Hyppää sisältöön
Lumivallien takana on punatiilinen rakennus.
Kuva: Anne-Maria Niskanen / Yle
Kanta-Häme

Uusimmat koronauutiset Kanta-Hämeestä: Maakunta on edelleen koronaepidemian leviämisalue I Maski- ja etätyösuositukset voimassa 30.4. asti

Seurasimme Kanta-Hämeen koronatilannetta tässä artikkelissa.

Tekijät
Lauri RautavuoriAnne-Maria NiskanenPetri LassheikkiRiitta TapiomäkiVille TiirikainenTiina KokkoMaarit Piri-Lahti

Tässä tärkeimmät voimassa olevat, arkeesi vaikuttavat rajoitukset Kanta-Hämeessä.

  • Kasvomaskit: Vahva maskisuositus on voimassa yli 12-vuotiaille muiden parissa liikuttaessa sisätiloissa. Koulut voivat harkita maskien käyttöä paikallisen tilanteen mukaisesti. Suositus on voimassa huhtikuun loppuun.
  • Etätyö: suositus mahdollistaa etätyötä soveltuvilla aloilla. Voimassa huhtikuun loppuun.
  • Tilaisuuksien järjestäjiä velvoitetaan huomioimaan voimassa olevan tartuntatautilain 58c -pykälän edellytysten täyttyminen: 1) Asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen. 2) Asiakkaille ja osallistujille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä koskevat toimintaohjeet. 3) Tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan sen lisäksi, mitä muualla kyseisen toiminnan osalta puhdistamisesta säädetään.

Tilojen hallinnasta vastaavan toimijan tulee lisäksi järjestää asiakkaiden ja osallistujien oleskelu sillä tavoin väljästi, kuin se kyseisen toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen on mahdollista ja sijoittaa mahdolliset asiakaspaikat riittävän etäälle toisistaan.

Kanta-Häme on koronaviruksen leviämisvaiheessa.

  • 78,1 % kaikista kantahämäläisistä on saanut kaksi koronarokotetta. Kolme rokottetta on saanut 52,5 %. (Päivitetty 17.3.2022)
  • Kanta-Hämeessä on menehtynyt 113 ihmistä koronavirukseen. (Päivitetty 21.4.2022)
  • Tartuntoja on todettu 19 893. (Päivitetty 31.3.2022)
  • Keskussairaalassa on hoidossa 9 koronapotilasta, tehohoidossa on yksi koronapotilas. Keskussairaalan potilaista 4 on kuitenkin ensisijaisesti muusta syystä hoidossa kuin koronan vuoksi. Maakunnan perusterveydenhuollon vuodeosastoilla on hoidossa 11 koronapotilasta. (Päivitetty 21.4.2022)
  • Uusimmat tiedot koronaviruksesta Suomesta ja maailmalta löydät täältä.
  • Vanhat Kanta-Hämeen koronauutiset löydät täältä.

Artikkelin päivitys loppuu

Tätä artikkelia ei enää päivitetä.

Seuraamme Kanta-Hämeen koronatilannetta jatkossa radiossa, televisiossa ja verkossa yksittäisten uutisten kautta.

Anne-Maria Niskanen

Kasvomaskia voi käyttää oman harkinnan mukaan

Yli 12 vuotiaita koskeva yleinen maskisuositus poistui tiistaina 19.4. Riihimäellä. Maskisuositus poistuu Riihimäen kouluista, päiväkodeista ja oppilaitoksista.

Kasvomaskia voi oman harkinnan mukaan käyttää edelleen esimerkiksi sellaisissa sisätiloissa, joissa on vaikea välttää lähikontakteja.

THL:n yleinen kasvomaskisuositus kansalaisille poistui jo viime viikon torstaina 14. huhtikuuta.

Koronarokotukset ovat ylivoimaisesti tehokkain keino suojautua koronalta. Vaikka rokotukset eivät kokonaan estä tartunnan saamista, ne suojaavat erittäin hyvin vakavalta tautimuodolta.

Petri Lassheikki

Tartuntamäärät yhä korkealla

Kanta-Hämeessä todettiin viime viikolla yli 700 koronatartuntaa. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin mukaan kohdennetun testauksen vuoksi todellinen tapausmäärä on todennäköisesti moninkertainen. Myöskään Hämeenlinnan jätevesien viruspitoisuuksissa ei vielä ole havaittu laskua. Erikoissairaanhoitoon johtavien tartuntojen määrä näyttää laskeneen. Sairaanhoitopiiri kertoo, että tehohoitoon johtaneita infektioita kantahämäläisillä ei ole todettu yli kuukauteen. Covidin vuoksi sairaalahoitoon joutuu tällä hetkellä lähes pelkästään iäkkäitä tai monisairaita potilaita.  Keskussairaalassa on hoidossa kahdeksan koronapotilasta, joista tehohoidossa ei ole yhtään. Keskussairaalan potilaista kuusi on kuitenkin ensisijaisesti muusta syystä hoidossa kuin koronan vuoksi. Maakunnan perusterveydenhuollon vuodeosastoilla on hoidossa 13 koronapotilasta. Vakavan tautimuodon riskin vähentämiseksi neljättä rokoteannosta suositellaan voimakkaasti immuunipuutteisille sekä hoivakodeissa asuville ja 80 vuotta täyttäneille, kun kolmannesta annoksesta on kulunut kolme kuukautta. Muilla väestöryhmillä kolmen rokoteannoksen suoja vakavalle taudille arvioidaan toistaiseksi hyväksi.

