Hyppää sisältöön

7300 rengastetun linnun ja 60 harrastusvuoden jälkeen Kimmo Martiskainen kokosi lintunsa näyttelyyn: tuloksena ryntäys Kesälahden Sovintolaan

Puolet kesälahtelaisista on käynyt lintuharrastaja Kimmo Martiskaisen kokoamassa lintunäyttelyssä kulttuurikeskus Sovintolassa. Yli tuhat kävijää vetänyt näyttely saa kuukauden lisäaikaa. 

Kimmo Martiskainen on erityisen ylpeä kesälahtelaisten lasten maalaamista lempilintujensa kuvista.
Kimmo Martiskainen on harrastanut lintuja koko elämänsä ajan. Taustalla koululaisten piirtämiä omia lempilintujaan. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle
Tanja Perkkiö
Avaa Yle-sovelluksessa

Opettajan työstä vuosia sitten eläkkeelle jäänyt Kimmo Martiskainen on ehtinyt tehdä paljon palkkatyötä pidemmän uran lintujen parissa. Alalajeina ovat olleet rengastaminen, piirtäminen, kirjoittaminen, loukkaantuneiden lintujen hoitaminen, lintuharrastukseen opastaminen, järjestötoiminta ja nyt suursuosion saaneen näyttelyn kokoaminen.

Elämänmittaisesta lintuharrastuksesta, muistojen sarjasta, kuvista ja aarteista koottu laaja näyttely on kunnianosoitus ilman ja maan siivekkäille, suomalaiselle lintuharrastukselle ja myös lintutieteelle.

Pohjantikka on täytetty rungolle.
Tikat ovat olleet Kimmo Martiskaisen erityisen huomion kohde. Täytetty pohjantikka näyttelystä. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Kimmo Martiskaisen elämän sysäsi vääjämättömästi lintu-uralle Höytiäisen suistoon tehty opiskeluaikainen linturetki. Opiskelija Martiskainen näki oudon linnun, josta taitavana piirtäjänä teki tarkan luonnoksen kahlattuaan jääkylmässä vedessä tarpeeksi lähelle.

Pikkusulttaanikanaksi lintu varmistui piirrosten perusteella. Toukokuun kymmenentenä päivänä vuonna 1979 tehty havainto on edelleen ainoa, joka tästä trooppisen Afrikan kahlaajasta on Suomessa tehty. Nykyiseltä nimeltään lintu on kurnuliejukana.

Kimmo Martiskainen näyttää kuvaa liejukurnukanasta, joka on hänen löytämänsä uusi lintulaji Suomessa. Löytö tapahtui vuonna 1979.
Sovintolan Lintuviikoiksi nimetyn tapahtuman piti olla alunperin yhden illan lintutietoisku. Näyttelyn ohella on pidetty kaksi lintuiltaa, jolloin täysi salillinen kuulijoita on saanut kuulla muun muassa, miten Kimmo Martiskainen löysi kurnuliejukanan Höytiäisen suistosta. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Jokaisen lintuharrastajan kohdalle ei osu moista uuden lajin löytämisen onnea, mutta Martiskainen nostaa sen yläpuolelle toisenlaiset hetket lintuharrastuksen parissa. Kerran hän istui käkkyräisessä männyssä haukanpoikaset rengastettuaan ja päätti kiivetä ylemmäs puuhun istumaan ja ihmettelemään.

– Käki lensi parin metrin päähän samaan mäntyyn ja kukkui pitkän sarjan, eikä huomannut minua. Haukanpojat istuivat pesässä alempana ja minä istuin muiden mukana puussa.

Tällaisia muistoja Kimmo Martiskaisella on lintu-uraltaan satoja. Hänellä ovat olleet hoidossa loputtomasti kolttosia keksineet orvot tuulihaukanpoikaset Tupu, Hupu ja Lupu, maakotka Kapteeni Koukku ja kymmeniä muita lintuja. Kaikkiaan Martiskaisen kotona ja piharakennuksissa on käynyt hoidossa 83 lintulajia. Niistä riittää tarinaa.

Huuhkajan siiven alla on helmipöllö, Kimmo Martiskainen kuvassa oikealla.
Martiskainen on hoitanut Suomen pöllölajeista melkein kaikkia vapaaehtoistyönään. Huuhkajan siiven alla harvinaistunut helmipöllö. Pitkä lintu-ura on näyttänyt harrastajalle toisten lajien taantuman, toisten pärjäämisen. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Suomalaisten harrastajien antama panos lintujen seuraamiseen on valtava. Kimmo Martiskainen on rengastanut 7300 lintua, yli 70 eri lajia. Rengastaminen on ollut yksi osa monipuolista harrastusta, jonka hedelmiä on näyttelyssä esillä pöntöistä taiteeseen, päiväkirjoihin ja hoidettavien petolintujen ruokintaohjeisiin.

Tiira ja lokki pesäpaikallaan vanhassa koulun opetustaulussa, jossa kuvataan lintuja.
Näyttelyssä on kymmeniä kuvia ja opetustauluja linnuista. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Sovintolan toimintaa pyörittävän Kesälahden kulttuuriseuran puheenjohtaja Airi Turunen iloitsee lintunäyttelyn valtavasta suosiosta. Kulttuurikeskuksen ovi on käynyt siihen malliin, että näyttelyä jatketaan kuukaudella eteenpäin, tammikuun loppuun saakka.

Martiskainen on luonnostellut tuhansia lintukuvia. Vasemmalla suokukkokoiras.
Kimmo Martiskainen haaveili myös taitelijan urasta. Lintuja hän on luonnostelut satoihin piirroksiin. Kuvassa vasemmalla suokukko. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Paikkakuntalaiselle Martiskaiselle se tietää monta ajokertaa kotoa kylälle. Mutta linnuista kertominen on eläkkeellä olevalle opettajalle mieleen.

– Toivon, että tämä herättäisi ajatuksia linnuston suojelemisesta. Olen monista lajeista huolissani. Hömötiaisen taantuminen on ollut todella nopea ja surullinen kehitys.

Valkoselkätikkakoiras saapui näyttelyn ruokintapaikalle Sovintolan ikkunan taakse 14.12. 2021.
Valkoselkätikkakoiras tuli ruokinnalle näyttelyn ulkoruokintapaikalle. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Valkoselkätikan menestystarina taas on kesälahtelaisia ilon aiheita. Uhanalainen lintu on nyt säännöinen vieras monilla ruokinnoilla ja viihtyy Karjalan Pyhäjärven maisemissa. Myös Sovintolan piha-alueella, näyttelytilan ikkunan takana, vierailee säännöllisesti valkoselkätikkoja. Yksi niistä on Martiskaiselle vanha tuttu, hänen rengastamansa naaras.

Lasten lintupiirroksia. Harjalintu kahdessa tulkinnassa.
Kesälahden päiväkotilapset ja koululaiset ovat tehneet näyttelyyn kymmeniä kuvia omista suosikkilinnuistaan. Oikealla harjalintuja. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Entinen opettaja iloitsee myös nuorten kiinnostuksesta ja innostuksesta lintuja kohtaan. Hän nostaa näyttelyn helmiksi kesälahtelaisten päiväkotilasten ja koululaisten piirtämät kuvat omista lempilinnuistaan.

– Yksi ujohko poika tuli näyttelyyn ja oli huolissaan, kun ei heti löytänyt omaa piirrostaan seinältä. Kysyin minkä linnun hän oli piirtänyt. “Harakan!” poika vastasi. Löysin seinältä monta harakkaa, joista poika huomasi sitten myös omansa. Lapsille on todella tärkeää, että heidänkin lintunsa ovat täällä esillä.

Lue myös:

Valkoselkätikat vaelsivat vuonna 2015

Lintujen pihabongauksessa havaittiin ennätysvähän hömötiaisia

Linnut tarvitsevat pakkasella ruokailu- ja leporauhan – lintutieteellinen yhdistys vetoaa: "Anna linnun lähestyä, mutta älä pelota sitä lentoon"

Suosittelemme sinulle