Hyppää sisältöön

Nokian 180 miljoonan euron kampuksella ei ole vielä suomenkielistä nimeä – Oulu Home of Radio voi saada naapuriinsa uuden testausympäristön

Kaikille Nokian Oulussa työskenteleville 2 600 työntekijälle tulee työtilat Nokian Oulun uudelle pääkampukselle Linnanmaa–Ritaharju-alueelle.

Nokian Oulun päärakennus Ruskossa
Oulun yliopiston viereen rakennettava Nokian uusi Oulun pääkampus korvaa yhtiön Ruskon kampuksen lähes kokonaan. Sinne jää lähinnä laboratorio- ja testaustoimintaa. Kuva on maaliskuulta 2021. Kuva: Hanna Juopperi / Yle
Timo Sipola

Nokia aloittaa uusien toimitilojen rakentamisen Oulun Linnanmaalle ensi kesänä.

Uudelle pääkampukselle siirtyy valtaosa Nokian Oulun tuotekehitysosastosta ja sen toimintaa tukeva Nokian Oulun tehdas. Nykyisiin tiloihin Ruskoon jää testaus- ja laboratoriotiloja.

Rakennusurakoitsija valitaan alkuvuodesta ja se toimittaa tilat Nokialle avaimet käteen -periaatteella.

– Kerromme urakoitsijan valinnasta tammikuun jälkeen, sanoo Nokian globaaleista toimitusketjuista vastaava johtaja Erja Sankari.

Hän kertoo, että uuden pääkampuksen englanniksi lanseeratulle Oulu Home of Radio Campus -nimelle ei ole vielä keksitty suomenkielistä vastinetta.

– Nimi kuvaa meidän rooliamme Oulussa ja Nokiassa vahvana radioteknologian kehittäjäpaikkana, sanoo Sankari.

Saako pääkampus viereensä uuden testausympäristön?

Erja Sankari uskoo, että Oulun uudesta pääkampuksesta tulee käyntikortti Nokialle. Uuden pääkampuksen rakentaminen Oulun Linnanmaa–Ritaharjun alueelle liittyy Sankarin mielestä yhtiön haluun pysyä alansa edelläkävijänä jatkossakin.

Nokian liikeideana on luoda uusia tapoja yhdistää ihmisiä, esineitä ja palveluja verkossa. Nokia työllistää tällä hetkellä Suomessa noin 6 000 ihmistä. Matkapuhelinjätistä verkkoyhtiöksi muuttunut Nokia on rekrytoinut Ouluunkin satoja työntekijöitä erityisosaamista vaativiin tehtäviin. Vielä keväällä yhtiöllä oli Oulussa 2 300 työntekijää, nyt kolmesataa enemmän.

Kampuksen viereen on vireillä erillinen radiopuisto (siirryt toiseen palveluun) (Business Oulu). Business Oulu -vetoisessa hankkeessa on tarkoitus rakentaa langattomaan tutkimukseen liittyviä testauspalveluita. Oulun radioekosysteemin 6G:n kehittäjille tarkoitettu langaton testausympäristö eli radiopuisto olisi Erja Sankarin mukaan Euroopan ensimmäinen.

Testausympäristö vahvistaisi Sankarin mukaan alan opetusta ja palvelisi yritysten tarpeita alueella. Nokia on omalta osaltaan mukana hankkeessa, vaikka yhtiön ydintekeminen tapahtuukin sen omissa verkoissa.

Radiopuisto voi vaikuttaa yhden Oulun yliopiston tiedekunnan sijaintiin

Sankari ei halua ottaa kantaa Oulun yliopiston suunnitelmiin siirtää sähkö- ja tietotekniikan tiedekunta suunnitteilla olevalle Oulun yliopiston Raksilan kampukselle lähemmäksi kaupungin keskustaa.

Viime viikolla julkaistussa hankesuunnitelmassa todettua tiedekunnan sijaintia koskevaa varaumaa hän kuitenkin kommentoi.

Hankesuunnitelmassa todetaan, että radiopuiston mahdollinen toteutuminen ja tieto- ja sähkötekniikan mahdollinen osuus hankkeessa arvioidaan ja huomioidaan keskustakampuksen hankkeen edetessä.

– Ei ole huono asia, että yliopisto on varautunut sijoittamaan sähkö- ja tietotekniikan tiedekunnan Linnanmaa–Ritaharjun radiopuiston välittömään läheisyyteen, jos se teknisesti nähdään mielekkääksi, sanoo Sankari.

Lue myös: Yhdysvaltalainen sijoitusyhtiö LCN Capitals rahoittaa Nokian uuden kampuksen Oulussa – investoinnin hinnaksi kerrotaan 180 miljoonaa euroa

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 21.12. klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle