Hyppää sisältöön

"Taistelija viimeiseen saakka" – Tim Sparv oli suuri johtaja niin pelikentällä kuin sen ulkopuolella

Jalkapallouransa päättänyt Tim Sparv johdatti Huuhkajat kapteenina historiallisiin EM-kisoihin ja on tullut tunnetuksi vahvoista kannanotoistaan pelikenttien ulkopuolisistakin asioista.

Tim Sparv kuvassa
Tim Sparv kertoi peliuransa päättymisestä Palloliiton järjestämässä tiedotustilaisuudessa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Hinni Hirvonen,
Matti Lehtisaari
Avaa Yle-sovelluksessa

Johtajuus on sana, joka kiteyttää parhaiten jalkapallokentät taakseen jättäneen 34-vuotiaan Tim Sparvin. Sparv ei ollut kentällä pelaajista nopein, mutta kompensoi puutteitaan loistavalla peliälyllään ja tinkimättömällä asenteellaan.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva kuvailee Sparvia ihanteelliseksi esikuvaksi urheilijanuorille.

– Tim Sparv oli herrasmies kentällä ja sen ulkopuolella, mahtava persoona. Olen todella kiitollinen siitä, että olen saanut tehdä hänen kanssaan yhteistyötä, Kanerva sanoi Suomen Palloliiton tiedotustilaisuudessa.

Kanervan mukaan Sparv jättää ison jäljen suomalaisen jalkapallon historiaan.

– Hän on näyttänyt esimerkkiä, miten otetaan muut huomioon kentällä ja kentän ulkopuolella. Taistelija viimeiseen saakka, Timillä on aina ollut voittamisen nälkää, Kanerva luonnehti.

Tim Sparv  26.6 huuhkajien kotiinpalu infotilaisuudessa
Tim Sparv on näyttänyt esimerkkiä monellakin tavalla. Kuva: Seppo Ahava / Yle

Sparvilla on riittänyt vahvoja mielipiteitä muistakin asioista kuin vain jalkapallosta. Kanerva toivoo, että suomalainen jalkapalloyhteisö pystyy hyödyntämään Sparvin tietotaitoa.

– Ehkä valmentajan polku lähtee hänen kohdallaan pian käyntiin. En tiedä, mitkä Timin tavoitteet ovat, Kanerva mietti.

Kanerva ymmärsi, että nyt oli Sparville oikea hetki hyvästellä pelikentät.

– Ymmärrän hänen tilanteensa. Polven kanssa on ollut ongelmia, vaikka tietysti olisin toivonut, että hänet olisi vielä nähty pelikentillä. Mutta Timiä odottavat nyt uudet haasteet, Kanerva totesi.

"Viisas johtajatyyppi"

Sparv on tullut tunnetuksi vahvoista kannanotoistaan ihmisoikeuksien puolesta. Hän sai marraskuussa kansainvälisen ammattilaispelaajien kattojärjestön Fifpron Pelaajan ääni -palkinnon.

Fifpro kertoi perusteluissaan, että Sparv on käyttänyt vaikutusvaltaansa muun muassa tuodakseen esiin siirtotyöläisten sorron Qatarissa. Sparv vetosi koko jalkapallomaailmaan tekstillään Qatarin surkeasta ihmisoikeustilanteesta.

– Sparv on ottanut rohkeasti ja viisaasti kantaa kentän ulkopuolisiin asioihin. Viisas johtajatyyppi niin kentällä kuin kentän ulkopuolella, Yle Urheilun asiantuntija Markus Halsti kuvaili.

– Tim on äärimmäisen fiksu ja ajattelee aina, mitä hän sanoo ja miten käyttäytyy. Hän on aina halunnut toimia esikuvana niin jalkapalloilijana kuin myös ihmisenä, Halsti jatkoi.

Sparv korvasi peliälyllään mahdolliset puutteensa pelikentällä.

– Hän ei ollut jaloistaan nopein, mutta varmasti monesti nopein päästään. Sparv oli nopean peliälynsä ansiosta melkein aina oikealla paikalla. Hän oli kentällä aina auttamassa, jos joku joutui pulaan, siihen pystyi aina luottamaan, Halsti sanoi.

Tim Sparv, Paulus Arajuuri ja Lukas Hradecky juhlivat EM-kisapaikkaa Töölössä 15.11.2019.
Tim Sparv, Paulus Arajuuri ja Lukas Hradecky riemuitsivat Suomen raivattua tiensä EM-kisoihin. Kuva: Tomi Hänninen

Sparvin peliura huipentui upeasti viime kesänä, kun Suomen miesten maajoukkue pelasi ensimmäistä kertaa EM-lopputurnauksessa.

– Sparv oli se kapteeni, joka johdatti Huuhkajat historiallisiin EM-kisoihin. Uskon, että muutkin kuin minä nauttivat pelaamisesta Timin kanssa, Sparvin kanssa pitkään yhdessä maajoukkueessa pelannut Halsti sanoi.

Loukkaantumiset vaivasivat Sparvia erityisesti hänen uransa loppuvaiheissa. Päätös lopettaa ei ollut lopulta järin suuri yllätys.

– Hän osasi viisaana miehenä tehdä sen ratkaisun, että nyt on aika suunnata muille urille ja jättää jalkapallo historiaan. Hän teki mielestäni oikean ratkaisun, koska hän ei ole pystynyt enää antamaan sataa prosenttia kentällä, Halsti totesi.

Halsti ei lähtenyt arvailemaan, mitä Sparv aikoo tehdä tulevaisuudessa.

– Uskon, että hän ottaa seuraavat pari kuukautta ihan rennosti ja viettää aikaansa perheen kanssa. Hän miettii varmasti tarkasti sitä, mihin hän lähtee mukaan. Jäädään seuraamaan, mihin Tim Sparvin tie vie, Halsti mietiskeli.

Lue myös:

Huuhkajat-kapteeni Tim Sparv lopettaa mittavan pelaajauransa: "Nyt on aika aloittaa uusi luku elämässäni"

Kommentti: Tim Sparv oli hidas ja kankea, mutta täysin poikkeuksellinen johtaja – tyylikkyys ja karisma toivat Huuhkajille valtavasti uusia faneja

Yli vuosikymmen sitten alkanut taival Markku Kanervan kanssa huipentui historiallisesti – näin Tim Sparvin komean uran vaiheet etenivät

Suosittelemme sinulle