaat ovat puolueista, jotka eivät ole koskaan istuneet Chilen hallituksessa.

Voittopuheessaan Boric sanoi, että hänen hallituksensa laajentaa chileläisten sosiaalisia perusoikeuksia, mutta taloudellisesti vastuuntuntoisesti.

Chilessä järjestetään kansanäänestys uudesta perustuslaista ensi vuonna

Chile on käymässä läpi syvällistä muutosta sen jälkeen, kun maassa äänestettiin perustuslain uudistamisesta viime vuonna. Maan vanha perustuslaki oli hyväksytty maata vuosina 1973-1990 hallinneen diktaattorin Augusto Pinochetin valtakaudella.

Perustuslaista on tarkoitus järjestää kansanäänestys vuonna 2022, jolloin uusi presidentti on jo astunut valtaan. Kast on kertonut vastustavansa uutta perustuslakia, kun taas Boric on kertonut kannattavansa sitä.

Ehdokkaista Kast on ilmaissut ihailevansa Pinochetia ja kannattaa muutenkin konservatiivisia arvoja.

Boric puolestaan on kertonut haluavansa uudistaa Chilen uusliberaalia talousjärjestelmää sosiaalidemokraattisempaan suuntaan.

Suosittelemme sinulle