Hyppää sisältöön

Huuhkajat-kapteeni Tim Sparv lopettaa mittavan pelaajauransa: "Nyt on aika aloittaa uusi luku elämässäni"

Tim Sparv koki mittavan pelaajauransa viimeisenä vuonna muun muassa Suomen miesten A-maajoukkueen ensimmäiset EM-kisat ja uransa ensimmäisen Suomen mestaruuden.

Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen kapteeni Tim Sparv lopettaa pelaajauransa. 84 maaottelua Huuhkajissa pelannut Sparv, 34, kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

– Aikani ammattilaisjalkapalloilijana on nyt ohi. Olen ottanut kropastani irti kaiken, minkä voin ja mennyt niin pitkälle kuin mahdollista. Nyt on aika aloittaa uusi luku elämässäni, Sparv kertoi.

Sparv lähti kotipaikkakunnaltaan Oravaisista maailmalle jo vuonna 2003 saatuaan paikan englantilaisseura Southamptonin junioriakatemiasta.

Keskikenttätaituri nousi myöhemmin Southamptonin edustusjoukkueeseen ja pelasi pitkän uran muun muassa Ruotsin Halmstadsissa, Hollannin Groningenissa, Saksan Greuther Fürthissa ja Tanskan mestarijoukkueessa Midtjyllandissa, jossa hän viihtyi kuusi kautta.

Vuonna 2020 Sparv siirtyi Kreikan liigan AEL Larissaan. Kesällä 2021 hän palasi Suomeen ja edusti Suomea EM-kisoissa Tanskassa ja Venäjällä. Syksyllä hän juhli Veikkausliigan mestaruutta HJK:n riveissä.

Sparv kärsi viimeisellä ammattilaiskaudellaan jalkavaivoista, jotka osaltaan vauhdittivat lopettamispäätöstä syksyn aikana.

Tim Sparv voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa syksyllä HJK:n riveissä.
Sparv voitti viimeisellä kaudellaan Suomen mestaruuden HJK:n riveissä. Kuva: Tomi Hänninen

Sparv on johdattanut sekä Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen että A-maajoukkueen EM-kisoihin ensimmäistä kertaa historiassa. Hän kipparoi alle 21-vuotiaiden maajoukkuetta vuoden 2009 EM-kisoissa ja nousi samana vuonna myös A-maajoukkueeseen. Sparv toimi kapteenina myös silloin, kun Huuhkajat saavutti historiallisen EM-kisapaikan marraskuussa 2019.

Sparv on tullut tunnetuksi myös saavutuksistaan kentän ulkopuolella. Hän on muun muassa puhunut ihmisoikeuksien ja tasa-arvon puolesta.

– Toivon, että minut muistetaan lojaalina, kannustavana ja epäitsekkäänä pelaajana sekä ihmisenä, Sparv totesi puheessaan.

Sparvin tulevaisuuden työsuunnitelmat olivat vielä osittain auki.

– Aluksi aion hengittää vähän ja miettiä, mitä haluaisin tehdä. Yllättyisin, jos se ei liittyisi valmentamiseen millään tavalla. Valmentaminen kiinnostaa. Nuorten kanssa työskenteleminen on ehkä uusi intohimoni, Sparv kertoi.

Lue myös:

Kommentti: Tim Sparv oli hidas ja kankea, mutta täysin poikkeuksellinen johtaja – tyylikkyys ja karisma toivat Huuhkajille valtavasti uusia faneja

"Juoksen alasti torilla, jos pääsemme EM-kisoihin" – Huuhkaja-kapteeni Tim Sparv ymmärsi rajallisuutensa ja kurkottaa nyt kohti suurta unelmaa likaa kasvoissa

Tim Sparv vetoaa jalkapallomaailmaan tekstillä Qatarin tilanteesta: "Saatan kohta pelata stadioneilla, jotka ovat maksaneet työntekijöille heidän henkensä"

Turvapaikanhakijoiden kanssa kasvanut Tim Sparv haluaa muuttaa maailmaa – isä ja rehtori kertovat, miksi Huuhkajien kapteeni puhuu asioista, joista moni vaikenee

Huuhkajien kapteeni Tim Sparv halusi kokea jotain uutta – nyt hän elää kreikkalaista jalkapalloarkea, joka hämmästyttää joka päivä: "En uskalla mennä yksityiskohtiin"

Kapteeni Sparv sai olla ensimmäinen, joka johdatti joukkonsa arvokisoihin: "Se tuntuu aivan loistavalta"

Suosittelemme