Anne-Maria Niskanen

Tervakoskella kaksi koronarokotuspäivää

Janakkalan kunta tiedottaa, että Turengin terveysaseman lisäksi koronarokotuksia annetaan Tervakosken terveysasemalla ( Kivimiehentie 2). Rokotuspäivät ovat torstaina 28.4. ja 12.5.

Ajan 4. koronarokotukseen voivat varata joko voimakkaasti immuunipuutteiset tai yli 80-vuotiaat.

Neljännen rokoteannoksen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3 kuukautta. Rokotuspäivinä jaetaan edelleen myös 1., 2. ja 3. rokoteannoksia.

Ajanvaraus rokotukseen voi varata sähköisen ajanvarauksen kautta tai soittamalla ajanvarauspuhelimeen 03 680 1451. Numero palvelee tiistaisin klo 8-13. ja siinä on takaisinsoitto.

Numeroon ei tarvitse siis soittaa uudestaan, jos se ei heti vastaa. Jos kysyntää on, niin rokotuspäiviä lisätään Tervakoskelle.

Anne-Maria Niskanen

Riihimäellä annetaan koronarokotuksia Matkakeskuksella

4. koronarokoteannosta suositellaan immuunipuutteisille, 80 vuotta täyttäneille ja iäkkäiden palveluasunnossa asuville. 4. rokoteannos voidaan antaa 3 kuukauden kuluttua edellisestä annoksesta.

Sen sijaan koronataudin sairastanut ja kolme rokoteannosta saanut ei tarvitse neljättä rokoteannosta.

Riihimäellä annetaan koronarokotuksia Matkakeskuksella ilman ajanvarausta:

perjantaina 8.4. kello 9–14.30

torstaina 14.4. kello 9–14.30

keskiviikkona 20.4. kello 11–18

perjantai 22.4. kello 9–14.30

maanantaina 25.4. kello 9–15

tiistaina 26.4. kello 9–15

keskiviikkona 27.4. kello 11–18

torstaina 28.4. kello 9–15

perjantaina 29.4. kello 9–14.30.

Anne-Maria Niskanen

Sairaalakuormitus on pysynyt viime viikon lukemissa

Kanta-Hämeessä on todettu 1749 uutta koronatartuntaa. Kahden viikon (viikkojen 12–13) ilmaantuvuusluku on 1 026 tartuntaa 100 000 asukasta kohden.

Ilmaantuvuusluku on laskenut viime viikosta, mutta sairaalassa olevien potilaiden määrä on pysynyt lähes samana.

Tällä hetkellä Kanta-Hämeen keskussairaalassa on hoidossa 8 koronapotilasta, joista 3 on kuitenkin ensisijaisesti hoidossa muusta syystä kuin koronan vuoksi. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Maakunnan terveyskeskusten vuodeosastoilla on hoidossa 15 koronapotilasta.

Kanta-Hämeessä koronaan liittyviä kuolemia on viikon aikana kirjattu 8 ja koko epidemian aikana 103.

Anne-Maria Niskanen

Koronaoirearvio on ehdoton ykkönen käyttömäärissä

Omaolo-palvelua käytettiin viime vuonna ahkerasti Kanta-Hämeessä.

Netin Omaolo-palvelun oire- ja palveluarvioita sekä terveystarkastusta täytettiin viime vuonna yhteensä yli 110 000 kertaa.

Koronaoirearvio oli ehdoton ykkönen käyttömäärissä, sillä koronavirustaudin oirearviota käytettiin Kanta-Hämeessä noin 100 000 kertaa.

Noin 17 prosenttia koronaoirearvion tehneistä ohjattiin hoitoon vuorokauden kuluessa.

Anne-Maria Niskanen

Turengin Tapailakodissa ja Kotipellossa vierailukiellot

Turengin Tapailakodin vanhainkodissa Lyhde-osastolla on todettu koronavirustartunta, kerrotaan Janakkalan kunnasta.

Lyhde-osastolla on vierailukielto 11.4.22 saakka eikä uusia asiakkaita oteta yksikköön. Tilanne osastolla on rauhallinen.

Myös Kotipellon asumispalveluyksikössä Turengissa on todettu koronatartunta. Demen-kotialueella on vierailukielto 14.4.22 saakka.

Suosittelemme sinulle