Hyppää sisältöön

Rooma pyysi asukkaita jättämään joululahjat paketoimatta – jätevuoriin turtuneet kaupunkilaiset suuttuivat

Arkea maailmalta: Uusi pormestari halusi siivota Rooman parissa kuukaudessa. Kukaan ei yllättynyt, kun se ei onnistunutkaan, kirjoittaa Ylen Italian-toimittaja Jenna Vehviläinen.

Jenna Vehviläinen. Kuva: Laura Hyyti / Yle, kuvankäsittely Harri Vähäkangas / Yle

ROOMA Astun ulos asuinkerrostaloni ovesta ja kävelen roskapussit kädessä kadunkulmaan, jossa sijaitsee kaupungin lähin jätteenkeräyspaikka.

Kaikki jätelaatikot ovat täynnä. Roskapusseja lojuu sikin sokin kadulla ja laatikoiden päällä. Epämääräisissä kasoissa on sekaisin ruuantähteitä, hajonneita pahvilaatikoita ja lytättyjä muovipulloja.

Yritän löytää jätevuoresta paikan, johon saisin omat roskani tungettua. Taiteilen laatikoiden välissä niin, etten likaisi vaatteitani. Lopulta löydän kohdan, jonne saan pussini heilautettua.

Nyrpistän nenääni. Kadulla esitykseni nähneet ihmiset nyökyttelevät myötätuntoisina.

Me Roomassa asuvat olemme niin tottuneita jätekriisiin ja kaupunginhallinnon hampaattomuuteen, ettemme jaksa sitä enää päivitellä.

Siksi roomalaiset ovat lähinnä ärsyyntyneet uuden pormestarin korkealentoisista suunnitelmista (siirryt toiseen palveluun). Roberto Gualtieri lupasi taikoa kaupungin kadut kuntoon kahdessa kuukaudessa, kun hänet valittiin kaupunginjohtajaksi lokakuussa.

Hän antoi Rooman suursiivoukseen 40 miljoonaa euroa ja irrotti sitä varten tuhat jätehuollon työntekijää.

Se tuntui roomalaisista naurettavalta. He ovat odottaneet ratkaisua asiaan vuosikausia: osoittaneet mieltään, kampanjoineet, elätelleet toivoa ja julkaisseet sosiaalisen median täyteen kuvia yli laitojensa pursuavista roskalaatikoista.

Kaupungin jätehuoltoyhtiö on ollut roomalaisten ronskin huumorin ja parjauksen kohteena. Mikään ei ole kuitenkaan muuttunut – ellei pahempaan.

Sitten tulee uusi kaupunginjohtaja ja sanoo, että kriisin voikin ratkaista käden käänteessä.

Aiemmat kaupunginjohtajat ovat selittäneet Rooman rappiotilaa milloin mitenkin. Sen taustalla on ainakin huonoa hallintoa, konkurssikypsiä yhtiöitä, korruptiota ja jopa järjestäytynyttä rikollisuutta.

Pari viikkoa sitten uuden kaupunginhallinnon jätekomissaari neuvoi (siirryt toiseen palveluun) roomalaisia jättämään joululahjat tänä vuonna paketoimatta, jotta jätettä tulisi vähemmän.

Tämä närkästytti kansalaisia ja oppositiopoliitikkoja.

– Absurdin triviaalia. Ihan kuin tämän kaupungin rappiotila olisi kiinni lahjapaperista, tiivisti roomalainen ystäväni.

Ketään roomalaista ei yllätä, että pormestarin siivoushankeon epäonnistumassa. Oman kaupunginosani Pigneton roskalaatikot ovat yhtä täynnä kuin "suursiivouksen" alettua kaksi kuukautta sitten. Moni valittaa, että roskia on jopa enemmän kuin aiemmin.

Myös uusi pormestari Gualtieri myönsi lopulta viime viikolla, että Rooman jätekriisin ratkaisemiseen menee vuosia.

Hänen kunniakseen on sanottava, että hän on saanut aikaan joitakin parannuksia elinympäristöön.

Tuhoeläimet ovat tappaneet viime vuosina roomalaisille rakkaita pinjamäntyjä. Myös omalla kotikadullani puut ovat yksi toisensa jälkeen nuupahtaneet.

Pari viikkoa sitten katuni suljettiin, kuolleet puut kaadettiin ja tilalle istutettiin uudet taimet. Hämmästyttävän tehokasta, päivittelivät naapurini.

Elättelen siis toivonkipinää siitä, etten pian joutuisi roskia viedessäni enää astumaan banaaninkuoreen tai törmäämään rottaan.

Lue myös:

Tuhannet marssivat Roomassa – pormestari sai paljon kritiikkiä

Roomaa varjostavat pinjapuut ovat vaarassa kuolla – "Jos menetämme ne, täällä tulee kuuma kuin helvetissä", suree puunhoitaja

Suosittelemme sinulle